Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Internet shopping [kako do kartica]

Priča o tome kako ljudi u Srbiji, a i ne samo oni mogu da kupe neki proizvod putem interneta

U središtu svega je platna kartica, tačnije Visa platne kartice. Postoje 3 vrste visa platnih kartica i to:
Visa classic,
Visa electron i
Visa internet.

-Visa classic ima magnetnu traku i reljefno ispisan broj i služi za sve vrste plaćanja.
-Visa electron ima samo magnetnu traku i služi za podizanje gotovine na bankomatima i za kupovinu u prodavnicama koji imaju Visa terminale.
-Treća vrsta je Visa internet koja na sebi ima samo dva broja i to: glavni sa prednje strane i kontrolni sa zadnje strane kartice i služi isključivo za kupovinu preko interneta.

Da kažemo sada kako se može doći do Visa internet kartice. Za sada ove kartice izdaju samo dve banke i to su Raiffaisen i Vojvođanska banka. Procedura dobijanja kartice je u oba slučaja slična:
1) - ode se u ekspozituru jedne od ovih banaka
2) - popuni se zahtev za izdavanje Visa internet kartice
3) - uplati se 20€ depozita koji se može odmah trošiti i dobija se Visa internet kartica.

Procedura kupovine preko interneta je sledeća:
1) - Pronađete proizvod koji želite kupiti u internet prodavnici i zapamtite njegovu cenu
2) - Potrebni iznos uplatite na račun vaše Visa internet kartice
3) - Kada imate dovoljno novca na računu mozete da započnete proceduru naručivanja proizvoda tako što će te potvrditi u internet prodavnici (npr. www.amazon.com) da želite da kupite taj proizvod
4) - U novoj stranici u datom formularu upušete vaše podatke, adresu, način isporuke proizvoda i brojeve internet Visa kartice.
5) - Nakon provere vašeg računa proizvod koji ste naručili će biti isporućen vama
6) - Proizvod će stići na vašu adresu za 3 dana ili za 6 sedmica u zavisnosti od vrste istoruke koji ste naveli u formularu za naručivanje. Brža isporuka je skuplja, naravno. Ukoliko je cena proizvoda zajedno sa cenom putnih troškova ispod 100€, ovde se vaše muke završavaju, u najgorem slučaju proizvod vam neće stići na adresu nego će te morari da idete u glavnu poštu u vašem gradu da ga podignete.
7) - Ako cena proizvoda sa putnim troškovima pređe limit od 100€ moraćete da platite i carinu, koja odprilike iznosi trećinu vrednosti pošiljke. Gde i kako će te platiti te carinske troškove obavestiće vas nadležni carinski organi po dospeću vaše pošiljke.



Post je objavljen 25.04.2005. u 00:37 sati.