Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jezdimir

Marketing

Qrac i 3.14čka ili kurac i pička?

Puritancima je već iz naslova jasno da moraju hitno odklikati. Volim vas puno, vidimo se na nekom finijem postu. Meni je ionako očito da se nikad neću maknuti s fresh liste, pak kad jebal nek jebal.
Iako je to već stara i dobro iskomentirana vijest, kako me muza nije pohodila već neko vrijeme, dobro će mi doći da se osvrnem.

Piše Zeko o bontonu na blogu, i pritom upita i za pristojnost, odnosno prostačenje na ovim sajber-prostorima.

Na njegovo pitanje ˝Koristite li zamjenice za proste riječi kao naprimjer: qurac, j****, 3.14čka, i ostale, ili ste direktni?˝ napisala sam tamo komentar, ali se isti monstruozno povećao, tako da je hitno prebačen ovamo.

Naime, što ja mislim o tome?

Možda se primjećuje da ponekad opsujem. Koliko god toga ima kod Jezdimira, možete biti sigurni da je on čedniji nego yours truly u stvarnom životu. Dakle, određeni nivo samokontrole ipak postoji i kod mene, ali se nikada toliko ne razmaše da uspije pretvoriti kurce u qrce.

Zašto?

Zato što to zapravo privlači ekstra pažnju na takav izraz.

Ako ćemo biti realni, kad napišete qrac, svi će pročitati kurac, i znati da ste upravo to htjeli reći - stvarno si ne mogu predočiti koliko naivno i izvan ovog svijeta kao takvog mora biti to dijete kojeg ćete spasiti ovim trikom. Nitko ne može pročitati one zvjezdice na ikakav alternativni način, to vam je valjda jasno.

Jedino što ćete postići jest da će svima taj mutirani izraz prije upasti u oči, kao i činjenica da ste vi upravo nešto opsovali! A možda ćete ispasti i smiješni ako koristite hebemu (poput HRT-a) ili jesemliga. To vam dođe kao 'vupsi-dejzi' - jednostavno LOŠE.

Naprotiv, u slučaju jednostavnog kurca, većina nepuritanski nastrojenih čitatelja to uopće ne bi ni primijetila.
Imam jednu prijateljicu, vrlo finu, koja uopće ne psuje.

Međutim, kako čovjek ponekad zavapi za psovkom kao sasvim legitimnim i opravdanim načinom izražavanja osjećaja, tako ona tada npr. kaže ovako:

˝Smrzla sam se, da prostite, kao ona stvarčica.˝

Da je rekla 'smrznula sam se ko pička', nitko ne bi primijetio ništa osim činjenice da je njoj zbilja jako zima.

A ovako, 'ona stvarčica' nas je sve zbunila kao potpuno neuobičajeni izraz, nastupila je pauza u razgovoru, te smo svi, bez iznimke, vizualizirali prvo onu stvarčicu, a zatim tu stvarčicu smrznutu.

Potpuno nelijepa, a i nepotrebna mentalna slika.

Naravno da ju vječito zajebavamo zbog takvih bedastih izraza, a nitko ne primijeti koliko kurčeva ja spomenem u toku dvosatnog razgovora.
I konačno, ako usporedite:

Jebo me pas, koji kurac me tu natjeravaju ko nekog jebenog potrčka, moram ići obavljati sto stvari, a vani pljušti jebena kiša.

i

J**o me pas, koji ku*** me tu natjeravaju ko nekog j***nog potrčka, moram ići obavljati sto stvari, a vani pljušti j***na kiša.

Koja rečenica izgleda prostije?

Post je objavljen 20.04.2005. u 11:49 sati.