Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/2mama

Marketing

Došlo cvijeće i proljeće...došo Đurđevdan

Još ne mogu nadoć od napornog vikenda. Kao što napisa Umorni, sezona kirvaja je počela. Kirvaj, ili kirbaj – proslava u široj društvenoj zajednici (župa, selo, sokak...), slavi se na dan sveca-zaštitnika neke župe, svaka kuća koja drži do sebe danima prije priprema se za taj dan, kreče se prostorije u kojima će se primiti gosti ( netko i svinjce kreči, pa voćke u dvorištu..), peče se nebrojeno mnogo vrsta kolača, (ili barem 5 više nego prva komšinica!), kolju se i peku pečenke (mlade gicice), a i pokoji se janjac okrene, na dvorištima se u kotlovima miješa čobanac po tajnom receptu glavnog kuhara, ma milina...mislim za goste, a za domaćine, vjerujem katastrofa od troška i posla, al ne može se od sramote ne pozvat rodbinu, uglednike, kumove....Treba spremit puno više hrane nego što će se pojest, jer se, kad gosti krenu odlazit pakuje i tkz. milošće tj, vrijedna domaćica vam za kući spakuje malo prasetine i kolača, svako na svoj papirnati tanjur, pa u alu foliju, da se nađe za večeru, sutradan za doručak...Sve u svemu, svi se drže one: bolje da propadne selo,nego običaji!

I sama sam imala priliku u petak biti gošća u selu u kom je zaštitnik sv. Juraj, tj. kak se kod nas kaže- slavilo se Đurđevo. I sve u redu, i za pet, da me nije malo potreslo moje neznanje a u svezi i glede sveprisutne teme: villa Marija.
Ma odma mi prisjela i pečenka, i francuska salata, i jakić pita.Smukavila sam se kad sam skužila da BAŠ SVI TO GLEDAJU, svi osim mene. Razgovor je išao otprilike ovako:
- dragi, baš nešto mislim, pa mi ćemo postat ko Jurakovi

( sad ja dumam- to su glavne face u seriji, imaju love, mislim da se kurvaju svatko na svoju stranu, djeca im razmažena, dokona...bar mi se tako čini, nemam pojma, možda sam i fulala, a na što je od toga mislila ova koja je svog muža i sebe usporedila sa Jurakovima?)

Pa onda:
- a jeste vidli ovo sa Maxom? Pa nije valjda da je stvarno mrtav? ( za tog ni čula nisam, al vjerojatno je neka veća faca)

- Al glavno da će sad udovica sve dobit. Sve je sređeno, poslije njegove smrti sve ostaje samo njoj! ( a ne znam zašto bi i bilo drugačije )

- Ma to su ono nešto zamuljali, vidit ćete vi, kad se Max u ponedeljak pojavi živ i zrav?

- A Dora i Luka? Ste ih vidli? ( ne znam jesu li to cura i dečko ili braco i seka, al sam imena često čula u paketu)

- vid što ona podsjeća na ženu Tome Juraka ( to oni meni, zblenutoj )

E, to me je dotuklo! Danas, negdje oko pola sedam, prekidam sve aktivnosti i idem vidit na kog sam im to nalik, da znam jel im trebaju naočale ili ne? A i za karakter dotične ću se raspitati, možda su me i uvrijedili, a ja se samo glupavo smješkala. I u sebi čvrsto odlučila: nogometaši i manekenke su moji, neće valaj bit više domaće sapunice bez mjehurića u mom dnevnom boravkuuu!


Post je objavljen 25.04.2005. u 13:33 sati.