Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bottom

Marketing

Levada

Uspješno sam se suzdržavao od komentiranja događanja u Vatikanu prošlih tjedana, ali ovo moram komentirati. Jako me iznenadila vijest u novinama da je Benedikt XVI na svoje prijašnje mjesto prefekta Kongregacije za doktrinu vjere postavio nadbiskupa San Francisca Williama Levadu.

Pa što se to dešava u crkvi??? Nezamislivo mi je da jedan Amerikanac, nakon svih onih pedofilskih skandala prošlih godina, i s obzirom na mnoštvo liberalnih struja u američkoj katoličkoj crkvi, uopće dođe blizu Vatikana. A kad tamo, nadbiskup jednog od najliberalnijih američkih gradova, koji je između ostalog i gay meka, biva postavljen na čelo najortodoksnije i ozloglašene Vatikanske agencije.

Moje oduševljenje je brzo splasnulo kad sam pročitao dijelove Levadine biografije. Levada je radio za Ratzingera u Rimu prije dvadeset godina i otad su dobri prijatelji. U svemu podržava strogu doktrinu crkve i kao i Ratzinger ne dozvoljava nikakve evolucijske promjene koje se dešavaju u društvu.

Ono što me posebno iritira jest netrpeljivost prema dijalogu. Diskusija o kontroverznim temama je zabranjena. Kongregacija za doktrinu vjere je kumovala prošlotjednom otpuštanju glavnog urednika Jezuitskog magazina u Americi zato jer je dozvoljavao otvorenu diskusiju o kontroverznim temama.


Post je objavljen 16.05.2005. u 00:42 sati.