Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Domagoj Margetić pred hrvatskim sudom


Agent provokator?


OPTUŽENI NOVINAR DOMAGOJ MARGETIĆ NEĆE SE ISPRIČATI TRIBUNALU

Neću dragovoljno u Haag, niti ću bježati

ZAGREB - Nisam preuzeo haašku optužnicu, a vidio sam je samo na internetu. Kao novinar i haaški optuženik neću se dragovoljno odazvati Međunarodnom sudu u Haagu niti ću primiti ikakav daljnji nalog Haaškog tribunala. Ta optužnica protiv mene i ostalih kolega novinara protivna je Ustavu kao i konvencijama o ljudskim i novinarskim pravima. Moj dragovoljni odlazak u Haag značio bi izdaju moje zemlje. Dragovoljno u Haag ne idem, ali neću ni bježati niti ću se skrivati jer ovo je moja zemlja — izjavio je to u utorak na press-konferenciji novinar i haaški optuženik Domagoj Margetić.

On je novinarima iznio i detalje o svoja dva, kako kaže, tajna razgovora s ministricom pravosuđa [B]Vesnom Škare-Ožbolt. Kazao je kako je do tih razgovora došlo na obostran zahtjev, ali da je ministrica kazala da su optužnice Tribunala protiv novinara njihova stvar, te da Vlada optuženim novinarima neće dati nikakvu logističku potporu.[/B] Na pitanje novinara što konkretno misli pod logističkom potporom, Margetić je kazao kako novinari nemaju pravo na to da im država plati odvjetnike, ni put u Haag.

— Naprosto, nemamo prava koja su imali ostali haaški optuženici. Nitko u Vladi nas nije primio niti nas izvijestio o našim pravima, a i obvezama - kazao je Margetić.

Naglasio je da je još u prosincu 2004. godine doznao za korespondenciju između haaške tužiteljice [B]Carle del Ponte, premijera Sanadera, ministrice Škare-Ožbolt i državnog odvjetnika Mladena Bajića.

— Tu korespondenciju mi smo i objavili, a zvala se Mraz 29, a iz toga je vidljivo da su Vesna Škare-Ožbolt i Mladen Bajić obećali Carli del Ponte da će identificirati novinarske punktove koji pišu protiv Haaškog tribunala pa ih pokušati neutralizirati," drži Margetić, i nema namjeru ispričati se Haaškom sudu.[/B]

A. MALENICA


Domagoja Margetića treba zaštiti od slanja u Haag i procesuirati u Hrvatskoj za odavanje državnih tajni.

Pitam se zašto Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić protiv Domagoja Margetića i drugih nepoznatih počinitelja nije podignuo kaznenu prijavu za odavanje državne tajne:

Tu korespondenciju mi smo i objavili, a zvala se Mraz 29, a iz toga je vidljivo da su Vesna Škare-Ožbolt i Mladen Bajić obećali Carli del Ponte da će identificirati novinarske punktove koji pišu protiv Haaškog tribunala pa ih pokušati neutralizirati.


Boji li se Glavni državni odvjetnik da bi se tom istragom došlo do visokopozicioniranih dužnosnika tajnih službi koje Margetića filaju podacima o suradnji Vlade s ICTY-em, Margetićevoj vezi s umirovljenim generalom Antom Rosom i njegovom povezanošću s odbjeglim Antom Gotovinom?

Bit će zanimljivo analizirati kako je završio susret Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića s Carlom del Ponte ovog tjedna u Haagu.


Post je objavljen 18.05.2005. u 14:08 sati.