Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Mesićeva kampanja potpore Petraču


"S predsjednikom uz kavu"

PREMA hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, odbjeglom tajkunu osuđenom na šest godina zatvora zbog otmice sina generala Zagorca, moralo bi se ponoviti suđenje budući da je osuđen u odsutnosti.

Upitan o informacijama da se Hrvoje Petrač nalazi u Izraelu, Mesić je rekao kako su postojale velike sumnje da je on upravo tamo, ali da to nije do kraja sigurno.

Osim toga, istaknuo je, nema dokaza da je Petrač umiješan u financiranje bijega ili boravka generala Gotovine u inozemstvu.

"Nisam vidio niti jedan dokaz, postoje samo sumnje", rekao je Mesić, ističući ipak kako bi Petrač morao doći u Hrvatsku.

Kazao je da je Petrač osuđen u odsutnosti, te da bi mu se suđenje, nakon povratka, moralo ponoviti.


Kažu mi izvori bliski Banskim dvorima da su informacije o Petračevom izraelskom skloništu do Ferala, Večernjeg lista i Slobodne Dalmacije procurile iz vrha POA-e, te da je Tomislav Karamarko pokazao na Vesnu Škare Ožbolt kao na izvor curenja.


Vlada je čvrsto stala iza ministrice

VLADA Republike Hrvatske u potpunosti je večeras odbacila "neistinite i tendenciozne konstrukcije objavljene u sutrašnjem Večernjem listu o tobožnjoj smjeni ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića".

"Vlada, u kojoj ministrica Vesna Škare-Ožbolt sudjeluje kao koalicijski partner, ovakve napise drži jeftinim pokušajem političke destabilizacije i smišljenom platformom uoči lokalnih izbora", stoji u Vladinom priopćenju.

Špijuni se ministrima ne bi trebali baviti

Imam puno više protivnika nego ikad prije, napunili bi cijelu Ilicu rekla je ministrica Vesna Škare-Ožbolt na pitanje vezano uz informacije o njezinoj smjeni zbog curenja podataka. Kao izvor se navode obavještajne službe. Mislim da je neprimjereno da se tajne službe bave ministrima, takav način obračuna mi se ne sviđa. HDZ i DC imaju odlične odnose jer se radi na projektima koji su i za DC i za mene izazov. Premijer Sanader i ja imamo odličnu komunikaciju, on je odličan premijer rekla je ministrica.


Predsjednik Stjepan Mesić pokazao je svu svoju neprincipijelnost izjavom kako Petraču kad se vrati u Hrvatsku treba ponoviti suđenje jer je osuđen u odsutnosti.

Kada je Miroslav Kutle pokušavao steči austrijsko državljanstvo upravo je Stipe Mesić bio taj koji je provalio i sudio Kutlin pokušaj.
U tom slučaju Kutle je za Mesića bio pljačkaš koji s ukradenim novcem pokušava izbjeći pravednoj ruci hrvatskog pravosuđa.

Ako Mesić nije vidio dokaze koji Petrača povezuju s pomaganjem Gotovinina bijega, ili s organiziranim kriminalom: švercom narkotika, oružja, otmicom, kako je mogao tvrditi da je Kutle kriminalac kojem ne treba dozvoliti da pobjegne iz zemlje. Kakvim dokazima je raspolagao za Kutlu?

Naposlijetku, sud je Kutlu osudi na kaznu približnu onoj koju je dobio Petrač za otmicu. Kutle je čak jedno vrijeme i proveo u zatvoru, Hrvoje Petrač ni dana. Možda to bude argument Mesiću da je Petrač nevin jer nije bio u zatvoru.

Nacional se primpremio za optužbe, koje će, pretpostavlja, krenuti iz EPH na Petračev račun. Najavili su seriju EPH-ovih tekstova o Petračevim navodnim prljavim poslovima u trgovini oružjem.

Time Petrač-Gotovinina medijska ekspozitura želi umanjiti efekat istraživanja koje provode u EPH o vezama Amosa Kotzera i Hrvoja Petrača s konca devedesetih.

Navodno da su Kotzer i Petrač preko generala Vladimira Zagorca RH Alana namjeravali prodati neko hrvatsko oružje u Angolu.

Potvrđeno je, i da je Željko Bagić kao Mesićev savjetnik doveo u Ured Predsjednika 2001. Amosa Kotzera, izraelskog švercera oružjem, koji je navodno, trenutni pomagač Hrvoja Petrača u bijegu.

Naravno, Nacional ne ostaje dužan ni Tomislavu Karamarku, koji je vodio istragu o curenju britanskog non papera u Nacional, pa zaključio da je upravo dokument iz MUP-a dospio do Nacionala, a što se navodno otkrilo jer je nekim tajnim znakom bio označen svaka informacija o non paperu.

Da bi POA to utvrdila morala bi raspolagati originalnim papirima koji su dospjeli u acional, ne njihovim preslicima iz novinama. A u tom slučaju podrazumjevala bi se suradnja Ive Pukanića i Tomislava Karamarka.

Pa sada Nacional optužuje Karamarka da su upravo agenti POA-e, navodi im imena i prezimena, bili u Izraelu tražiti Petrača. Agentima POA-e strogo je zabranjeno djelovati u inozemstvu, i po stranim i po domaćim zakonima.

I još jedan opori zaključak:

U nas su čuvari nacionalne sigurnosti i oni koji ju ugrožavaju, najčešće jedne te iste osobe.



Post je objavljen 26.04.2005. u 08:30 sati.