Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/porto

Marketing

TAJNA MJERE

Evo čitam polemike po novinama jeli Isus bio oženjen Magdalenom ili nije. Prašina se digla oko knjige "Da Vincijev kod" Dana Browna, čije navode pobija Amy Welborn u svojoj knjizi "Dekodirani Da Vincijev kod" i naravno, tko bi drugi nego don Živko Kustić u svojoj jutarnjoj propovjedi. Truć truć, bla bla, ali knjige se dobro prodaju.
Svježi primjer nam je i "The Passion Of Christ" snimljen je na latinskom i aramejskom jeziku u režiji Mel Gibsona, a govori o posljednjih 12 sati Kristovog života. Reklo bi se da Mel Gibson u svojem marketingu građenom na kontroverzi, zaista nema mjere. Što se zaista ne bi moglo reći i za raskošnu Monicu Bellucci, koja glumi Mariju Magdalenu, jer ona je građena baš po mjeri! Sjećate li je se iz filmova "Vučje bratstvo", "Irreversible", "The Matrix Reloaded" i "Malena" ? Kakve mjere! Bog je tu zaista bio izdašan. I tako…oko knjiga i filma se digla velika prašina, i svi ga pokušavaju marketinški iskoristiti za vlastitu promociju. Frakcije unutar RKC uoči pitanja oko novog pape, Židovi, razne udruge, novinari, jednom riječju borba za medijski prostor. A sve opet sve preko leđa bogočovjeka iz Nazareta. A gdje je Bog u svemu tome? Nema tu Boga… Nema Boga na vanjskom planu. Ivan o tome svjedoči u prologu svojeg evanđelja: Svjetlost bi u svijetu ali ga svijet ne prepozna. Onaj tko traži Boga u svijetu, tko se bori i busa u prsa u njegovo ime, uzalud mu borba. Iskusni ratnik iz božjeg tabora, na vanjskom planu kao metodu borbe koristi isključivo Nedjelovanje iliti Wu-Wei, kako ga naziva Lao Tzu u svojem Tao Te Chingu. Wu-Wei se kod ratnika Svjetlosti prvenstveno odnosi na vanjski plan.
Evo primjera Wu-weia kod Isusa:
Svaki sveti tekst govori o nužnosti unutarnje borbe. Bhagavadgita počinje borbom između snaga prirode i natprirode, U Kur'anu se govori o velikom Jihadu kao o beskompromisnoj borbi u nama samima protiv svega sto ne proizlazi iz Boga, iz božjeg Duha. Isus pri povratku iz pustinje govori da donosi mač, a ne mir (lažnog misticizma kojem je podložan upravo spiritualni ego) Mač borbe na unutarnjem planu. A opet kad je Petar u prilici upotrijebiti mač na vanjskom planu, Isus mu nalaze da ga pospremi u korice. To je tajna mjere između djelovanja i nedjelovanja; na izvanjskom planu reagira isključivo mehanizam ega, dok je na unutarnjem to domena duše. I zato je po meni Isus veliki ratnik. A svi ga zamišljamo kao miroljubivog hašišara sa razdjeljkom po sredini.
A što se tiče tajne mjere, što o njoj govori sam majstor Jeshua? ? Onaj tko ima dat će mu se, a onaj tko nema oduzet će mu se i to malo što ima.
I bas zato sto majstor Jeshua ima, neće bit zgoreg da mu ja malo nadodam. Dobro, dobro, po Pavlu, Isus pri tome misli na mač Riječi Božje, ali ja ga zamišljam, kako pred okupljenim apostolima, radeći dramatičnu stanku, odnekud ispod plašta vadi katanu iz korica uz onaj britki zvuk: Zinnnnnnggg´´´ !!! koji kao da prelama vrijeme i prostor i vodi nas na putovanje bez kretanja, te opisuje njome elegantnim pokretima tajnu mjere, dešifrira kod, tajnu zlatnog reza majstora Leonarda, svetu proporciju između onoga sto je gore i onoga sto je dole, sfernu dimenziju svojeg mikrokozmičkog očitovanja. A u sredini svega, otjelovljenje: Ratnik-Svećenik! Majstor Jesus, davni prethodnik Jedi majstora Yode! Jednom riječju Mesija od formata! Aleluja!

Za razliku od Mel Gibsona, ja bi to snimio ovako:
Scena Getesmanski vrt, pojavljuje se rimska kohorta pod bakljama, Juda naravno udjeljuje svoj cjelov. Judu bi mi glumio Ivo Grgurević, a Petra Bata Živojinović. Kohorta okružuje učenike, Petar trga svoj kratki mač iz korica, no Isus mu zadržava ruku i namiguje, neka Petre…pusti mene… Hoda polako, istupa pred kohortu, zabacuje svoje bijele halje tako da izvire balčak katane. Close up kadar pada na vješto izrađenu dršku katane. Kakvo savršenstvo zanata! Kada je opisivao spuštanje nebeskog Jeruzalema u Okrivenju Ivan je na Patmosu opisivao vjerojatno raskoš njezine drške.
Ziiiiinnnnnnn….. 'g
Na oštrici katane uočavamo ugravirano: Ja sam Put, Istina i Život. Jedino po meni vi možete k Ocu!
Isus se smješi. Isus progovara baš kao Callahan u "Dirty Harry"-u: - Ovo je katana majstora Shokugave, najmoćnija katana na svijetu iskovana od čelika iz utrobe svete planine Hagawa…, naravno sve to na engleskom… Ta scena iz «Dirty Harrya» odlično paše, jer sadrži sukus Isusovog ucenja o jednom samozaboravu vlastite osobnosti, jedno ne-JA djelovanje. Obratite pažnju: "…and to tell you the truth, Ah've forgot ma'self in allthis excitement. So the question you've got to ask yourself punks is, 'Do I feel lucky? You also have to ask this, Do you feel lucky? Well, do ya punks?..." Ili bi to rekao u stilu kao Jules u "Pulp Fictionu": "…but I'm tryin'. I'm tryin' real hard to be a shepherd…" -
Mislim to bi stvarno izgledalo smiješno da se Isus obraća kohorti na Latinskom ili Aramejskom. Engleski jezik ima tu nekakvu filmsku snagu i bok! I stvarno, kohorta se malo lecne i povuče korak unazad. U njegovom oku (close up kadar) oni vide smrt. Jer Krist je smrt. Oni spoznaju da moraju dati svoj život za drugoga. Taj bljesak proviđenja kratko traje, jer to su sve ipak iskusni veterani brojnih ratova i šta bi se oni bojali nekakvog židovskog tesara koji lamaće mačem? Od kud oni znaju da je on bio u Indiji, da je bio u Kini i Japanu, da je sirom hramova posvećenja naučio tajne vještine puta ratnika? Od kud oni znaju da je u njegovim rukama raspjevani čelik iz utrobe svete planine Hagawa? Približavaju se oni tako…i onda počinje show neviđeni! Ide mjuza, Prodigy naravno, …breathe with me… ide slow motion scena snimana digitalim kamerama postavljenim tako da stvore rotaciju oko Isusa za 360 stupnjeva dok izvodi salto, te efekte bi mi radio John Gaeta …breathe the pressure…come play my game I'll test ya… Isus šora Kung Fu lijevo i desno. Skače, izmiče se, odbija udarce. Odgurne, lagano udari, ali ne ubija.., a onda jedan mučki udarac sa strane učini da izrastu divlji cvjetovi uz njegove bijele halje, purpurne ruže penjačice duž njegovih leđa. Sve staje! Muzika staje. Isus se smije: - kažem vam, zaista, da zaista.., onaj koji nema, oduzet će mu se i ono malo što ima. To je tajna mjere! Odbija par bačenih koplja prema svojem srcu, te hvata rukom strelicu u letu. I da.., veli uz cerek na licu, umalo zaboravih, donosim vam mač, a ne mir !!!!- Prodigy se diže iz pozadine …inhale, inhale, you're the victim.. come play my game….

Ziiiiiiiing! Bem ti koji rusvaj!
ZIIIINNNNNNG!!
Exhale, exhale, exhale

Post je objavljen 28.06.2004. u 11:02 sati.