Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavibrak

Marketing

Dojiti ili ne (zar se, uopće, dvoumite?)

Malo sam «švrljala» Netom i naletila na zanimljive informacije o dojenju.
Iako sam znala, neke, prednosti dojenja koje su, manje-više, svima poznate: beba je zdravija, bolja (čvršća) je povezanost između majke i djeteta, majka je zdravija ukoliko doji, manja vjerojatnost tumora na prsima, žena brže mršavi i sl. O nekim činjenicama na koje sam «naletila» nisam imala pojma.
Ja sam, Kćer, dojila trinaest mjeseci. Na početku nije bilo lako. Dojenje mi je bio cjelodnevni i cjelonoćni posao. Malecka je često sisala (čak svakih sat vremena po danu, dok je po noći imala ritam od svaka 3 sata) dugo je bila na prsima (i po sat vremena) jer je sisala, pa odmarala, pa bi zadrijemala...Stano sam je morala poticati, češkati i štipkati po licu kako bih je potaknula..Uglavnom, ukratko, nije bilo lako. Sva sreća da nisam morala razmišljati o kuhanju, spremanju, starijem djetetu jer mi je, uvijek, mogla «uskočiti» mama.
Da mi je Kćer bila drugo dijete, ne znam kako bih sve to izdržala: kvalitetno provoditi vrijeme sa starijim djetetom, dojiti...
Sada sam pametnija tj.imam više znanja, znam kada beba «vuče», a kada se, samo, igra s bradavicom, poznat mi je osjećaj kada «mlijeko krene», tako da, vjerujem, da će s drugom bebom biti lakše.
Niti jednom nisam pomislila da će mi se cice objesiti, da ću «nabiti» kilograme jer dojim (pa moram puno i dobro jesti-zabluda!)...Baš mi je bilo fino dojiti.
Nekad sam znala pomisliti «Joj, zbog čega i očevi ne doje pa da Muž preuzme koju, večernju, «šihtu»...»..Na to mi je, prijateljica, koja je rodila isti dan kada i ja, uzvratila «Ma, ja ovaj gušt, ovaj osjećaj, ne bih željela dijeliti s nikim. Tate ne znaju što propuštaju!».
O tatama dosta ovisi hoće li, majka, dojiti. Ukoliko, oni, nisu upoznati s činjenicama o dojenju i prednosti, takve, prehrane, manja je vjerojatnost da će, majka, dojiti. A da ne spominjem ukoliko, glasno, izražavaju zabrinutost za izgled poprsja koji je, do tada, bio samo njihova igračka...Neki, nikada, nisu niti pomislili kako, cice, imaju i drugu funkciju osim uzbuđivanja i užitka...
Očevi bi trebali znati da dojene bebe znače i mirniju noć. Novija istraživanja su pokazala kako se, u majčinom mlijeku, nalazi, još uvijek neimenovana, supstanca čija su svojstva slična Valijumu, odnosno, djelovanju benzodiazepina koji ima umirujući učinak.
Tate bi trebali znati da je manja vjerojatnost da će majka oboljeti od postporođajne depresije i manje šansa da će «planuti na sitnicu»» ukoliko doji. Majke koje doje otpornije su na stres. Rađeno je istraživanje u kojem su se dojilje i majke koje ne doje podvrgnule stresnoj situaciji. Razina stresa mjerena je brojem otkucaja srca i razinom korizola, hormona koji se otpušta u stresnoj situaciji.. Dojilje su imale za jednu trećinu, manje vrijednosti, tj.bolje su podnijele stres.
Eto!
Pa sad, vi, nemojte dojiti...






Post je objavljen 06.05.2005. u 09:16 sati.