Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tuznaprica

Marketing

SranjA

ovo sam negdje našo(neču reklamirat ali u večernjaku)

Policija je u zagrebačkim Utrinama uhapsila 50-godišnjaka kojeg je 39-godišnja nevjenčana supruga prijavila zbog silovanja u stanu u kojem žive s dvoje maloljetne djece.
Ona je nazvala policiju i optužila supruga, s kojim živi u izvanbračnoj zajednici, da ju je prije dva dana silovao u stanu u kojem žive s dvoje maloljetne djece, 16-godišnjim dječakom i sedmogodišnjom djevojčicom.
Osim tih optužbi, policajcima koji su stigli u stan rekla je da ju nevjenčani suprug već sedam godina prisiljava na spolne odnose. On je, kako je izvijestila policija, zbog osam prijava za krađu već poznat policiji. Uz kaznenu prijavu za silovanje, 50-godišnjak je prepraćen u Istražni centar.
U posljednjih nekoliko godina povećan je broj slučajeva u kojima supruga optužuje muža za silovanje.

Hrvatsko zakonodavstvo silovanje u braku od 1998. tretira kao kazneno djelo, a za podizanje kaznene prijave važna je izjava supruge o tome na koji je način prisiljena na spolni odnos. Da se ovaj zakon primjenjuje, pokazuje nekoliko sudskih odluka u kojima su muževi osuđeni za silovanje supruge.
Tako je u Zagrebu, u studenome 2003., uz rok kušnje od dvije godine, nepravomoćno na godinu dana uvjetno osuđen 47-godišnjak. Supruga je ostala u braku s njim, iako ga je više puta prijavljivala policiji za silovanje. Zadnji put kad ju je napao, supruga se zaključala u kupaonicu, no suprug je razvalio vrata, te je odvukao u sobu i tri puta silovao.
U prosincu 2004. u Županijskom sudu u Zadru za silovanje 19-godišnje nevjenčane supruge i njezina maloljetnog brata nepravomoćno je na sedam godina zatvora osuđen 32-godišnjak.

Sudske presude i broj kaznenih prijava za silovanje u bračnoj zajednici pokazuju da se stanje u godini dana promijenilo. Tada je sutkinja Ana Garačić upozoravala kako je po njezinu saznanju "malo procesuiranih predmeta u vezi sa silovanjem u braku".
Za primjer je navela slučaj u kojem je muž suprugu godinu dana tukao i silio na spolni odnos, a izrečena mu je uvjetna osuda na šest mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku godine dana ne počini novo djelo.
U V. Britaniji tek je 2001. donesen zakon po kojem je prisiljavanje na spolni odnos u braku silovanje.



Post je objavljen 29.04.2005. u 09:14 sati.