Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Napadnuti čobani na Crnom Vrhu

Dogodilo se na današnji dan


Od događaja koje Kroničar uskopaljskih zbivanja bilježi za dan 28. travnja 1993. godine ističe se tek napad pripadnika muslimanskih snaga na dvije osobe hrvatske nacionalnosti koje su na području Crnoga Vrha čuvale ovce. Sličan napad na Crnome Vrhu dogodio se i dan ranije, 27. travnja.
Godinu dana kasnije, 28. travnja 1994. godine na području Uskoplja nije bilo ekscesa. Povremene detonacije koje se povremeno čuju rezultat su uništavanja minsko-eksplozivnih sredstava koje vrši inžinjerijska služba Brigade dr Ante Starčevića.
U 10.00 sati u uskopaljskoj bazi britanskog bataljuna UNPROFOR-a održan je još jedan u nizu sastanaka hrvatskih i muslimanskih predstavnika na kojemu je, između ostaloga, dogovoreno da hrvatska strana treba osigurati cijevi za popravak vodovoda u gradu, a UNPROFOR se obvezuje izvršiti kopanje. Nadalje, hrvatska strana je preuzela obvezu osiguranja tranzitne vize do Ljubljane za teško bolesnog Esada Garaču. Dogovoreno je, također, da bistrički župnik Josip Glavaš i Niko Budimir sa Abdulahom Burekom i predstavnicima UNPROFOR-a u nedjelju 1. svibnja obiđu crkvu u Bistrici i utvrde stanje njenog trenutnog stupnja oštećenja. Za sutrašnji dan dogovoren je i pregled u ratu oštećene trafostanice...

Post je objavljen 28.04.2005. u 08:00 sati.