Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Carla Del Ponte kritizirala Stjepana Mesića


Del Ponte: Hrvatska ne surađuje s Haagom, Gotovina se nalazi u Hrvatskoj

Sve informacije koje dobivam kažu da je još u Hrvatskoj i da povremeno odlazi u BiH ... Gotovina je u dosegu hrvatskih vlasti, a nadamo se da će on biti vrlo brzo u Den Haagu, rekla je Del Ponte...

Objasnila sam radnoj skupini zašto hrvatske vlasti ne surađuju u potpunosti s ICTY-em i dala im sve pojedinosti o mreži koja štiti Gotovinu unutar državnih institucija, rekla je Del Ponte...

Del Ponte je rekla kako se nada da hrvatske tajne službe ne rade protiv ICTY-a, ali istina je da neki ljudi u Hrvatskoj daju informacije medijima, što je neprihvatljivo, a nadam se da će hrvatska Vlada osigurati da se s tim prestane. Dodala je da misli da ni sam premijer Sanader ne dobije sve informacije od hrvatskih tajnih službi.


Danko Družijanić je u prvom Dnevniku HTV-a prešutio kako Del Ponteova misli da premijer Sanader ne dobije sve informacije od hrvatskih tajnih službi. Kažu mi izvori s Prisavlja da je do te cenzure došlo pod uticajem ravnatelja HRT-a Mirka Galića koji od Predsjednika Mesića očekuje imenovanje veleposlanikom u Francuskoj.

Na isti način je HTV-ov Dnevnik i s istim razlogom cenzurirao izvještavanje o aferi Turekove optužbe da petero novinara radi za Carlu Del Ponte.

Koncem 1999-e očekujući da će postati prvi put ravnatelj HRT-a Mirko Galić je kao glavni urednik cenzurirao moje tekstove u Globusu.

Među ostalim, nije dao da objavim priču o Bošnjakinji koju je navodno silovao sadašnji sudac Ustavnog suda RH Vice Vukojević. Ta se priča temeljila na knjizi koju je sadašnjem Predsjedniku Stjepanu Mesiću poklonio jedan bošnjački intelektualac uz posvetu: Stjepanu Mesiću jednom od najvećih državnika 20. stoljeća. Mirko Galić tada nije znao da će Mesić biti predsjednički kandidat, a kamoli Predsjednik, pa je ocijenio da je priča senzacionalistička. Čime se složio i tadašnji Globusov urednik Denis Kuljiš. Kuljiš je dodao da je priča čisto žutilo.

A za druge priče o ratnim zločinima o mafiji, Galić me tražio da mu prvo donesem sinopsis (već tada je razmišljao kao televizijski čovjek), a poslije je čak napisao da je Globus prestao objavljivati moje tekstove jer je uozbiljio svoju koncepciju.

Kada je Norbert Mappes-Niediek u Beču prilikom dodjele nagrade Reportera bez granica Austrije objasnio pod kojim sam Galićevim objašnjenjima morao napustiti Globus, cijela dvorana se nasmijala, a hrvatskom velespolaniku u Davoru Vukovu Coliću, Galićevom kolegi iz Danasa 80-ih, bilo je prilično neugodno.

Galićevo skrivanje od televizijske javnosti da POA i VSA pod uticajem Predsjednika Mesića ne daju sve informacije premijeru Ivi Sanaderu, tipična je komunistička manira, ugodna Pantovčaku, a Banske dvore s pravom može naljutiti.



Post je objavljen 27.04.2005. u 01:26 sati.