Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Otvoreno prvenstvo Hrvatske – Zagreb ( Ivanja Reka ) 14. i 15. svibnja 2005.

Ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Hrvatske je održano u motelu 'Universitas' u Ivanjoj Reki. Na tome mjestu je bilo i nekoliko ranijih otvorenih prvenstava.
Od gostiju su ove godine sudjelovali Leon Matoh član Go-kluba Novo Mesto iz Slovenije i iz Bosne i Hercegovine Dragan Paunić iz Sarajeva i Vladimir Bajić iz Banjaluke. Zanimljivo je, da je od ukupno 25 natjecatelja, sudjelovalo 16 članova Go-kluba Velika Gorica. Rezultat je to višegodišnjeg sustavnog rada s mladima po osnovnim školama grada. I ovo prvenstvo zorno ukazuje što i kako treba raditi na razvoju igranja goa, kao i njegove kvalitete u nas.
Odigrano je pet kola u dva dana trajanja prvenstva. Sistem odabira parova i izračuna redoslijeda je bio McMahon, a sistem igre japanski. Partije igrača do 6. kyua su bile ravnopravne, a slabije kategorije su igrale handicap minus -2 kamenčića. Komi u ravnopravnim partijama, kojih je bilo u većini, je bio 6,5 poena.
Pogledajmo sada konačni redoslijed.

1. Matoh Leon 5. dan iz Novog Mesta, 15 mcm-bodova uz 5 pobjeda i sos 61
2. Mutabžija Zoran 5. dan iz Zagreba, 14 mcm-bodova uz 4 pobjede i sos 62
3. Paunić Dragan 5. dan iz Sarajeva, 12 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 65
4. Smud Mladen 2. dan iz V. Gorice, 12 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 63
5. Bačevina Sead 2. dan iz Zagreba, 12 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 60
6. Alibašić Ismet 1. dan iz Zagreba, 12 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 58
7. Bednjanec Zvonko 2. kyu iz V. Gorice, 11 mcm-bodova uz 3 pobjede i sos 58
8. Vasiljević Vedran 2. kyu iz Rijeke, 10 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 50
9. Zrno Daniel 2. kyu iz V. Gorice, 10 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 48
10. Ožvald Gabrijel 2. kyu iz Rijeke, 9 mcm-bodova uz 1 pobjedu i sos 48
11. Bajić Vladimir 5. kyu iz Banjaluke, 8 mcm-bodova uz 3 pobjede i sos 41
12. Štrbac Dino 5. kyu iz V. Gorice, 7 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 37
13. Meštrović Stjepan 8. kyu iz V. Gorice, 7 mcm-bodova uz svih 5 pobjeda i sos 20
14. Tumpa Tajana 7. kyu iz V. Gorice, 5 mcm-bodova uz 2 pobjede i sos 31
15. Mutabžija Jasmina 6. kyu iz Rijeke, 5 mcm-bodova uz 1 pobjedu i sos 26
16. Zakanj Matej 10. kyu iz V. Gorice, 4 mcm-boda uz 4 pobjede i sos 21
17. Kovačević Damir 14. kyu iz S. Broda, 4 mcm-boda uz 4 pobjede i sos 19
18. Vračan Marko 10. kyu iz V. Gorice, 3 mcm-boda uz 3 pobjede i sos 13
Švarc Marijan 18. kyu iz Zagreba, 3 mcm-boda uz 3 pobjede i sos 13
20. Ugarčina Marko 12. kyu iz V. Gorice, 3 mcm-boda uz 3 pobjede i sos 11
21. Švigir Stjepan 23. kyu iz V. Gorice, 3 mcm-boda uz 2 pobjede i sos 7
22. Zadjelović Siniša 10. kyu iz V. Gorice, 2 mcm-boda uz 2 pobjede i sos 15
23. Baković Josip 14. kyu iz V. Gorice, 1 mcm-bod uz 1 pobjedu i sos 13
24. Pavlović Antonio 22. kyu iz V. Gorice, 1 mcm-bod uz 1 pobjedu i sos 10
Karupović Adil 24. kyu iz V. Gorice, 1 mcm-bod uz 1 pobjedu i sos 10
Očekujemo novu rating-listu EGF, da vidimo nove kyueve, a biti će ih.
Tri najjača natjecatelja, nosioci 5. danova, nisu igrali međusobno u prvom kolu i svi su dobili prve partije. Matoh je pobjedio Alibašića, Mutabžija Smuda i Paunić Bačevinu. Spomenuta šestorica su bili jedini dan-igrači ovdje. Po snazi slijedi četiri natjecatelj s 2. kyuem. I oni su igrali međusobno. Bednjanec iz Velike Gorice je pobjedio Riječanina Ožvalda, a Zrno, također iz Velike Gorice također Riječanina Vasiljevića. Nisu to bili jedini susreti predstavnika ta naša dva grada. Bio je tu, u istom kolu, i susret dviju jedinih igračica. Aktuelna prvakinja Hrvatske Tumpa je pobjedila nekadašnju Mutabžiju. Tako je u startu odmjeravanje riječkih i velikogoričkih igrača i igračica završio uvjerljivo s 3:0 za Velikogoričance. Možda bi susret Smuda i Mutabžije umanjio ovaj rezultat na 3:1, ali se naš prvak Mutabžija predstavlja kao Zagrepčan. Gosti na prvenstvu su u startu svi ostvarili pobjede. Paunića i Matoha već spomenuh, a treba pridodati još pobjedu Bajića iz Banjaluke protiv Velikogoričanca Štrbca.
Nastavljena je igra i prvoga dana su odigrana tri kola. Glavni susret prvenstva je bio između Matoha i Mutabžije. Precizno vođenom partijom na poene pobjedio je Matoh. Treći od 5. danova je u drugom kolu pokleknuo pred velikogoričkim 2. danom Smudom nakon pada velike grupe kamenova.
Do kraja natjecanja u oba dana Matoh i Mutabžija su pobjedili sve svoje protivnike i zauzeli vrh tablice. Ovogodišnje Otvoreno prvenstvo Hrvatske je osvojio Leon Matoh. Nije mu to prvi puta. Drugi je bio naš državni prvak Zoran Mutabžija uz dva boda prednosti pred trećeplasiranim.
Za treće se mjesto vodila zanimljiva borba. Paunić je hvatao Smuda, koji mu je bježao nakon poraza u izravnom susretu. U poslijednjem kolu Smud gubi od Bačevine. Desila se slična priča Smudu kao protiv Paunića, ali je sada njemu pala velika grupa. Bilo je to dovoljno da treće mjesto ode u Sarajevo, jer je Paunić na kraju imao najjači sos na turniru. Smud je bio četvrti, Bačevina peti, a Alibašić šesti. Zanimljivo je tu, da je svaki od njih pobjedio onoga ispred sebe na završnoj tablici: Smud Paunića, Bačevina Smuda i Alibašić Bačevinu.
Majstori (dan-igrači) su bili tzv. top-grupa i startali su s 10 McMahon bodova. Top grupa podrazumjeva favorite za prva mjesta i oni se tako susreću uglavnom međusobno. Uslijed manjih startnih bodova kyuevi su slijedili iza danova. Najuspješniji kyu je bio Bednjanec iz Velike Gorica. Slijedili su 2. kyuevi redom: Vasiljević, Zrno i Ožvald.
Pored prva tri mjesta nagrade su dobili i natjecatelji s 5 i 4 pobjede. Tako je 5 pobjeda na turniru ostvario pored pobjednika Matoha i mladi igrač iz Velike Gorice Stjepan Meštrović. Sa 4 pobjede, pored Zorana Mutabžije, još je i prvak Hrvatske do 12 godina starosti Velikogoričanin Matej Zakanj i novi član Go-kluba Velika Gorica Damir Kovačević iz Slavonskog Broda. Nije nas bilo puno, ali je bilo zanimljivo u borbi za mjesta na turniru, u partijama i u borbi za rating-bodove.
Ovo prvenstvo je bilo i kvalifikacija za završnicu Prvenstva Hrvatske po kategorijama i tako su se kvalificirali:
- u seniorskoj konkurenciji pored izravnih s prošlogodišnje završnice Mutabžije, Smuda i Kuhara još: Sead Bačevina, Ismet Alibašić i Zvonko Bednjanec,
- u konkurenciji žena pored izravne Tumpe, Robotičke i Švobove s prošlogodišnje završnice još i Jasmina Mutabžija, a za ostala dva mjesta treba održati dodatne kvalifikacije,
- u konkurenciji mladih od 12 do 18 godina starosti pored izravnih: Knapića, Vasiljevića i Klasnića s prošlogodišnje završnice još i Dino Štrbac, Stjepan Meštrović i Marko Vračan,
- u konkurenciji mladih do 12 godina starosti pored izravnih: Zakanja, Štrbca V. i Novaka još i Stjepan Švigir i Antonio Pavlović, a za preostalo šesto mjesto održati će se dodatne kvalifikacije.
Slijedeći vikend smo na Otvorenom prvenstvu Mađarske u Budimpešti, pa neće biti redovnog subotnjeg otvorenog vikend-turnira u Velikoj Gorici. Radimo za rating-bodove Europske Go Federacije i za jače kategorije. Sakupljamo iskustvo i nova znanja. Školske go-sekcije rade normalno dalje.
Na slici uz ovaj post je situacija iz drugoga kola u kojoj se odigrava odlučujuća partija za prva dva mjesta između Mutabžije lijevo i Matoha desno. Na drugoj ploči se istovremeno vodi borba između na kraju trećeg Paunića i četvrtog Smuda, mada je u toj partiji pobjedio Smud.
bl. Muradenu


Post je objavljen 15.05.2005. u 22:13 sati.