Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gulistan

Marketing

Over the rainbow

Link: HOMOSEKSUALNA PRAVA SIROM SVIJETA: SLOBODA, BRAK, USVAJANJE

Jako zanimljivo. Nisam znala da je u Hrvatskoj zakonska dob pristanka na seks--ciglih 14 godina! Slovenci su, jasno, najtolerantniji. Bosancima kvari ugled seljacka Republika Srpska, koja musku homoseksualnost kriminalizira i kaznjava do godine dana zatvora--najgori stav u ex-YU.

U EU, najkonzervativnija je Austrija. Izrael ima vrlo liberalan stav. Jordan je jedina arapska zemlja koja ne kriminalizira homoseksualnost.

A Holandija je civilizacijski ideal:

ZAKONI: 1. Nema zakona o sodomiji, dob seksualnog pristanka je za sve 16 godina, seks izmedju odrasle osobe i mlade osobe u dobi izmedju 12 i 16 godina je dozvoljen, samo ako mlada osoba na to pristaje, a moze se sudski goniti samo ako tuzi mlada osoba ili njeni roditelji. Ostaje otvoreno pitanje da li bi javni tuzilac gonio slucaj u kojem je mlada osoba pristala, a njeni roditelji podnijeli tuzbu.

2. Postoji drzavni zakon o pravima homoseksualaca koji zabranjuje neke vidove anti-gay diskriminacije, ukljucujuci na poslu, stanovanju, medicinskoj pomoci i pristupu dobrima i sluzbama.

3. Dozvoljava homoseksualnost u vojsci. Holandski zakon dozvoljava clanovima oruzanih snaga da udju u konsenzualne homoseksualne odnose izvan sluzbe i vojnih terena, bilo da se radi o civilu ili clanu vojnih sluzbi bilo kog ranga.

4. Kraljevska holandska zracna snaga zahtjeva od svakog clana da prodje kroz inovativni program kojim se dize svijest o gaysima u zracnim snagama. Holandska vojska, cini se, ima najvisu svijest o homoseksualcima na svijetu, premda armija i mornarica nemaju iste programe.

5. Dozvoljava stranim partnerima svojih homoseksualnih gradjana prava stanovanja.

6. Dozvoljava homoseksualcima usvajanje djece.

7. Dozvoljava istospolnim parovima da se vjencaju, dajuci im potpuni paritet sa heteroseksualnim parovima. Istospolni parovi mogu se vjencati u gradskoj vijecnici i usvojiti holandsku djecu. Mogu se i razvesti kroz sudski sistem, kao heteroseksualci.

SUD:1. Sudovi su ustvrdili da ustav zabranjuje anti-gay diskriminaciju.

Post je objavljen 20.04.2005. u 19:24 sati.