Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Brand manager

Danas bih o jednoj prilično ozbiljnoj temi. A motivaciju sam dobila gledajući jedan današnji prilog o (ne)zaposlenosti u Hrvatskoj. Zapravo je prilog bio o traženim zanimanjima, ali mi je pisati o nezasposlenosti bio sasvim logičan sljed.

Prvo, tri najtraženija zanimanja u Hrvatskoj trenutno, barem kako kaže prilog, su:
- financijski direktor,
- financijski analitičar,
- brand manager.

Molim cijenjene blogere da Pegy objasne što je ovo treće, i da me isprave ako nisam dobro čula, ali fakat mi je nepoznat pojam. A zvuči tako «cool». Taj mora da je neka «strašna faca» i čuvši nešto tako «sexy» od nekog muškarca svaka bi žena bila oborena s nogu prije nego što bi išta drugo rekao. Ima li kakva ikonica za superkiselo-ironični osmijeh? Image Hosted by ImageShack.us

Onda su pitali djecu, zapravo dječicu od nekih 7-8 godina, što bi htjeli biti kad odrastu, a tu imamo: veterinarka, frizer, doktor, pjevačica, glumica, nogometaš.
Nisam baš iznenađena, osim što mi nekako fali missica. I ovdje bih jedan ukiseljeni Image Hosted by ImageShack.us.

Malo sam otišla na web-stranicu Hrvatski zavod za zapošljavanje i izvukla neke podatke. Dakle, Hrvatska, ako zaokružujemo, ima 330.000 nezaposlenih, od čega su 191.000 žene. Najviše je onih sa srednjom stručnom spremom (oko 200.000), a usprkos činjenici da u Hrvatskoj tek 5-6% pučanstva ima višu ili visoku stručnu spremu, ima preko 20.000 nezaposlenih u toj kategoriji.

Od toga, da konkretiziram, nezaposlenih:
- 376 liječnika (i specijalista),
- 222 dipl. inž. strojarstva i brodogradnje,
- 112 dipl. inž. elektrotehnike,
- 207 stomatologa,
- 1001 profesor (od čega najviše HJK, povijesti, filozofije, TZK),
- 1001 dipl. pravnik,
- 2075 dipl. ekonomist.

Kada sam pretraživala slobodna radna mjesta (važeća za otprilike tjedan dana) iz ovih skupina za Primorsko-goransku županiju, dobila sam:
- nijedan liječnik,
- 2 dipl. inž. strojarstva i brodogradnje,
- nijedan inž. elektrotehnike,
- 1 stomatolog,
- 2 profesora,
- 5 diplomiranih pravnika,
- 4 diplomirana ekonomista.

Od ovo malo ponude, možete uzeti u obzir da su neka mjesta već popunjena po onome «imamo kandidata», što radi djelatnika koji već rade na tom radnom mjestu, što radi veza i vezica. Nikako ne mogu shvatiti čemu ta zakonska blamaža sa «imamo kandidata».

Mnoge bi naše političare trebalo biti sram za razne izjave koje su davali (a davat će i u ovoj kampanji) vezano za tu problematiku. Pri tome ne mogu ne spomenuti onih Pusićkinih 200.000 novih radnih mjesta. Stvarno hvalevrijedno obećanje.

Općenito nezaposlenost u Hrvatskoj mi je, uz «jad i bijeda» proizvodnju, koje su uostalom i jako povezane, jedna od najtužnijih istina Hrvatske stvarnosti. Ja posao imam i sretna sam radi toga, bez obzira što mi je uz moju diplomu plaća nešto ispod prosječne hrvatske netto plaće. Nadam se da posao imate i vi, i da niste samo jedna od «kapljica» u moru onih 330.000 ljudi. Ako pak jeste, iskreno se nadam da ćete uskoro ipak dobiti posao.


Post je objavljen 27.04.2005. u 21:06 sati.