Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Dva nova izdanja Naklade MD

Zagrebačka izdavačka kuća Naklada MD zahvaljući kojoj se već nekoliko godina održava Festival europske kratke priče u kratko nam je vrijeme podarila dva nova književna bisera. Radi se o romanima Najbolje što se može dogoditi jednom kroasanu i Pjesma košnice.
Roman Pjesma košnice za svog je autora Frode Gryttena (Bergen, 1960) osvojio najuglednije norveške književne nagrade, ali i status jednog od najintrigantnijih skandinavskih pisaca današnjice.

Gryttenova priča o Oddi, industrijskom gradiću na zapadu Norveške, pred čitatelja izvodi cijeli niz nezaboravnih likova, autentičnih i živih junaka svakodnevnice, koji temperaturu ovog sniježnog gradića zagrijavaju do topline i sjaja neke nordijske verzije Mediterranea.

Usporedba sa svijetom filma ovdje nipošto nije slučajna; autor nekoliko nagrađivanih filmskih scenarija, Grytten pripovijeda vješto i filmično, a 24 priče koje se unutar godine dana događaju u 24 stana velike zgrade zvane Građevina majstorstvom kompozicije podsjećaju na Altmana iz Kratkih rezova, Kasdana iz Grand Canyona, Ang Leeja iz Ledene oluje...

Međutim, ono što ovu knjigu obilježava još i više, glazba je na koju njezini likovi plešu, vole se, mrze, gube i pronalaze – pjesme The Smithsa, Loua Reeda, Brucea Springsteena, Patti Smith, Leonarda Cohena... soundtrack koji prati sudbine toliko obično-neobično ljudske da svoje protagoniste pretvaraju u ljude koje volimo, mrzimo i razumijemo!

Ovaj roman, po kojemu je nedavno napravljena iznimno uspješna kazališna predstava, plijeni jednostavnošću i toplinom, dubinom i ljudskošću i na najbolji mogući način spaja slatko i gorko – ona je sretna i neposlušna, i umjesto da priča o norveškom gradiću Oddi, ona neumorno govori o nama, našim vlastitim gradovima i životima.

Pablo Tusset (Barcelona, 1965) najveće je španjolsko književno otkriće u posljednjih nekoliko godina! Dok ga kritika uspoređuje s Chestertonom i Kafkom, Johnom Irvingom i Davidom Lodgeom, publika širom svijeta uživa u njegovom urnebesnom književnom prvijencu Najbolje što se može dogoditi jednom kroasanu!

Ovaj roman – beskrajno zabavna mješavina trilera, fantastičnog i humorističnog romana – samo u Španjolskoj objavljen je u 24 izdanja, po njemu je snimljen film, a Tusseta je preko noći pretvorio u nacionalnog književnog enfant terriblea!

Priča koja Pabla Balooa Mirallesa, lijenog i neprilagođenog tridesetogodišnjeg lovca na nedozvoljene užitke i poznatog filozofa s Mreže vodi u potragu za nestalim bratom The Firstom, a zatim upliće u tajnu koju krije naizgled mirna četvrt Barcelone – oboružana je inteligentnim i zajedljivim humorom, dovitljivom fabulom, živopisnim protagonistima i antijunakom kakvoga danas treba tražiti svijećom!

Ovaj roman može biti sve što poželite: napeti internet-triler, tajni vodič po tamnoj strani Barcelone, moćni usisavač koji u sebe uvlači i prerađuje žanrove, stereotipe i klišeje, savršeno štivo za sve vrste (i ne samo književnih!) znatiželjnika... a Tusset u njemu postaje književni Tarantino; brz na okidaču i nevjerojatan u rješenjima!

U svakom slučaju: Najbolje što se može dogoditi jednom kroasanu knjiga je kakvu odavno niste čitali; roman koji je do sada osvojio više od 200.000 čitatelja, a kroasanomanija se i dalje širi Italijom, Francuskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Potrugalom, Brazilom, Nizozemskom, Švedskom, Rusijom, Amerikom... Na redu je Hrvatska!






Post je objavljen 26.06.2004. u 20:20 sati.