Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Praznik sporta

Ne znam kako vama, ali meni je Praznik rada prošao više radno nego kao praznik. Ali sam uspjela ušičariti jednu vožnju biciklom, dok je moj dvojac pod nazivom Savršeni i djevojčica odvozio dvije vožnje jučer i jednu prekjučer (htjeli su oni još jednu, ali ja nisam dala, neka dijete malo i hoda i igra se po parku). Nego, Beč sa dolaskom proljeća postane pravi grad sporta. I dok se moj dvojac vozio biciklom još u kasnu jesen i početak zime (neke bečke bakice - obično s cigaretom u zubima - su se zgražavale nad slikom djevojčice stare 7-8 mjeseci zabundane u sjedalici s kacigom na glavi i jurećim tatom za guvernalom), s prvim ljepšim vremenom čitav grad se počne kretati.

Tako nekako i glasi moto Bečke toplane (Wien Energie bewegt) koja je i pokrovitelj Sportskih tjedana (Wien Energie Sportwochen). Naime od 24. travnja do 22. svibnja je službeno razdoblje tih sportskih tjedana koji započinju s malim maratonom (Halbmaraton) s oko 4.000 laufera (trkača) i završavaju s drugim datumom i sa velikim već svjetski poznatim Vienna City maratonom koji skupi oko 25.000 sudionika - od najpoznatijih svjetskih maratonaca do obične raje. O ovim poznatima i svemu vezanom uz Maraton se možete informirati na Webu, a ja bih se zadržala na ostalim sudionicima. Fantastično mi je kako se ljudi ovdje rado uključuju u takve sportske manifestacije. Naime već se danima mogu u Prateru, oko Dunava i svugdje gdje ima nekih staza za trčanje, vidjeti mladi i stari, mršavi i debeli, kako treniraju ne bi li uspjeli na dan D doći do cilja. Ima onih koji se jedva kreću, idu sporo i stižu satima nakon starta, ali ne odustaju. Kasnije se vjerojatno napapaju bečkog šnicla i udre po pivari ... ali uspjeli su pretrčati maraton.

Naš jedan bivši kolega iz domaje je došao iz Zagreba sa svojom ekipom iz firme (čiji vlasnici su naravno Austrijanci) i otrčao štafetu. Eto dobre ideje za možda još nekoga tko trenira ili se rekreativno bavi trčanjem u domaji, a nema možda mogućnosti uplatiti si sudjelovanje i smještaj, a možda bi volio sudjelovati u jednom takvom zaista prekrasnom sportskom događaju, na koji su bečlije ponosni i dolaze bodriti sve natjecatelje. Pa malo umjesto balkanske varijante team buildinga na kojima se koliko čujem uglavnom provodi dernek i opijanje, evo malo sporta, a onda i dobre zabave u jednoj metropoli koja zna živjeti s kulturom, prirodom i sportom. A motiv ili neko drugo objašnjenje koje možete pružiti svom šefu ili upravnom, nadzornom i sl. odborima (koji obično lovu za iće i piće, pardon, prezentaciju, za svoje guze uvijek opravdaju) je vrlo jednostavno formulirati. Ako radite u nekoj od hrvatskih banaka ili osiguravajućem društvu ili ne znam ja gdje već ne, velika vjerojatnost je da su vam vlasnici Austrijanci. Pa u svrhu bolje suradnje, timskog rada i blablablablabla, neophodno je da posjetite svoje kolege u Austriji i spojite ugodno s korisnim.

Od sportova na tlu osim trčanja, rolanja, vožnje biciklom, bečlije vrlo rado prakticiraju nordic walking i vožnju s konjem u jednopregu (kak li se to zove??), a na aleji u Prateru se mogu vidjeti najraznoraznije kombinacije mladih roditelja, koji s kolicima rolaju ili trče, vidjeli smo jednom i mamu koja je na rolama vukla na uzici dvoje djece na malim autićima, pa postoje jako zgodni bicikli – četverosjedi za čitavu obitelj ... ma stvarno fešta od sporta.

Moja mala djevojčica ipak ostaje najvjernija biciklu i kao prava mala dugoprugašica odvozi s tatom svaki vikend puno kilometara (u autu se zato ne može ni vidjeti), ima kacigu, posebno projektiranu stolicu, malu sportsku bočicu za vodu (jedino iz nje pije vodu, koju inače ne podnosi - ali kad je probala iz tatine bočice - to je sada glavna fora), a iz vožnje se vraća sretna, lagano umorna i opijena zrakom... uostalom što da vam pričam, evo, poklanjam jednu slikicu male biciklistice....

A svima vama želim lijepe dane proljeća i ljeta ispunjene nekim sportom i zadovoljstvom.

Post je objavljen 02.05.2005. u 15:40 sati.