Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Internet shopping [kako kupovati]

Kako kupovati na Ebay-u

Sajt ebay.com predstavlja internet buvljak. Na ovom sajtu se prodaje sve od igle do lokomotive i to ne samo nova roba nego i polovna roba. Može se čak reći da polovna roba dominira. Roba na sajtu EBAY-a se prodaje na principu licitacije.

Princip za prodavce je sledeći: Ako npr., želimo na ovom sajtu da prodamo televizor, stavićemo početnu cenu ispod koje ne želimo da ga prodamo (npr. 20$) i ograničimo rok licitacije (npr. 7 dana). Sedmog dana u ponoć ističe rok licitacije i najbolja ponuda kupuje televizor. Kada neko ponudi robu za prodaju na ovom sajtu, onda on potpisuje ugovor koji se nemože raskinuti. Prodavac o robi koju prodaje mora da (napiše) sve podatke, naročito mane, mora da je slika, osim toga daje i sve svoje lične podatke, kako bi se mogao rangirati u spisku prodavaca. Ukoliko kupac otkrije manu na proizvodu, koji je kupio, koja nije bila navedena u specifikaciji, može da raskine ugovor, da vrati robu, a onda prodavac snosi konsekvence, koje se kreću od lošeg rejtinga, preko isključenja sa svih EBAY-eva (.com, .uk, .de,...) i svih ostalih internet prodavnica (ovu konsekvencu mogu da zasluže i kupci koji su napravili neki prekršaj na EBAY-u), do na kraju, sudske tužbe. EBAY prevarenim kupcima nadoknađuje štetu do 200$, veći oštetni zahtevi se rešavaju sudskim putem. Sa druge strane, ako je kupac zadovoljan robom, koju je kupio, daje preporuku prodavcu. U delu sajta, gde su podaci o prodavcu, iza njegovog imena se nalazi broj koji predstavlja broj zadovoljnih mušterija, koji su dali preporuku ovom prodavcu. Ovaj broj povećava rejting prodavcu.

Cela ova priča o obavezama prodavaca na EBAY-u je vrlo korisna da se shvati koja su prava nas kupaca. Princip kupovine na EBAY-u je sledeći:
1) Otvori se sajt www.ebay.com
2) U petraživač unesemo naziv željene robe
3) U spisku slične robe, koja odgovara vašem nalogu unetom u pretraživač, biramo onu koja nam naviše odgovara, a biramo prema:

a) uslovima prodavca (Da li šalje robu u Evropu, da li prima našu platnu karticu, načinu i ceni isporuke.)
b) opisu proizvoda (Obratiti pažnju na sitna slova, tu najčešće piše koje su mane proizvoda)
c) rejtingu prodavca (Sigurniji su prodavci koji imaju više preporuka od zadovoljnih kupaca.)
d) najkraćem roku isteka licitacije.

4) Ako smo se odlučili da uđemo u licitaciju, za odabrani proizvod, treba da se prijavimo tako što ćemo u za to predviđenom delu sajta uneti svoje podatke, username i password. Ovde treba napomenuti da moramo da imamo Internet explorer 6 koji ima SSL 128b enkripciju kako neko nebi saznao naš password i licitirao umesto nas.
5) Sada kad smo se prijavili možemo da počnemo sa licitacijom.
6) Ako smo dobili na licitaciji sledi plačanje jednom od dve Visa kartice koje imamo i čekamo na isporuku. Plaćanje se vrši preko sajta www.paypal.com ili www.bidpay.com.

Iskustva sa kupovinom na ovom sajtu su odlična. Trebalo bi imati i Voban i Reiffaisen Visa internet karticu jer uvek bar jedna od njih prođe (bude prihvaćena) u suprotnom može se desiti da ona kartica koju vi imate ne bude prihvaćena, pa nećete moći da realizujete kupovinu željene robe. I još nešto, treba naročito paziti na troškove isporuke. Savet je da treba sačekati proizvod sa najpovoljnijim uslovima troškova isporuke, sa čekanjem isporuke 7 do 10 dana, tako da ukupna cena robe sa transportom bude ispod 100€, kako nebi plaćali carinu.


Post je objavljen 25.04.2005. u 00:30 sati.