Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Josip Perković i ubojstvo Mire Barešića


Sutkinja Ika Šarić zanimala se za štošta ispitujući Josipa Perkovića na suđenju Mirku Norcu i Tihomiru Oreškoviću:

– Kad već spominjemo Miru Barešića, vi ste bili visoko pozicionirani i imali određene podatke. Je li utvrđeno tko ga je ubio – pitala je sutkinja.

– Prema svim izvješćima koje sam ja vidio Barešić je ubijen na liniji razdvajanja u zadarskom zaleđu u obračunu s četnicima – odgovorio je Perković...

Štedul mi je rekao da su imali kontakte s Tihomirom dok je bio u Americi – odgovorio je svjedok na pitanje sutkinje, a tema je tako skrenuta i na Štedula kao čelnika HDP-a, ljude oko njega i njihove veze s Gospićem.

Svjedok Perković ne zna odakle su se poznavali Šušak i Štedul. Perkovića su sa Štedulom upoznali Antonijo Lekić i Ivan Drviš s kojima je bio dobar iz vremena kad je po Špegeljevu i Šuškovu nalogu pomagao grupi poznatog emigranta Mire Barešića da se opremi i ode na ratište, na kojem je Barešić poslije poginuo pod okolnostima koje neki još smatraju upitnima. Štedul mu je rekao da su Barešić i ostali bili članovi HDP-a. Zna da su u toj postrojbi Mire Barešića bili i Tvrtko Pašalić i Nikola Krišto, a '91. nije znao da su prijatelji Norca. I za Tihomira Oreškovića je svjedok rekao da je bio simpatizer ili član HDP-a. Misli da su ti ljudi komunicirali i s Oreškovićem, ali ne zna prirodu veze. Ne zna je li Štedul dolazio u Gospić, niti je li Tuđman razgovarao i s njim prije sastanka na kojem je odlučeno da se Orešković pusti.


a od nedavno i na Peratovic Netu:

The witness Perkovic didn't know how Susak and Stedul knew each other. Perkovic was introduced to Stedul by Antonio Lekic and Ivan Drvis, and he knew them from time when by Spegelj and Susak's order he was helping the group of well-known emigrant, Miro Baresic, to equip himself and to go to battlefield, on which later Baresic died under circumstances which some still consider questionable. Stedul told him that Baresic and others were members of HDP (Croatian Statehood Movement). He knew that in that brigade of Miro Baresic were also Tvrtko Pasalic and Nikola Kristo, and in 1991. he didn't know that they were friends of Norac. Also for Tihomir Oreskovic the witness said that he was symphatizer or member of HDP. He thought that those people were communicating also with Oreskovic, but he didn't know the nature of that relationship. He didn't know if Stedul had come to Gospic, or did Tudjman talked with him before meeting on which was decided to let go Oreskovic.


Jedini problem u Perkovićevom iskazu vezano uz Miru Barešića je činjenica da pobunjeni Srbi nisu znali da je leš koji su pronašli čobani tijelo Mire Barešića.

Izvještaj TO Benkovac pronađen nakon Oluje. Nije bio uvršten u film Nikole Majstrovića, ali je dostupan Državnom odvjetništvu


Da su četnici znali da je Miro Barešić ubijen hvalili bi se time, a nisu.


Post je objavljen 10.05.2005. u 19:14 sati.