Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/linee

Marketing

Čudo prirode

Nevjerojatno! Kako je, ipak, neobično stvorenje – čovjek! Ni jedna životinja u zemaljskoj fauni ne može se s njime usporediti. A to je sve zbog toga što ni jedna nije tako harmonična niti ima mogućnosti poput čovjeka. Uzmite, na primjer, mene.
U vrijeme dok pišem ove retke, ja pijem. A kada se budem htio odmoriti, sjest ću pod brajdu i odmarat ću se. Ako mi priđe psić, mogu ga pomilovati. A koja je životinja sposobna još to učiniti? Zar može, na primjer, magarac podragati psića po glavi? A popiti čašicu vina kao što ja to radim? Ne može! Uostalom, tko bi mu i dao (mislim na čašicu)? Osim toga, može li magarac sjesti pod brajdu i bezbrižno prekrižiti noge te uživati na svježemu zraku uz dobru kapljicu? Samo ako si nacrta, rekli bi neki ljudi. A može li magarac pisati? Taj film nećemo još dugo gledati. Ma, možete reći što god hoćete, ali priroda nije predodredila da se magarci bave literarnim stvaralaštvom...

E, a sada bih vam dao primjer svoga prijatelja sir Kreše. On će mi biti zoran primjer na kojem ćemo analizirati sve točke po kojima se on razlikuje od životinja... i ostalih ljubičica. Sir Krešo leži u krevetu (to mu je najdraže mjesto gotovo čitavog dana). Ujutro zvoni budilica i još stotine rekvizita. Hoće li žirafa ustati s ležaja ako joj se kaže da je vrijeme da pođe na fax? Jok, normalno da neće. Ali sir Krešo ustaje, čak ide i u kupaonicu. Hoće li patka otići u kupaonicu? Kladim se da neće. Ono što bi mogla učiniti jest da je samo uneredi ili pak da snese jaje. Da, sir Krešo ne može snijeti jaje, ali zato ga može pronaći u kuhinji i ispeći ga. Zatim, sir Krešo stavlja Dinamov šal i u ruke uzima neke skripte. A možete li zamisliti kravu kako ide ulicom s Dinamovim šalom omotanim oko svojega vratića i s hrpom skripta u svojim kopitima? Svakako da ne možete! Probajte prisiliti tvora da ide na fax! A sir Krešo ide. Oho, ide, i stigavši, sjeda na stolicu pa otvara sportske novine ili pak nanosi teške fizičke boli svom kolegi (vjerujte mi na riječ, proživljavam teške i bolne trenutke u njegovoj prisutnosti, osobito kada je raspoložen; ako mi ne vjerujete, pitajte ine ljudove koji su na samom poprištu zločina i mirno se smiju – a ja se pitam gdje su moja ljudska prava?). Zatim mirno čita novine, osobito kad su u njima sadržaji znanstvene fantastike i nadnaravnih čuda u kojima se spominju Ćiro i njegovi sinovi, priče za malu djecu i snovi o naslovu prvaka. Mislim, ljudi, kaj je previše previše je! A koja je životinja za to sposobna? Mi bismo se histerično smijali kada bi netko smjestio miša na fax! Miš ne može pročitati ni početnicu, a kamoli novine! Svaki će miš radije grickati sir ili će pak spašavati golu glavu od nasrtaja mačke nego sjediti na faxu! ...I u marljivosti prolazi sir Krešovo prijepodne. Oko podneva on odlaže pročitane novine i odlazi u SC da nešto prezalogaji. To je pravi dokaz njegova intelekta! Može li tigar sjesti za stol i strpljivo čekati dok dođe konobar? Recimo da može. Ali on nema pojma o jelovniku, cijenama, o količinama proteina i ugljikohidrata u jelima, a pogotovo ne o kalorijama. Osim toga, tigar se ne zna služiti priborom za jelo.
...A kamo odlazi sir Krešo poslije ručka? Vraća se u svoju vjernu postojbinu gdje uredno i marljivo, ne naprežući se previše, odspava dva-tri sata ili se posveti razgovoru sa svojim kolegom. O čemu pričamo? Pa, naravno, o curama! A može li jarac dva sata pričati o curama? Odgovor moga drugog frenda bi glasio: Če veruješ! ...Što sir Krešo radi poslije nakon tako naporna rada? Odlazi u kino. A može li gusjenica otići u kino? Pokraj sir Kreše sjedi simpatična djevojka i on joj se osmjehuje. Počinje joj pričati viceve i ozbiljne stvari, a zatim pita smije li je pratiti. Pretpostavimo da na njegovu mjestu sjedi krokodil. Što bi on učinio? Bi li se udvarao djevojci i pričao joj svoje dogodovštine? Ni govora! Smazao bi je dok kažeš: sir K... i gotovo!

...Spušta se mrak i dan je gotovo pri kraju, a gdje je sir Krešo? Ma gdje se je sada sakrio, ah, napokon – bio je u posjetu Weselom Centru, a to je za opisivanje nepotrebno i grozno! Sada sir Krešo oblači pidžamu i uzima si neku bajku za djecu (namijenjena je, čini mi se, i za njega) koja će ga uvesti u slatke snove kako bi zaboravio na probleme nove. A može li, recimo, žirafa obući pidžamu i čitati slične gluposti? E ljudi, u tome i jest stvar! A zašto? Zato što je čovjek – najsavršenije biće na Zemlji!!!
(hvala Darko)

Post je objavljen 02.05.2005. u 16:25 sati.