Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 45.

Prošao je vikend i većina vas je riješila problem. Problem koji se ne može riješiti, nije problem. To bi bila katastrofa. Ovo je stvarno bio samo problem, a nekima čak i problemčić. Neki možda samo promrmljaju sebi u brk, ako ga imaju: 'To on zove problemom.' Sve je relativno. Ja se, eto, trudim razmeti i ove i one. Koji puta mi je to problem. Meni je na primjer problem razmeti one koji ne vole probleme. Ima li u tome što problematičnoga?
Nego, da riješimo taj problem od prošloga petka.
Ako bijeli uspije zarobiti kamen igrom na D5, imao bi na D4 jedno oko. Tada crni nesmije dozvoliti na stranici bijelome niti jedno, da bi bijeli kamenovi bili zarobljeni. Ako crni krene zarobljavanjem dva bijela igrom na D5 i tako sprijeći bijeloga da tamo radi oko, bijeli ima rješenje igrom na C2. Crni tada može pokušati s E2, pa bijeli igra na D2, pa crni na F2 i bijeli na E1. Sada su tu sigurna dva oka za bijeloga. I drugi razvoji su u korist bijeloga, čak i jednostavniji od prikazanoga. To znači da crni nesmije kao prvo uzeti dva bijela kamena i treba bijelome ostaviti mogućnost oka na D4.
Odigra li crni kao prvo na D2, bilo bi pogrešno, jer bi bijeli odgovorio na to s E2. Nakon toga bijeli bi već imao oko na F2, F3, a drugo bi uradio igrom na D4 ili na C2 uz zarobljavanje kamena na D2 u kasnijoj igri, što se ne može spriječiti. Kako spriječiti, bar u prvom koraku, oko na F2, F3? To crni čini na način kojim se ovaj problem i riješava 1. E2.
Jedino, što bi naizgled davalo neke šanse bijelome, je odgovor s 2. D2. E, da nismo naučili fintu s 'povratnim udarcem', možda bi bijelom to i prošlo, ali crni zna i igra 3. F1. Sada bijeli mora na F3, jer ako bi crni tamo odigrao, ode četiri bijela kamena i šansa cijeloj bijeloj skupini također. Stoga bijeli to i čini i igra 4. F3. Sve se lijepo pripremilo i sada crni uzima dva bijela igrom na 5. D5. Prije nije smio. Često je važan redoslijed poteza. Više ne postoje šanse za 'dva oka' i život bijele skupine kamenova. Možete to i sami isprobavati na stranici dolje.
Do slijedećeg problema
bl. Muradenu


Post je objavljen 02.05.2005. u 09:19 sati.