Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

U kojem organu prebiva ljudska cast?

(Moram se pohvaliti: student mi je dobio jednu specijalnu veliku stipendiju, daje ih se samo 70 u cijeloj Kanadi, a nasa institucija nije dobila jednu od 1990e. Sada je zbrinut--i to dobro, triput vise od obicnog postdiplomskog stipendista--za tri godine! Bravo, Rafael!)

Jos jedan eksperiment i danas sam gotova...

Mislim o komentaru Sedanajstice, o tome kako na FGM reagiraju udruzenja za ljudska prava. Pa, kakav je stav opcenito vidi se po pisanju Amnestyja. No, osuda nije jednostavna ni u praksi ni u teoriji, jer ima onih koji brane FGM kao "obiljezje kulture", "stvar tradicije"... Interesantno je koliko se tih "nedodirljivih" tradicionalnih obicaja svodi na razne oblike mucenja i potlacivanja zena.

Recimo, takozvana "ubijanja iz casti", honor killings, prosirena medju islamskim fundamentalistima, ali prisutna i u neislamskim kulturama, npr. u hinduizmu. O kojoj se casti radi? Pa, o onoj koja obitava u picki, preciznije u integralnom himenu. Pritom nije bitno je li zena spavala s nekim svojevoljno ili je bila silovana--obescascena je (to jest, njena familija) i ima mreti.

Svi ovi vidovi seksistickog nasilja posljedica su opceg kulturnog zenomrstva. Kad kazem "opci", doista to i mislim: na svijetu nema zemlje bez nekog vida zenomrstva, nekog fenomena koji reflektira to uvjerenje o zenskoj inferiornosti i muskoj superiornosti.

Pod zenomrstvom, nota bene, ne podrazumijeva se neka sitna privatna mrznja, onako kako Mate mrzi Stipu, ili uopce nekakva strast, vec stav po kojem je zena manje vrijedno bice i sve sto iz toga stava proizlazi. A podrazumijeva se--ali je bitno naglasiti, zbog karikiranja i zlonamjernosti koje prate ove diskusije--da zenomrstvo ne podrzavaju i ne odrzavaju samo muskarci, vec kompletno drustvo, dakle i vecina zena.

U Turskoj je nedavno neka anketa pokazala da vise od cetvrtine ispitanih zena smatra da ih muz ima pravo prebiti kad su "neposlusne". Jos dok sam ja isla u srednju skolu nije bilo neobicno cuti curu kako se hvali time sto ju je momak "izlema". FGM izvode zene, a dala sam i par citata od njegovih zenskih zagovornika.

U nasem zenomrzackom drustvu zene ne infibuliraju, ali opet postoji strogi kodeks "zenskog" ponasanja, izgleda, misljenja od kojih zena (koja se usudi) odstupa po veliku cijenu. Ako nema muza, oca ili brata koji ce je maltretirati zbog tog odstupanja, svaki prolaznik i poznanik moze preuzeti na sebe ulogu kontrolora, kriticara i suca.

A znacajno je i ovo: najzenomrzackija drustva su i najhomofobnija. Sasvim logicno, jer nema goreg zlocina u patrijarhalnom drustvu nego odbaciti kodificirane spolne uloge. To ugrozava status muzjaka--boga oca, bogom danog da vlada svijetom, ili bar svojom prcijom.




Post je objavljen 23.04.2005. u 21:12 sati.