Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

5. Proljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 30. 04. 2005.

Sakupila se škvadra željna goa. Poneki od njih postadoše već pomalo i ovisnici. Takove predvodi moja malenkost, koja već 42 godine igra ovu igru. Što bi da nema ove igre? Čini mi se, da ja nebi bio ja. Valjda bi bio netko drugi, a možda to i nije moguće. Konačno, sve je to relativno. Zavisi u kom smjeru gledaš. Gledaš li unazad svašta vidiš i dozvoljavaš si suditi, a gledaš li unaprijed, kao da ništa ne vidiš. No, i jedno i drugo je sastavni dio postojanja, a mi gledamo na to, kao da smo centar svega; svaki ponaosob. I tako, kao da je svatko svijet za sebe. I mislim tako; i gledam tako; i prosuđujem tako...... Hm?
E, pa da 'izronim malo' i kažem što se to danas događalo na našem druženju uz igru go u Velikoj Gorici. Sakupilo nas se devet, kada odlučismo krenuti, jer bilo je prošlo već 5 minuta od zakazanog početka.
Igralo se kao i obično u 'Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90. Sistem igre je bio švicarski uz 30 minuta za razmišljanje po igraču i byoyomi 15 sekundi za potez. Komi u egalu 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategorijama minus 2.
Konačni redoslijed je bio:

1. Mladen Smud 2. dan, 4 boda i sos 7,5
2. Stjepan Meštrović 8. kyu, 3 boda i sos 11,0
3. Matej Zakanj 10. kyu, 3 boda i sos 7,0
4. Siniša Zadjelović 10. kyu, 3 boda i sos 6,0
5. Antonio Pavlović 23. kyu, 2 boda i sos 9,0
6. Tea Robotić 8. kyu, 2 boda i sos 1,5
7. Lucia Prvonožec 24. kyu, 1 bod i sos 10,0
8. Marijan Švarc 18. kyu, 1 bod i sos 9,0
9. Ivo Borić 23. kyu, 1 bod i sos 8,0
10. Adil Karupović 24. kyu, 1 bod i sos 7,0
11. Marcela Kovačić 24. kyu, 1 bod i sos 5,0
Nove kategorije:
22. kyu: Antonio Pavlović
23. kyu: Lucia Prvonožec
Nešto malo nakon starta došao je i Ivo, pa nas je u prvom kolu igralo desetoro i tako je svatko imao protivnika. Od aspiranata na viša mjesta susreli su se Siniša i Stjepan. Pobjedio je Stjepan, što se i očekivalo. Marijan je s Matejom ušao u byoyomi i tada je prekoračio vrijeme za razmišljanje i tako izgubio partiju, ali i pored toga je partiju premoćno gubio. Desilo se to i Ivi protiv Mladena. Mladen i Marijan, kao najstariji na turniru, najviše razmišljaju, pa je kod njih češći byoyomi. Nije im ni Ivo, po duljini razmišljanja, daleko. Antonio je pobjedio Adila. Zanimljivo je nadmetanje Lucie i Marcele. Prijateljice su i školske kolegice. Lucia je nadjačala.
Švicarac dalje sparuje pobjednike međusobno. Stjepan je dobio Luciu za protivnicu. Njegovo iskustvo bijaše presudno, pa je to bila njegova uvjerljiva pobjeda. Matej je svom kolegi iz Habdelića Antoniu dokazao, da je on u njihovoj školi number 1. Bilo je to preko 200 poena razlike. Tek da se zna, tko je tko. Mateju neki u Habdi već daju nadimak Nepobjedivi. Antonio je jedan od njih, pa mu ovaj poraz i nije teško pao. Naletio je. Ja sam od pobjednika u prvom krugu ostao poslijednji koji bira, a kako nas je bilo neparno, dobio sam protivnika koji je izgubio u prvom kolu. Naletio mi Adil i nažalost doživio drugi poraz na turniru. Siniša ostvaruje prvu pobjedu protiv Marijana. Ivo igra jednu od svojih teških partija. Protivnica mu je Marcela. Nakon puno poraza uspio ju je pobjediti prošlu subotu, pa je bilo zanimljivo vidjeti što će sada biti. Izgleda da se Ivo odupro mogućnosti da bude 'njenom mušterijom'. Pobjedio je ponovo. Pridružila nam se Tea, ali je ovaj puta dobila bod bez igre, jer nije imala protivnika.
Evo i trećeg kola. Zakuhalo se na vrhu. Posebno zanimljiv susret se igra između Stjepana i Mateja. Sada već Stjepan zna, da protiv Mateja nema opuštanja. I bila je to njegova pobjeda za 53,5 poena. Stjepanu se na vodstvu priključuje Mladen pobjedom protiv Antonia. Siniša odrađuje drugi bod protiv Lucie. Imala je Lucia lijepu poziciju s velikim centrom pod kontrolom, ali nedostatak iskustva joj je odnio partiju, ali Siniša je pobjedu zaslužio. Ivo se odlično drži protiv Tee, ali kako partija odmiče, sve je više kamenova u Teinom zarobljeništvu, do kraja i uvjerljivo dobivena partija. Ivo je već iscrpljen, a i obveze zovu, pa odlazi nakon ovoga kola. Odlazi i Tea. Marijan je pobjedio Adila, koji je već kao grogiran. Nije mu lako; tri 'nock-out'-a. Marcela je ovaj puta neparna, tj. bez protivnika. To je bod.
'Zucker kommt zu letzt'; Stjepan i Mladen u borbi za vrh tablice turnira. Tu je i sedam prednosnih kamenova. U poslijednjem njihovom susretu Stjepan je pobjedio. Borbeno je, a za čudo, Stjepan ne bježi od sukoba. Par nepreciznosti i tu su prigode za Mladena (moju malenkost). Potrošio sam vrijeme za razmišljanje i ulazim u byoyomi. Za svaki potez imam 15 sekundi za izvođenje. Ne smije mi 'voda u uši'. Mirno i precizno u kratkom vremenu treba odraditi završnicu. Tako i radim i bude to pobjeda za puno poena. Nismo ni brojali. Stjepan je drugi jer ima najjači sos na turniru. Matej je pobjedom protiv Lucie došao do tri boda kao i Stjepan, ali je tek treći zbog slabijeg sosa. Četvrti je Siniša, ali s najslabijim sosom od trojice s 3 boda. U poslijednjem kolu je pobjedio Marcelu. Antonio i Marijan su igrali vrlo zanimljivu partiju. Bilo je tijesno za 3,5 pobjedom Antonia. Nakon prebrojavanja i registracije rezultata dojavom od obojice, pala je sumnja, ali više ni postava kamenova nije bila sačuvana. Ostala je mala nejasnoća, ali svi znamo da je bod od Antonia, koji danas i napreduje u jači 22. kyu..
Na kraju petoro ih je s jednim bodom Predvodi ih Lucia s vrlo jakim sos-bodovima. Ostvarila je to preko vrlo jakih protivnika. U prvom je kolu pobjedila Marcelu, a potom izgubila redom protiv Stjepana, Siniše i Mateja, koji su svi imali po tri završna boda. Gledajući i njenu igru, promiče se u 23. kyu. Marijan bijaše pomalo nesretna figura turnira, ali on je zadovoljan. Voli ovu igru, a i osjeća zadovoljstvo djece. Adil je bio kao ošamućen, ali ne odustaje od goa. Biti će bolje, a nauk ima svoju cijenu. Marcela se trudi. Prava je radilica. Biti će rezultata od toga.
Slijedeće subote na istom mjestu i u isto vrijeme je 6. Proljetni.
bl. Muradenu


Post je objavljen 30.04.2005. u 20:59 sati.