Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Koliko (se) skinuti?

Na ovaj me post inspirirala jedna BBC-eva emisija. U nekom lijepom i ugodnom vanjskom ugođaju sjedilo je 5-6 žena. Voditeljica, i žene iz raznih država arapskog svijeta. Riječ je bila o pravima žena, no ja ovom prigodom neću o tome. Nego o dojmu koji su na mene ostavile te žene, ne dok sam ih slušala, nego dok sam ih gledala.

Prva mi je upala u oko žena iz Jemena. Bila je zamotana cijela, sva u crnome, od glave do pete, i osim ruku, jedino što ste na njoj mogli vidjeti su – oči, koje su virile kroz uski crni otvor na tkanini. Strašno. Ne znam da li im sve žene moraju biti tako odjevene, ili je ova bila radi toga što je govorila o (ne)pravima žena u svojoj zemlji, o kojima nije pametno govoriti pokazujući se.

Nadalje, vidjela sam jednu ženu iz Saudijske Arabije, također poprilično odjevena za naše evropske pojmove, ali lijepo odjevena, svijetlo plava tkanina, možda i svila, preko kose samo lagano prekrivena. Izgledala je stvarno lijepo i ukusno.

Bila je tu i jedna mlada doktorica iz Kuwajta. Ljudi moji, kad pomislim da ponegdje Arapi takve žene kriju zamotavajući ih, stvarno ne mogu doći k sebi. Uglavnom, tako lijepa žena, u kostimu, suknja negdje do koljena, malo šminke. Ove umjetne ljepotice sa naslovnica kojekakvih časopisa pune pudera i silikona od glave do pete, i polugole, nisu joj ni do koljena.

I onda dolazimo s prve krajnosti, na drugu. One južnoameričke ljepotice koje gotovo gole sa minijaturnim krpicama na sebi ne skrivaju baš ništa. Znam da se mnogi iz suprotnog mi spola baš i ne žale previše na takvu pojavu, no moram priznati da za moje oko to i nije neki plus. Naime, ja ih smatram lijepima, ali mislim da se pojedine ljepote tijela ipak ne trebaju tako olako prikazivati svima. Već su samo za neke oči.

Mi smo i s obzirom na kulturne, ali i klimatske karakteristike, negdje na pola puta između toga. No, gledajući te mlade (a i ne samo mlade cure) vidim da smo ipak bliže ovoj «goloj» varijanti. Koje čak i vlastite bubrege stavljaju na kušnju da bi pokazale trbuh u ne baš pretoplo doba godine, kada mi i sam pogled na tako nešto znači ništa drugo nego brrrrrr.

Kako sam i sama žensko, a u to možete i ne morate vjerovati Image Hosted by ImageShack.us, i kako se tako i osjećam, sasvim mi je prirodno i odjećom to pokazati. Konkretno, nemam neki supersportski stil oblačenja, a i ne nosim varijante vrećastih maja u kojima žena potpuno izgubi izgled kakav joj je prirodno dan. Nego ovisno o raznim situacijama, a i izgledu svoga tijela, volim istaknuti nekad više, nekad manje, ono žensko na sebi. Naravno, govorim o odjevanju koje mene čini da se osjećam ugodno.

Mislim da je žena, kao uostalom i muškarac, prelijepo biće da bi se skrivalo i zamotavalo. No u skidanju isto tako ne treba pretjerivati. Svatko naravno ima pravo na izbor. No, kakav god on bio, pri tome ne treba zaboraviti na ukus i mjeru. Jer u suprotnome dojam može biti - vulgarno, neukusno ili čak komično.


Post je objavljen 24.04.2005. u 22:06 sati.