Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

6. Proljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 07. 05. 2005.

Dvanaest natjecatelja uz dvadeset i osam partija u nešto više od pet sati igranja. To je 6. Proljetni velikogorički.
Igralo se kao i obično u 'Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90.
Sistem igre je bio švicarski uz handicap partije po razlici kategorija -2. Vrijeme za razmišljanje je bilo 30 minuta po igraču, a byoyomi 15 sekundi za potez. Komi 6,5 poena u egalu.
Zvonko nas je počastio svojim dolaskom, a Tomi i Davor također. Pridonijeli su povečanju kvalitete turnira. Krenuli smo na vrijeme, točno u 10:30.
Konačni redoslijed turnira je bio:

1. Mladen Smud 2. dan, 5 bodova i sos 13,0
2. Tajana Tumpa 7. kyu, 4 boda i sos 14,5
3. Matej Zakanj 10. kyu, 4 boda i sos 12,5
4. Zvonko Bednjanec 2. kyu, 3 boda i sos 14,5 (57,5)
5. Siniša Zadjelović 10. kyu, 3 boda i sos 14,5 (53,0)
6. Marko Ugarčina 12. kyu, 2 boda i sos 12,5
7. Antonio Pavlović 22. kyu, 2 boda i sos 10,5
8. Tomislav Baotić 8. kyu, 2 boda i sos 9,0
9. Arsim Kabashaj 24. kyu, 1 bod i sos 14,0
10. Davor Gorički 10. kyu, 1 bod i sos 11,5 (50,5)
11. Stjepan Švigir 23. kyu, 1 bod i sos 11,5 (46,5)
12. Adil Karupović 24. kyu, 1 bod i sos 8,0
Nema novih kategorija.
Uobičajeno je da su najzanimljiviji susreti igrača približno jednake snage u ravnopravnim partijama, a posebice, ako su to jači igrači turnira. Takovi su u prvom kolu bili susreti Mateja i Siniše, te gostiju iz Zagreba Tomija i Davora. U prvom susretu i nije bilo nešto posebno zanimljivo, jer Matej je pragazio Sinišu i završilo se predajom Siniše. Partija Tomija i Davora je bila, na neki način, revanš za srijedu, kada je Davor uzeo liderstvo Tomiju na listi kluba Velebit u Zagrebu. Bilo je vrlo dinamično, ali je Davor u završnici prekoračio vrijeme za razmišljanje u byoyomiju. Bila je zanimljiva i partija Arsima i Adila dvojice s 24. kyuom. Od velikih frka na ploči na kraju bijaše samo 2,5 poena za Arsima. Pobjede su još u prvom klu ostvarili Tajana protiv Antonia, Zvonko protiv Stjepana i Mladen protiv Marka.
Pobjeđeni nastavljaju međusobno u drugom kolu. Najzanimljiviji je susret bio između Tajane i Mateja. Bilo je 17,5 za Tajanu. Tu je i susret između Zvonka i Tomija. Stari su oni rivali, još od prije oko 10-tak godina. Bilo je gusto i tijesno. Na kraju pobjeđuje Zvonko za 8,5 poena. Arsim je za protivnika imao Mladena. Nije bilo lako, jer 9 prednosnih kamenova i nije bio pravi odnos snaga u sustavu razlike kategorija -2. Razlika je ovdje 25 kategorija, ali pravilo je da se ne daje više od 9 prednosnih kamenova. U tim uvjetima Mladenu nije bilo teško ostvariti pobjedu. Do svojih prvih bodova dolaze Siniša protiv Adila, Davor protiv Marka i Stjepan protiv Antonia. Od ovih susreta je vrlo dobar rezultat Stjepanova pobjeda protiv, za kyu jačega, Antonia.
Stiže i treće kolo. Ne igra se nešto brzo, jer u oba kola ima partija u byoyomiju. Kao da 30 minuta po igraču nije nekima dovoljno. Troje su sa po dva boda u trećem kolu, a od njih međusobno igraju Tajana i Mladen sa šest prednosnih kamenova. Znao sam da je Tajana opasna i da protiv nje nesmije biti opuštanja. U takovom stanju zna iznenaditi taktičkim udarom. Sve se mora što bolje proračunati i nema mjesta onom: 'Pa već ću to nekako riješiti.'. Taj pristup daje dobrog rezultata i Tajana nije ovaj puta uspjela. Treći bod u trećem kolu osvaja i Zvonko u partiji s Davorom. Njihove partije, ne baš česte, redovno su zanimljive i borbene. Na bod razlike vodećima Zvonku i Mladenu pridružuju se Tajani: Matej pobjedom protiv Arsima, Siniša pobjedom protiv Antonia i Tomi pobjedom protiv Stjepana. Prvi bod na ovom turniru u ovom je kolu osvojio Marko u partiji protiv Adila.
Četvrto je kolo. Nema druge nego vodeća dvojka međusobno; Zvonac na Mladena bez prednosnih kamenova, ali uz komi od samo 0,5 poena. Zvonac je crni. I bi frke. I bi upadanja u prostore, koji su izgledali preveliki. I bi rezanja. I bi tijesno. I bi na kraju 5,5 poena. I ostade Mladen na svih 100% pobjeda. Zvoncu na bod zaostatka za vodećim se pridružuju: Tajana pobjedom protiv Davora, Matej pobjedivši Stjepana i Siniša pobjedom protiv Tomija. Stjepan je morao kući, jer mu se uslijed jake vrtnje na vrtuljku na igračištu, u pauzi poslije završene partije, vrtjelo u glavi i bilo mu zlo. Šteta. Eto, nestašna igra ima svoje ne dobre poslijedice. Biti će Stjepan brzo OK. Antonio je protiv Adila u četvrtom kolu došao do prve pobjede na turniru, a Marko je došao i do drugoga protiv Arsima.
Toliko je zanimljivo bilo igrati da smo već ranije donijeli odluku igranja i petoga kola. Tomi i Davor nas nažalost moraju zbog drugih obveza napustiti. Nisu bili u borbi za sam vrh tablice.
Mladen nailazi na Sinišu sa devet prednosnih kamenova. Nije to lak zadatak. Siniša ima sistem za te slučajeve. Hvata prostor i osigurava većinu sumnjivih točaka. Mladenu ostaje strpljivo cijeđenje poena. Malo po malo smanivanje razlike dovodi do pobjede od 5,5 poena i Mladen završava turnir sa svih pet pobjeda na prvom mjestu. Zvonko igra s Matejom sa šest prednosnih kamenova. Sve nas zanima kako će to proći. I prošlo je i te kako. Već za rana Matej prodaje fintu Zvonku i neda prednost početne pozicije. Na kraju je tu još jedna vrijedna Matejeva pobjeda. Uknjižio si je i Zvonca. Bilo je to za 15,5 poena. Tajana rutinski odrađuje još jedan bod. Ovaj puta je to protiv Marka. Antonio hvata i drugi bod. Žrtva je bio Arsim.
Slijedi izračun sos-bodova i određivanje mjesta na tablici. Mladen je uvjerljivo prvi. Od dvoje s 4 boda bolji sos ima Tajana i to joj je drugo mjesto, a treći je Matej. Siniša i Zvonko imaju isti broj bodova i isti sos. Odlučiju sss-bodovi tj. zbrojevi sos-bodova njihovih protivnika. Zvonac je bolji za 4,5 sss-boda i četvrti je, pa Siniši ostaje peto mjesto.
Slijedeća dva vikenda nema proljetnih vikend-turnira u Velikoj Gorici. Glavni dio članova kluba, od kojih većina dolazi na ove turnire, odlazi u Zagreb i Budimpeštu na jake međunarodne turnire. Idemo po EGF-rating bodove. Da li ćemo biti uspješni? Truditi ćemo se, a to je najvažnije. Slijedeći, 7. Proljetni, je tek 28. svibnja.
bl. Muradenu


Post je objavljen 08.05.2005. u 20:30 sati.