Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Veze Karamarka i Lončarića s Hrvojem Petračem


Izgleda Hrvoje Petrač ne gleda s odobravanjem na POA-ino (Karamarkovo) diranje ljudi koji se dovode u vezu s najpoznatijim vinarom među bjeguncima pred zakonom.

Berislav Jelinić u Nacionalu piše da je Tomislav Karamarko uz posredovanje Damira Lončarića početkom devedesetih besplatno stanovao u stanu Alice Hucike koja je tada bila u divljem braku s Hrvojem Petračem. Navodno je današnji šef POA-e početkom devedesetih bio toliko siromašan da je Petračevoj ženi plaćao samo režije.

Jelinić postavlja i retočko pitanje: je li i Tomislav Karamarko karika u lancu tzv Petračeve mreže, Ako je bespaltno stanovao u njegovu stanu više od godine dana.

Reakcija je to na tekstove koje je POA producirala posljednjih tjedana o lažnim ispravama za Antu Gotovinu i Hrvoja Petrača, a gdje se kao posrednika označava Saliha Fazlića, poslovnog partnera Zdravka Šeničnjaka, dobrog prijatelja Damira Lončarića i zajedničkog odvjetnika Gotovine i Petrača Marijana Pedišića.

Prema posljednjim informacijama kojima raspolažem iz krugova bliskih saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Salih Fazlić se navodno 2004. povjerio jednom svom bliskom suradniku da je naručio spomenute falsifikate od braće Katavić, pri tom ne sluteći da je osoba kojoj to govori tajni suradnik OA-e. Fazlić je navodno znao da je taj tajni suradnik u izvrsnim odnosima s tadašnjim šefom OA-e Damirom Lončarićem, ali nije imao pojma da je s njim i u suradničkom odnosu.

U jednom od prethodnih postova upitao sam se zašto je Damir Lončarić o toj informaciji šutio do sada. Zašto ju nije proslijedio policiji, POA-i, premijeru, Predsjedniku ili Glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

Najgluplji odgovor na to pitanje pročitao sam prošlog tjedna u tekstu Jasne Babić, kojoj je "jedan izvor iz pravosudnih krugova" rekao da se čekalo da se Kristijan Horvat, kako navodno glasi Gotovinino lažno ime, pojavi na nekom od graničnih prijelaza, pa da ga se uhiti.

Da se manje upućen čitatelj ne izgubi u obavještajnoj magli čiji je dio i informacija o čekanju Kristijana Horvata da upotrijebi putovnicu
valja čitati što u Vjesniku piše moj kolega Marin Dešković, rasni istraživački junoša.

On je sasvim pouzdano otkrio da je austrijska policija 2002. kod Hrvoja Petrača otkrila falsificiranu putovnicu na njegovo vlastito ime.

Krivotvorena putovnica pronađena kod Petrača

ZAGREB - Krivotvorena hrvatska putovnica, koju je Franjo Katavić navodno izradio za Hrvoja Petrača, nije, kako su mediji pisali, pronađena prigodom pretrage Petračeva stana, a nakon otmice Zagorčeva sina, nego je pronađena kod samoga Petrača u Austriji 7. rujna 2002. Još je zanimljivija informacija da je krivotvorena putovnica, koju su Petraču tada oduzeli austrijski policajci, a koja je prema iskazu Franje Katavića napravljena od originalnih obrazaca iz hrvatskog veleposlanstva u Mostaru, glasila upravo na Petračevo ime i prezime.
Austrijski policajci su o tome tada napravili zapisnik te ga uputili svojim hrvatskim kolegama. Općinsko državno odvjetništvo je upravo zbog te putovnice zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak uputilo prijedlog za provođenje »novih« istražnih radnji protiv istih osumnjičenika kao i za slučaj Gotovinine putovnice...

Marin Dešković



Željko Bagić i Ranko Ostojić - nekad na istom poslu


Svojedobno se pisalo da je POA pod ravnanjem Joška Podbevšeka ispitivala Željka Bagića je li on 2001. nosio putovnicu u Tursku Hrvoju Petraču. Petrač se u Tursku sklonio pred Glavnim državnim odvjetnikom Radovanom Ortynskim koji je od policije tražio da ga ispita vezano uz okolnosti ubojstva Vjeke Sliška. Nagađalo se da je staroj Petračevoj putovnici istekao rok važnosti, a da mu je Bagić, tadašnji glavni savjetnik Predsjednika Mesića odnio novu. Kako sad ispada Petrač je tada dobio falsificiranu putovnicu na svoje ime, a tko mu ju je odnio trebat će ponovo istražiti - POA ili policija, svejedno.

Moram ovdje ponoviti do sada neopovrgnutu informaciju da su u vrijeme Petračevog napuštanja Turske i prelaska u Austriju (kad su mu Austrijanci zaplijenili lažnu putovnicu) u Villachu boravili tadašnji ravnatelj policije Ranko Ostojić i Saša Perković, tadašnji pomoćnik ravnatelja OA-e Damira Lončarića. Misija je za Petrača okončana uspješno i on se uskoro pojavio u ravnateljstvu policije u Heinzlovoj ulici gdje je dao iskaz vezano uz ubojstvo Sliška i iznapadao Ninoslava Pavića, Denisa kuljiša i Davora Butkovića, najavivši masnu tužbu protiv EPH jer da ga je ta medijska kuća neopravdano nazivala šefom hrvatske mafije.

Slijedom informacije Marina Deškovića čini se sasvim izvjesnim da su i Ranko Ostojić i Saša Perković znali da su Austrijanci Petraču zaplijenili lažnu putovnicu.

Znači, već 2002. moglo se doći i do informacije da je i Ante Gotovina iz istog kontigenta i od iste mreže dobio lažnu putovnicu. Možda se i to znalo, ali nije bilo važno, jer kako je te godine izjavio Predsjednik Mesić: Ante Gotovina je u Hrvatskoj. Da je u nekoj drugoj zemlji, već bi ga uhapsili.

Zašto bi se Ante Gotovina koristio lažnom putovnicom ako ne putuje iz Hrvatske, a kad ide u BiH dovoljno je da sobom ima osobnu iskaznicu.

Oporbeni saborski kuloari koji se zalažu za lustraciju hrvatskog sigurnosnog sustava, upozoravaju me što će se dogoditi krene li Tomislav Karamarko ispitivati tko je Hrvoju Petraču odnio lažnu putovnicu u Tursku.

-Istog časa će Nacional objaviti info o navodnom poslovnom pothvatu sa zemljištem na Bukovcu u kom su sudjelovali T. K. i D. L., a financirao ih Hrvoje Petrač. Kada su eskalirali napadi Pavićevih izdanja na Petrača, Ivo Pukanić je objavio da je Hrvoje zvani Kum pomogao Ninoslavu Paviću da dobije aranžman s Kaptolom vezano uz prvi posjet Ivana Pavla II Hrvatskoj, te nabrojio koji su sve novinari iz te izdavačke kuće bespaltno jeli i pili na Kumov račun, kaže izvor iz saborskog kafića.

O medijskom reketu u jednoj od Latinica svjedočio je istraživač gospodarskog kriminala Darko Petričić, a osobno bih preporučio profesorima Gordani Vilović i Stjepanu Maloviću s Fakulteta političkih znanosti, koji se u nas najozbiljnije bave znanstvenom analizom medija, da gornjem fenomenu posvete jednu od svojih narednih studija.


Post je objavljen 17.05.2005. u 12:50 sati.