Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Prosvjedi zbog nestalih

Dogodilo se na današnji dan


I tijekom 14. svibnja 1993. godine u selu Krupa trajao je prosvjed tijekom kojega su prosvjednici zapriječili i onemogućili svaki promet vozila prema unutrašnjosti Bosne i iz nje. Cilj njihova prosvjeda jest puštanje na slobodu, odnosno saznavanje informacija o sudbini Krupljanina Mije Milića, kojega su muslimanske snage bez ikakva razloga uhitile u Bistričkoj Rici. Oko 15.00 sati prosvjednici su napravili izuzetak, te je propušten francuski konvoj s humanitarnom pomoći.
Zapovjednik Brigade dr-a Ante Starčevića Zrinko Tokić s predstavnicima UNPROFOR-a i PMEZ-a boravio je u Opari tragajući za nestalim Mijom Milićem, no njegova potraga nije dala nikakve rezultate. Inače, Opara je poznata kao selo u kojemu se nalazio jedan od kampova mudžahedina. Upravo iz Opare ratnici iz arapskih zemalja kontrolirali su prometnicu između Uskoplja i Novog Travnika, tzv. Cestu spasa HVO-a.
I godinu dana kasnije, 14. svibnja 1994. godine u Uskoplju je bila zapriječena cesta i to ona koja od Uskoplja vodi prema Rami. Naime, žene iz Bugojna zaprječavanjem ceste kod Sičaje prosvjeduju zbog nestanka 26 bugojanskih Hrvata, te zbog nepostojanja bilo kakvih informacija o njihovoj sudbini. Te informacije ni do danas, a prošlo je više od 11 godina, predstavnici muslimanskih snaga nisu predočili javnosti.


Post je objavljen 14.05.2005. u 08:00 sati.