Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Domagoj Margetić i hrvatske tajne službe


Domagoj Margetić, tip koji se nalazi formalno nalazi u pritvoru zbog neodazivanja na sudsku raspravu vezano uz svoju ulogu u privatizaciji nekih ribnjaka, a stvarno da ga se makne iz javnosti, jer je postao neugodan po proklamiranu suradnju Hrvatske s ICTY-om, odigrao je 2000-e ključnu medijsku ulogu u smjenjivanju Ozrena Žuneca s mjesta ravatelja HIS-a.

Domagoju Margetiću povjeren je zadatak špijuniranja SZUP-ove "sigurne kuće" u Samoboru i "provaljivanja" u Imperijalu priče da HIS i Žunec u iz te kuće, a preko Bregane, dilaju Haagu metre državnih tajni u Haag.

Margetić je i autor fotografija SZUP-ove kuće u Samoboru koju je snimao iz susjednog objekta. Priču je u Imperijalu objavio na četiri stranice, a poslužila je Tomislavu Karamarku, tadašnjem ravnatelju UNS-a da na Kunišćak pošalje specijalce koji su do gole kože pretresli Ozrena Žuneca. Karamarko je za novog ravnatelja HIS-a ustoličio Damira Lončarića. Sve je to na HTV-u spektakulrano popratila Ivana Šikić (tadašnji Glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski naložio je da se tu novinarku HTV-a pozove na obavijesni razgovor zbog, navodne bliskosti s nekim optuženicima u procesu tzv Zločinačkoj organizaciji s Knežije). Ivana Šikić prethodno je bila glasnogovornica Mesićevog predizbornog stožera, kojeg je, pak, šef bio Tomislav Karamarko.

Ove sam se priče sjetio pred mjesec dana. Domagoj Margetić se žalio da mu je POA u tiskari Stega tisak zaplijenila knjigu s otisnutim Mesićevim haškim svjedočenjima. Zbog objavljivanja tih svjedočenja Margetića je pred par dana optužila i Carla Del Ponte.

Nazvao sam Margetića provjeriti informaciju o POA-inoj zapljeni knjige. Povjerio mi se da ni on ne može vjerovati da je POA stoji iza toga jer da je on osobno dobar s Tomislavom Karamarkom i da je kod njega, ali i kod Ivana Jarnjaka, šefa saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, protestirao, ali bez ikakava učinka.

Domagoj Margetić je knjigu, i usprkos intervenciji POA-e, ipak izdao kod drugog izdavača i promovirao je, nešto malo prije nego su u Haagu obznanili da je optužen, a policija ga pritvorila zbog neodazivanja sudskim pozivima na raspravu za privatizaciju ribnjaka.

Eh da, u međuvremenu se hvalio da se našao u posredničkoj misiji za odbjeglog generala Gotovinu.

Kako god bilo, na navodno prijateljstvo s Tomislavom Karamarkom Domagoj Margetić više ne može računati.


Post je objavljen 09.05.2005. u 02:00 sati.