Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

25. turnir go-sekcije O. Š. 'J. Habdelića' - Velika Gorica - 18. 04. 2005.

Došavši ranije, u miru sam pripremio učionicu za naš rad. Prvi stiže Antonio. Ovaj tjedan je u jutarnjem turnusu, pa može komotnije stići. Zvoni školsko zvono, pa po jedan uletavaju go-igrači Habde u učionicu vukući školske ruksake pune knjiga i pribora. Nije lako biti učenik osnovne škole. Smislili, mi odrasli, kako da ih učimo znanju, pa neka maleni vide da se na muci poznaju junaci. Oni jaki će opstati, a slabiji će, valjda, ojačati. Nebi bilo na odmet, bar onako usput, poučiti ih kako da kičmu sačuvaju. Maleni se povremeno snalaze, pa tu grdosiju od tereta vuku, bacaju, šutaju.... Ako je taj teret znanje, onda je takav i odnos prema znanju. Mnogi neće naučiti ono što u tim knjigama piše, već će naučiti da jači i stariji uvjetuju što i kako treba raditi. Postavimo se bar malo u njihovu poziciju. Dobro: 'Život ih neće maziti, pa neka kao mali to nauče.' Hm, nisam baš siguran, da je to baš OK. Maleni cuglaju, jer tako mora biti. Valjda mora. Nemam pojma, jer nisam pedagog, već znam jednu dobru igru i želja mi je djecu naučiti kako se ona igra. Obilazim škole. Nisam stručan za pedagoška znanja, već tu i tamo nešto si mislim.
Okupilo se šestoro za početak i krenuli smo s igrom. Svi su na 13x13 na prostor. Još prvo kolo i ne završi kad dolazi Tamara. Dugo je nije bilo, pa sam malo nesiguran o kome se radi, ali se sjećam lika. 'Ti si već igrala, je li?' 'Jesam'. 'A koja si ti, kako ti je ono ime?'. 'Tamara, Tamara Kralj'. Uzimam popis kategorija i ne nalazim je. To znači jedan kamenčić za pobjedu i upisujem Tamaru u tablicu. Dolaskom Tamare igra se i atari-go, pa je turnir mješovit.
Igralo se mješovito i to 4. interna i jači go na ploči 13x13, a slabiji atari-go na ploči 9x9. Sistem odabira parova i određivanja redoslijeda je bio švicarski.
Pogledajmo sada konačni redoslijed.

1. Antonio Pavlović 23. kyu, 12 bodova i sos 37
2. Josip Štajdohar 25. kyu, 10 bodova i sos 38
3. Adrian Abramović 6. interna kategorija, 6 bodova i sos 40
4. Tin Gregurek 6. interna kategorija, 6 bodova i sos 35
5. Jan Gregurek 5. interna kategorija, 6 bodova i sos 32
6. Nino Horvat 3. interna kategorija, 6 bodova i sos 22
7. Tomislav Kralj 2. interna kategorija, 5 bodova i sos 31
8. Robert Mišković 5. interna kategorija, 3 boda i sos 35
9. Tamara Kralj 1. interna kategorija, 2 boda i sos 31
Nove kategorije:
5. interna kategorija: Jan Gregurek
3. interna kategorija: Tomislav Kralj
Krenuo je Antonio oštro pobjedama. Očekivao je i čak odlazio van vidjeti dolazi li 'nepobjedivi'. No, danas 'nepobjedivom' ni traga. Otvoren je put pobjede Antoniju. Samo da negdje nesmotreno ne popuši partiju. Nije i bio je uvjerljivi današnji pobjednik.
Trudio se i Josip. Odnedavno je kyu-igrač i treba to braniti. Nebi baš bilo u redu, da gubi od internih kategorija. Izgubio je samo od pobjednika i bio na kraju drugi. Dakle kyuevi su osvojili vrh tablice i to uvjerljivo, jer treći je za drugim na razmaku od 4 boda.
Sa 6 osvojenih bodova na kraju su četvorica. Razlikuju se po sos-bodovima i na taj način su od trećeg do šestog mjesta poredani: Adrian, Tin, Jan i Nino.
Nino i Tomislav su kasnije došli, pa nisu igrali u prvom kolu.
Tomislav je sa pet bodova sedmi, Robert sa tri osmi, a poslijednja je Tamara. Treba Tamari malo vremena da uđe u formu.
Zanimljiv je bio kraj susreta između Tina i Roberta u četvrtom kolu. Vidim vadi Robi veliku crnu grupu, ali ja na to: 'Stop, ovdje nešto nije u redu!'. Vidim da niti bijela nema sloboda, pa pitam koji je zadnji potez. Zaključujem, da je bijela grupa već ranije bila zarobljena, ali da je nisu pokupili. Čude se, a ja:'Što ćemo sada? Pa to se događa samo čistim početnicima.' Rezultat 0:0 baš ovdje nebi priličio. Uzimam ploču 9x9 i kažem: 'Igrajte ovdje na prostor za pobjedu.' Moralo se tako, jer nije više bilo vremena čekati samo njih na 13x13, kada su svi ostali završili partije četvrtoga kola. U ovoj partiji je pobjedio Tin.
Evo nas opet sljedeći ponedjeljak ovdje.
bl. Muradenu


Post je objavljen 19.04.2005. u 12:33 sati.