Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pooka

Marketing

Henry vs. Gajo

Prije nepuna dva mjeseca dana, pripadnici Policijske uprave Zagreb uhapsili su na tržnici na Kvaternikovom trgu poznatog američkog country pjevača, koji je za vrijeme administracije Ronalda Reagana bio dugogodišnji predsjednik udruge mladeži Republikanske stranke, 'Young Republicans'. Protiv njega je podignuta kaznena prijava za neovlašteno posjedovanje eksplozivnih tvari i za pokušaj preprodaje istih. Henry Rollins je zatečen za štandom na kojem je uredno bilo poslagano, u tri piramidalne formacije, 73 komada protuoklopnih mina TMA-3, pozntih i pod nazivom 'sirevi'.
Mine nisu imale detonatore, niti su kod uhapšenog pronađena ikakva sredstva za aktiviranje mina. Henry Rollins je na zaprepaštenje policijskih djelatnika na pitanja odgovarao na tečnom hrvatskom jeziku sa izraženim bosanskim naglaskom. Inzistirao je na tome da se zove Gajo Petrović te da je zelene sireve sa plemenitom plijesni kupio od obitelji Vratonjić iz Maglaja te je predočio dokumentaciju sadržaj koje se odnosio na godišnje vrijednosti vodostaja rijeke Save za 1974. godinu. Henry Rollins je bio miran sve dok jedan od djelatnika PUZ nije slučajno srušio jednu skupinu posloženih mina što je optuženika nagnalo u nekontroliran plač, koji se zakomplicirao i napadima astme. U pomutnji koja je nastala, srušena je još jedna skupina mina, na što je Henry Rollins odreagirao snažnim epileptičkim napadom. Tržnicom se brzo proširila vijest da je Henry Rollins izdahnuo pa su se starije žene počele spontano okupljati i glasno naricati. U jednom trenutku je sukob policije i starica u transu leleka izgledao gotovo neminovan, ali se Henry Rollins vratio svijesti te ustao i počeo smirivati situaciju, opravdavajući postupke policije kao normalno vršenje dužnosti. Situacija se ubrzo smirila, najvećim dijelom zbog nastupa samog Rollinsa koji je zračio snažnom, ali prije svega, miroljubivom karizmom. On je i prvi predložio da se mine uklone sa javnog mjesta, što nije bilo moguće bez prisustva ekspertnog tima Specijalne policije. Henry Rollins je sproveden u policijsku upravu ali je na inzistiranje veleposlanika SAD-a, odmah pušten i prebačen u Veleposlanstvo. Saznajemo da je u kontaktu sa obitelji Vratonjić, Rollinsu bilo rečeno da je pogriješio hangar. Rollins, koji je cijelo vrijeme inzistirao na tome da se zove Gajo Petrović tražio je da ga se oslobodi iz Veleposlanstva jer mu je neugodno što koristi usluge tuđe države. Vremenom je počeo bez vidljivog razloga ulaziti u polemike sa nevidljivim sugovornikom o nekim svojim neslaganjima sa Frankfurtskom školom.
Iz SAD-a je stigla potvrda FBI-a da su Rollinsa prije tri mjeseca na kampiranju, prema navodima troje svjedoka, oteli vanzemaljci. Naknadnim medicinskim pregledom utvrđeno je da Rollins ima implantiranu rektalnu sondu koja je odgovorna za dramatične poremećaje ličnosti. Kad je sonda uklonjena Rollins je bio izuzetno iznenađen svojom trenutnom situacijom. Nakon vađenja sonde vjerojatno je došlo do njenog oštećenja pa se domet njenog djelovanja povećao na stotinjak metara tako da je Veleposlanstvo SAD-a, slijedeća dva tjedna bilo pod kontrolom pripadnika osoblja koji su svi bili uvjereni da su oni Gajo Petrović. Predpostavlja se da se osoblje tijekom samonametnute izolacije podijelilo u dvije marksističke frakcije Gaja Petrovića koje su se oružano sukobile i time omogućile posebnim američkim antiterorističkim jedinicama da uspostave kontrolu nad zgradom, što je trajalo punih šest sati jer je rektalna sonda i dalje emitirala signal koji je i novopridošle specijalce dobrim dijelom pretvorio u Gaje Petroviće te su se oni na brzinu morali opredjeliti za jednu od frakcija. Nakon mjesec i pol dana Veleposlanstvo je u potpunosti evakuirano i do daljnjeg mu je zabranjen pristup jer se položaj sonde u zgradi nikako ne može otkriti, a strahuje se da joj se i domet povećava progresivnom stopom. Za sada nema opasnosti za sam Grad Zagreb, iako su primjećena brojna iseljavanja iz naselja u blizini Veleposlanstva SAD-a.


Post je objavljen 23.04.2005. u 04:19 sati.