Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Zašto Ivan Fumić negira blajburški zločin?!

Bivši predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić svojim izjavama u Latinici o 20 pobijenih ustaša na Bleiburgu najzornije nam pokazuje zašto nam se dogodio ustaški revival.

Takvi kao Fumić su u socijalizmu, tabuiziranjem blajburške teme, otvorili prostor za izrastanje mita o Bleiburgu.

I nije Fumić bio bilo tko u socijalizmu. On se jedno vrijeme nalazio na funkciji ministra pravosuđa vlade SRH. Odlučivao je. Krojio drugima sudbine. Na ovaj ili onaj način zabranjivao da se o Bleiburgu govori.

Mene su njegove izjave o Bleiburgu u večerašnjoj Latinici podsjetile na Komisiju Vice Vukojevića koja je izračunala 300,400 žrtava Jasenovca.

Jasno mi je da Fumić ne može poput Slavka Goldsteina priznati da je Jasenovac genocid,a Bleiburg ratni zločin. Ipak je on, za razliku od Goldsteina, bio istaknuti član komunističke nomenklature. Goldstein je po vlastitom priznanju izašao iz partije i partizana kad je čuo za zločine koje su činili njegovi, a Fumić... Neću više nagađati kakva je njegova uloga u tim zločinima bila...

Ali kao što reče Andrea Feldman - možda nitko za zločine Bleiburga i Križnog puta neće biti procesuiran - bitno je da se zna istina.

Jer da se jugoslavensko, socijalističko društvo uspjelo ranije transformirati u demokraciju, da se nije služilo brutalnom silom u očuvanju bratstva i jedinstva, da se utvrdila istina o Jasenovcu i Bleiburgu, vjerojatno se i ne bi raspalo u krvi.

Tako otprilike misli i Slavko Goldstein. Na tom tragu je i uvod knjige Slavenke Drakulić Oni ni mrava ne bi zgazili.

Ali to tipovi poput Fumića nikad neće priznati jer potiskuju svoj osobni komunistički grijeh.

Fumić je deustašizaciju hrvatskog društva, uklanjanje spomen obilježja Francetiću i Budaku..., shvatio kao priliku da napadne bivšeg partijskog druga Ivicu Račana što je dao kupiti komad blajburškog polja...

Još malo pa ću stvarno početi suosjećati s Račanom jer je u real politici morao balansirati između svojih bivših drugova Tuđmana, koji se od jugokomunističkog karijerista prometnuo u luburićevca i Fumića u kom se Titov komunizam petrificirao.


Ivan FumićPost je objavljen 09.05.2005. u 23:19 sati.