Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Gordana Vulama, Marin Ivanović, Dragutin Cestar, Gojko Marković, Vladimir Faber...

Gordana Vulama

Marin Ivanović



Gordana Vulama (glasnogovornica zagrebačke policije) je smijenjena zato što njezin brat, odvjetnik Marin Ivanović, sudjeluje u obrani Ante Gotovine.


Marin Ivanović, bio je treći čovjek u SIS-u zadužen za Operativnu akcije Haag, u kojoj je SIS organizirao skrivanje ahmićke četvorke i skrivanje dokumenata u slučaju Blaškić. Drugi čovjek SIS-a bio je Stipan Udiljak, a prvi, dakako, Markica Rebić.

RAZGOVOR S MARINOM IVANOVIĆEM, NEKADAŠNJIM OBAVJEŠTAJCEM I SADAŠNJIM ČLANOM ODVJETNIČKOG TIMA ODBJEGLOGA GENERALA


Znači li to da je Gotovina bio spreman poći u Haag?

- Nismo u kontaktu već četiri godine, no znam da mu je bilo nepojmljivo da su Račan, Goran Granić, general Stipetić, kao i predsjednik Mesić, odšutjeli dolazak optužnice. Nisu ga zvali niti obavijestili. Tog dana u srpnju 2001. godine sjedili smo u zagrebačkoj "Esplanadi" na "Oleander" terasi, a trajala je izvanredna, noćna sjednica Vlade RH. Ante je samo rekao: "Nitko mi ništa ne kaže. Ja sam ipak general HV-a, nisam pas, a ne zove me niti načelnik Glavnog stožera (general Stipetić)"... Tada zaključuje: Žele me ubiti. Pošli smo iz "Esplanade" do njegova stana, a potom je otišao. Nakon što je objavljeno da je optužnica na snazi, po njega su krenuli specijalci.


Stipan Udiljak je čak bio nazočan sjednici Savjeta za suradnju s Haagom potkraj 99-e, kojom je predsjedao tadašnji ministar pravosuđa Zvonimir Šeparović.
Na toj sjednici Udiljak je predložio, a Savjet prihvatio provođenje Operativne akcije Sigma koja je podrazumijevala nastavak opstrukcije suradnji RH sa ICTY-em jer se podrazumijevalo da će Tribunal u Haagu uskoro propasti.

Vulamin brat, sadašnji odvjetnik generala Gotovine, Marin Ivanović (Izjava Marina Ivanovića, odvjetnika generala Gotovine - Real Playerje u SIS-u najuže surađivao s Udiljakom i Markicom Rebićem.

Gordana Vulama je, navodno, i nevjenčana supruga Gojka Markovića, načelnika Odjela krim policije u MUP-u, zadnjih godina neposredno podređenog, nedavno smijenjenom načelniku Uprave kriminalističke policije Dragutinu Cestaru.

Gojko Marković je bio izravno zadužen za istragu o ubojstvu Milana Levara. U tom svojstvu gostovao je i u jednoj Latinici te neslužbeno uvjeravao udovicu pokojnog gopićkog svjedoka Vesnu, da će policija otkriti ubojicu njenog muža.

Njemu je izjavu o spoznajama vezanim uz ubojstva Vjeke Sliška i Milana Levara dao i osječki dragovoljac Vjenceslav Bill.

Gojko Marković i njegov nadređeni Dragutin Cestar bili su uključeni i u slučaj Lora. Dragutin Cestar je osobno kontaktirao s Mariom Barišićem, svojedobnim ključnim svjedokom optužbe u procesu za Loru.

Gojka Markovića osobito je hvalio Nacional, list koji ne krije angažman na strani odbjeglih Gotovine i Petrača:

MUP podnio kaznenu prijavu protiv Ranka Ostojića zbog nestanka 150.000 E

Krim policija MUP-a RH podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Ranka Ostojića, bivšeg ravnatelja policije, optužujući ga za kriminal. Kaznena prijava je podnesena prije sedam dana i rezultat je velike unutarnje istrage unutar MUP-a koju je vodio Gojko Marković, načelnik Odjela krim policije u MUP-u...

Saznavši da je provedena istraga protiv njega i da se podnosi kaznena prijava za kriminal, Ranko Ostojić, usko povezan s pojedinim novinarima EPH-a, od kojih su neki bili pripadnici njegovog "specijalnog tima" za hvatanje Gotovine, kreće u "preventivni udar". Preko novinara Gordana Malića, koji se sam u jednom tekstu u Globusu pohvalio kako je bio dio specijalne Ostojićeve ekipe za hvatanje Gotovine, probao je kriminalizirati Gojka Markovića. Ostojićeva logika je vrlo jednostavna.

Markovića treba u novinama prokazati kao "krticu u MUP-u koja radi protiv Haaga", pa će svaka njegova prijava protiv njega izgubiti na vjerodostojnosti i važnosti. To je razlog zbog kojeg je prije desetak dana Malić u Globusu objavio tekst u kojem optužuje Gojka Markovića da je "krtica u MUP-u" i traži njegovu smjenu. Dakle, razlog za takav napad bio je vrlo prozaičan i skrivao se u svoti od 150 tisuća nestalih eura.


Kaže Nova TV da je Gojko Marković, još ranije smijenjen s mjesta načelnika Odjela krim policije u Upravi za kriminalističku policiju Ravnateljstva policije.

Hoće li Tomislav Karamarko uspjeti progurati svog kuma Vladimira Fabera za ravnatelja policije?


Post je objavljen 28.04.2005. u 08:05 sati.