Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Anto Nobilo, Gojko Šušak i Franjo TuđmanDio izviješća Ministarstva financija o poslovanju RH Alana do 1999.


U knjizi Jasne Babić Urota Blaškić kao glavni spasitelj Tihomira Blaškića označen je odvjetnik Anto Nobilo. Autorica navodi da je do angažiranja Nobila na slučaju Blaškić, umjesto dotadašnjeg Zvonimira Hodaka, došlo zahvaljujući Josipu Perkoviću, tadašnjem savjetniku u HIS-u, odnosno glavnom suradniku šefice kadrovskog odjela u HIS-u Đurđe Šušak.

Josip Perković, koji je u 1991., 1992. bio pomoćnik ministra obrane, predložio jke te 1996. pokojnom Gojku Šušku da upravo Anto Nobilo preuzme Blaškićevu obranu. U knjizi se dalje navodi da je Perković bio i jedan od važnijih Nobilovih suradnika u pripremi obrane.

No ni na jednom se mjestu ne može pronaći podatak koliko su Anto Nobilo i suradnici dobili od Šuška na ime predujma za taj posao. Do te informacije trebalo je čekati javnu prepirku Željka Bagića, kome je stranu držao Predsjednik Stjepan Mesić, i Ante Nobila, o tome tko je dao ključne dokumente HIS-a koji su Blaškiću smanjili kaznu s 45 na 9 godina Haškog pritvora.

Uz stenograme iz Ureda Predsjednika iz kojih se vidi kako se Nobilo ulaguje Tuđmanu, tračajući čak Dobroslava Paragu da je homoseksualac, i nagovara Vrhovnika da se nakon istupa Mire Bajramovića u Feralu započne s procesuiranje zločina u Pakračkoj Poljani, procurilo je i izvješće RH Alana o svom poslovanju do 1999. upućeno Ministarstvu financija.

Šokirao me podatak iz tog izvješća da je Anti Nobilu i njegovim suradnicima odmah nakon preuzimanja obrane Tihomira Blaškića Gojko Šušak usmenom zapoviješću, preko firme Ljube Ćesića Rojsa (službeno tvrtka HVO-a) Monitor M - Grude BiH, dao isplatiti 6 milijuna kuna ili preračunato u tadašnju najcjenjeniju valutu, milijun i pol DM.

Ne smije se zaboraviti da je MORH haškim braniteljima posebno plaćao 300 dolara sat zastupanja na sudu, da im se plaćao smještaj... Sve to nije ulazilo u ovih 6 milijuna kuna, kao ni honorari Russelu Haymanu, koji su u puno većoj mjeri premašivali iznos koji je dobio Nobilo.

Osim skandalozne visine iznosa kojim se Nobila motiviralo da zastupa Blaškića, ovi podaci otkrivaju da kad je u pitanju novac i javno suprotstavljene ideologije usko saveznički surađuju hineći obranu nacionalnih interesa i pravde.

Josip Perković, kao visoko pozicionirani čelnik hrvatske Udbe i Anto Nobilo, kao tadašnji zamjenik okružnog tužitelja usko su suraživali na progonu hrvatskih nacionalista (Andriju Artukovića, kao ratnog zločinca ne ubrajam u nacionaliste). Gojko Šušak, kako se kasnije saznalo bio je ljuti kanadski Luburićev otporaš. Istina, brat Milan radio je nešto pri tadašnjoj JNA u Hercegovini, al' tko će se tim detaljima zamarati.


Post je objavljen 18.05.2005. u 09:52 sati.