Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bottom

Marketing

Berman Reflection Room

Iznenada mi je upao u oči znak na slici lijevo. Bogomolja na aerodromu u San Franciscu??? Nevjerojatno! Morao sam to provjeriti. Naziv je upućivao da se ne radi ni o kakvoj posebnoj religiji, ali znak je ipak sumnjiv.

Ubrzo sam saznao da Berman nije nikakav duhovni vođa nego zaslužan aerodromski upravitelj. A reflection room koja je njemu posvećena nije nikakva bogomolja nego "Center for quiet self-reflection and meditation." Ugodno dekoriran prostor sa puno bilja i pogledom na aerodromsku pistu privlači mirom i tišinom. Razgovor, spavanje, i bilo kakve druge aktivnosti u ovom prostoru su zabranjene. Nekoliko ljudi je bilo unutra i čitalo ili se jednostavno opuštalo.

Tražio sam bilo kakve religijske znakove ali ih nisam mogao naći. Kolonada i podni mozaici su blago podsjećali na neke duhovne arhitektonske stilove, ali o bilo kakvim religijskim znacima nije bilo ni govora. Uostalom, kako i može biti govora o preferiranju neke religije u gradu poput San Francisca, kulturnom središtu Californije u kojoj se sastaju istok i zapad, i prožimaju sve svjetske religije i kulture.

Pale su mi na pamet kršćanske kapelice koje se mogu susresti u javnim ustanovama u Europi, ali i u konzervativnim dijelovima Amerike. Kako se osjeća musliman ili budist prolazeći pored njih? U Californiji sam naučio cijeniti multikulturalnost. Vjerovatno se nigdje na svijetu raznolikost ne cijeni kao u Californiji. To je ono što bi Benedikt XVI oštro osudio kao zapadnjački relativizam. Da li je to relativizam ili obzirnost i ljubav prema bližnjemu? Svakim danom sve više i više cijenim taj relativizam!

Post je objavljen 30.04.2005. u 23:33 sati.