Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osobnistav

Marketing

gospođo ministarko dajte ostavku (2)

Kutle oslobođen za malverzaciju dionicama Dione
Miroslav Kutle nepravomoćno je u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbe za navodne malverzacije pri kupnji i prodaji dionica trgovačkog lanca "Dione" i bjelovarske tvrtke "Univerzal"
Sudsko vijeće oslobodilo je Kutlu optužbe da je od 1995. do 1998., kao odgovorna osoba "Globus holdinga", iskoristio svoj položaj i ovlasti, te malverzacijama s dionicama "Dione" nezakonito "zaradio" više od 15 milijuna tadašnjih njemačkih maraka, a u slučaju "Univerzala" više od 400 tisuća maraka, odnosno ukupno 58 milijuna kuna. Teretilo ga se, naime, da je kupio dionice tih tvrtki, nakon čega je naložio svojim zaposlenicima u tvrtki "Globus holding" da od njega otkupe dionice po znatno većoj cijeni.

U obrazloženju odluke, sudac Miroslav Šovanj kazao je kako je nesporno da je Kutle kupio i prodao dionice, ali da nije dokazano da je zlouporabio položaj i ovlasti i kao vlasnik "Globus holdinga" svojim zaposlenicima naredio da od njega kao fizičke osobe kupe dionice "Dione". Sud je kao realne ocijenio iskaze svjedoka iz "Globus holdinga" koji su svjedočili da nisu potpisali ugovore o kupoprodaji dionica po nalogu Kutle, već zato što su smatrali da je to dobro za tvrtku. Sudsko vijeće je zaključilo da je razlika u cijeni dionica koju je Kutle postigao ustvari zakon tržišta. Razlika u kupoprodajnoj cijeni nije presudna, to je okolnost koja spada u zakonitosti tržišta, ponude i potražnje.

Kutle je, prema optužnici, u svojstvu fizičke osobe zaključivao ugovore o kupoprodaji dionica s pravnim osobama, a kako fizička osoba nema status odgovorne osobe tako ne može zloporabiti položaj i ovlasti, obrazložio je sudac. Kutle nije bio na objavi presude, a jedan od njegovih branitelja Anto Nobilo izjavio je da je imao hitan posao, nakon čega je rekao kako su glavni razlog njegova nedolaska novinari.

"Znao je da će biti puno novinara, od kojih prema dosadašnjem iskustvu ima razloga bježati kao vrag od tamjana. Vi ste, dakle, osnovni uzrok njegova nedolaska", kazao je Nobilo, izrazivši zadovoljstvo sudskom odlukom na koju je tužiteljstvo odmah najavilo žalbu.
JADNA NAM JE TAKVA PRAVDA KAD MOŽEŠ NEKAŽNJENO UKRASTI 50 MILIJUNA KUNA. BANNDO LOPOVSKA! DOĆI ĆE I VAMA KRAJ!!!!

Post je objavljen 03.05.2005. u 19:54 sati.