Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

Viktorijina tajna


Već deset godina ona nosi najskuplje kreacije i snima za najveće modne kuće. Njeno je lice zaštitni znak najprodavanije kreme za njegu lica, a opet nitko ne zna kako se zove cura zbog koje Dalaj-lama gleda FTV i ne propušta nijednu reprizu revija donjeg rublja Victoria's Secret

Daniela Pestova
Što, zar ni vi ne prepoznajete komada sa slike? Nikad vidjeli, kažete? Jeste li sigurni u to? Pokušat ćemo vam pomoći s nekoliko potpitanja. Dakle, kako se zove cura, dugogodišnja članica Victoria's Secret Angels tima supermodela, a nije ni Adriana Lima, ni Gisele Bündchen, ni Karolina Kurkova? Ništa? A kako se zove manekenka koja šest godina uzastopno reklamira kupaće kostime u tradicionalnom godišnjaku Sports Illustrateda? Opet ništa? A koja je manekenka zaštitno lice Nivee? Nula? A komad iz reklama za Pantene Pro-V? A tko je snimao kampanje za Patek, Chanel, Gap i Guess? A naslovnice za Cosmo i Marie Claire?


Dobro, da vas više ne držimo u neizvjesnosti, recimo samo ovo: dvije riječi, strani film: Veronica Varekova! Pa dobro, kako je moguće da je ta žena posvuda, a da se o njoj tako malo zna?! Zar to nije sramota, jer baš je ona jedna od rijetkih manekenki kojima se s pravom može prišiti naziv supermodela. Najtajniji anđeo Victoria's Secreta očito se dobro uživio u masno plaćenu ulogu i puno desetljeće vješto živi povučenim životom, kakav se i očekuje od tajnog agenta.
Pa makar radio za industriju mode. Mirna i tiha, Veronica izbjegava gužvu. Ne priča po novinama o Atkinsovim dijetama, ne slika se u društvu muževnijih članova kakvog boy banda i ne partija s mafijašima. Svoj je trag zamela i nizom naoko sličnih, a opet različitih varijanti imena, koja izluđuju korisnike Googlea, Yahooa, Ask Jeevesa i AOL-a. Naime, u arhivima jednih njen ćete fajl pronaći pod 'Veronica', a drugi izvori vode je kao 'Veroniku'.

Ključ kojim ćete riješiti misterij krije se iza kodnog naziva "Olomouc". Neki misle da je to modna kuća, ili parfem. Ima onih koji pretpostavljaju da je riječ o predgrađu Ndjamene, dok se pojedini dopisni članovi američkog geografskog društva kunu da se tako zove njen rodni grad pa je trpaju u podeblji dosje pod nazivom 'Ruskinje'.


Koje li ignorancije, kojeg li neznanja! Pa i vrabac na grani zna da se Olomouc nalazi u Češkoj. Da se prvi put spominje 1017. i da je stoljećima bio glavni grad Moravske, sve dok ga 1642. nisu razorili krvožedni Šveđani. Te da su stoljeće poslije nešto slično ponovili i Prusi. Olomouc je izgubio na značaju, vlast se preselila u Brno, no to ne znači da je grad postao vukojebina.

Tamošnji Stup svetog trojstva pod zaštitom je UNESCO-a, tu se nalazi drugo najstarije sveučilište u Češkoj, a turisti opsjedaju zoološki vrt na Svatý Kopečeku. U ovom gradu okrunjen je austrougarski car Franjo Josip, a Mozart je baš tu napisao Šestu simfoniju. No, Olomouc je nama ipak važniji po tome što se tamo 31. svibnja 1977. rodila Veronika Vareková (čitaj Varžekova).

Olomouc, odnosno zgrada tamošnjeg rodilišta, da budemo precizni do kraja, leži na 49°45 sjeverne dužine i 17°15 istočne širine. Udaljen je 78 kilometara od Brna, 279 od Praga i 149 od Hradec Kralove. Zapamtite te geografske odrednice jer se baš u toj točki nalazi hepi centar kraja u kojem se rađaju najljepše žene svijeta - bile one Čehinje, Slovakinje, Ukrajinke ili Poljakinje. Supermodeli ili porno glumice.

Neki taj fenomen pripisuju blagotvornom utjecaju prevladavajućih sjeverozapadnih i jugozapadnih vjetrova. Možda važnu ulogu ima prosječna temperatura (u siječnju -3, a u srpnju 17 stupnjeva Celzija), možda vlažnost zraka (ljeti 75%, zimi 85%). Nema pravog odgovora, no činjenica je da su baš tamo rasle curice zvane Adriana Sklenarikova, Daniela Pestova, Petra Nemcova, Paulina Porizkova...

Tamo je rasla i naša mala Varžekova, sve dok s devetnaest godina nije napustila roditeljski dom i sjela u avion za New York. Maturantica s odličnim uspjehom iz psihologije, razredne nastave i tri strana jezika u Ameriku je stigla gladna znanja; htjela je upisati studij na Parsonovoj dizajnerskoj školi.

No, nikad nije stigla na prvo predavanje. Jer, čak ni u New Yorku ne može nezapaženo proći plavooka i plavokosa djevojka čijih 92-61-89 skladno popunjava crveni kostimić konfekcijskog broja 36. A sva razvučena na 178 cm po vertikali, nataknutih na štiklice broj 41 - jedan od onih opakih modela za čije bi se nošenje trebalo izdavati oružani list.

Nakon samo deset dana modni su je agenti vrbovali dok je večerala u restoranu kod Ciprianija. Zaposlila se u agenciji Next i brzo ušla u krug najvećih. Vrhunac karijere svakako su, po Klikovom kriteriju, stalni angažman za Victoria's Secret i fotosessioni za specijalce Sport Illustrateda posvećenih badićima. Kada su je lani slikali za naslovnicu, Veronika nije nosila grudnjak. Bio je to tek drugi golišavi cover u 40-godišnjoj povijesti legendarnog kataloga. Usput, prvu golišavu naslovnicu krasila je - gle, opet Čehinja! - Daniela Pestova.

No, svako dobro za neko zlo. Veronika vam više nije solo. U Americi je pronašla ljubav svog života, sunarodnjaka Petra Nedvjeda, zvijezdu New York Rangersa. Hokejaš ju je zaprosio tako što je pred njom kleknuo nasred Karlova mosta u Pragu i pred gomilom turista zatražio njenu ruku. Naravno, figurativno. I tako je Varžekova postala Nedvjedova... Šmrc.







Post je objavljen 03.05.2005. u 19:29 sati.