Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje vikend-go-problema broj 46.

Nije bilo nešto puno kamenčića u ovom problemu, ali ipak nije bio baš lak. Onima koji nemaju nešto vještine bio je čak vjerojatno i nepremostiv. Sam završetak problema je u jednoj situaciji koja se rješava osnovom pravila, oje zovemo 'L u kutu'. No o tome pri kraju objašnjenja rješenja.
Pogledamo li sliku problema lako je vidljivo, da ako bijeli odigra na B1, sve je gotovo. Bijeli tada sigurno ima 'oči', Jedno sigurno je u kutu na A1, a drugo na C1. Bijeli to mora spriječiti, ali kako? Pa, igranjem na 1. B1. Sada na A-vertikali nema 'oka' kao samostalnog oblika, već u zajednici s ostatkom prostora koji bijeli nadzire. Jesu li moguća dva? Tu sada ima raznih mogućnosti, koje se završavaju na osnovnoj ideji, koju ćemo prikazati u rješenju.
Bijeli nastavlja ostvariti život i igra 2. C3. Namjera je odigrati još i C1 i 'oči' su tu. Crni je opet prinuđen spriječiti tu namjeru i igra na 3. C1. Vjerojatno primjećujete da crni gomila kamenove unutar bijelog okruženja. To izgleda kao povećanje broja zarobljenika bijelome. No, crni razmišlja o obliku tako umetnutih kamenova, preko kojih će onemogućiti bijelome stvaranje 'dva oka'.
Bijeli nastavlja, na neki način, rastezati crnoga unutar svoga prostora, jer izravno ne može uraditi 'oči'. To čini slijedećim potezom na 4. A3. Da umjesto toga odigra na A1, crni bi odigrao na A3 i oči odmah nestaju. Crni igra na 5. A1, da spriječi 'oko' na A2 ili 'oko' na ko uz nezgodne direktne ko-prijetnje. Sada su tu već tri crna kamena u bijelom okruženju.
Bijeli pokušava uraditi 'oko na desnoj strani postave svojih kamenova i igra na 6. F1. Da je odigrao na E2, bijeli bi na F1 i evo nas na istoj temi kao u nastavku rješenja. Ako bi, umjesto F1, odigrao na F3, išlo bi crni na E2, bijeli bi morao zarobiti taj kamen sa E1, a onda ide zarobljavanje slijedom F1, E2, C2...
Crni na taj F1 ima sažimanje bijeloga nakon njegovog 7. E2. Bijeli nema do odlaganja kombinacije uzimanje toga kamena s 8. E1. Tu je još završni potez problema crni 9. F3. Drugoga 'oka' nema, a ostala je grupa crnih kamenova u okruženju bijeloga.
Pogledajmo nastali oblik, koji je upravo onaj kojega vidimo u slici posta. Bijeli bi trebao spojiti na C2, ako želi da mu crni zarobi šest kamenova igrom na to isto sjecište. To bi se desilo, da je nakon napada na kamen, poslijednjim potezom crnoga na F3, isti branio igrom na E2. Spoji li na C2, crni bi mogao odmah na E2 i zarobiti biječli kamen sa E3 i tako stvoriti ko-borbu, ali crnom to nije potrebno. Crni jednostavno ostavlja bijelom da odigra na C2 i E2. Tako ostaju tri crna u okruženju i njih crni ostavlja tako do kraja partije. Zašto? Bijela grupa je u ovom slučaju neopstojna.
Zamislite da se do kraja partije popune i slobode na A5 i C4. Bijeli kamenovi su još stavljeni i na C2 i E2. Ostale su samo zajedničke slobode na A2 i D1. Reklo bi se da je to wseki, jer tko, odgra na bilo boju slobodu, past će mu grupa igrom protivnika na onu drugu. Crni igra na A2 i sili bijeloga da mu zarobi četiri kamena. Bijeli igra na D1 i to i čini. Sada ostaju slobodna križanja unutar bijelih kaneova na A1, A2, B1 i C1. Sada crni odigra na B1. Bijeli mora ići na ko igrom na A1. Kada crni uzme taj ko, bijeli je pred padaom jer mu ostaje poslijednja slobodana C1, a nesmije uzeti ko nazad, jer pravilom koa to nije dozvoljeno. To sada postaje predmet rasprave, jer partija je već završena i oba igrača su to izjavila. Tu je trebalo donijeti pravilo za takav slučaj. Po japanskim pravilima, koja se najčešće primjenjuju na velikim natjecanjima za ovakav slučaj se smatra da bijela skupina nije opstojna. Kamenovi crnoga A2, A1, B1, C1 liče na slovo 'L', mada u našem slučaju je izokrenuto. Glavno je da vrh toga slova (90°) bude u kutu i nije bitno jel pravi ili izokrenuli 'L'.
Smo nekaj novoga naučili? Go-problemi su prava stvar. Radeći njih uče se opstojni oblici. Znati jeli neki oblik opstojan ili ne stvara sigurnost u igri. Igrač koji ima to znanje, može se više posvetiti strategiji igre i time voditi kvalitenije igru.
bl. Muradenu


Post je objavljen 09.05.2005. u 10:14 sati.