Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osobnistav

Marketing

Mlinariću, razmišljaš li o ostavci (4)


Crna kronika

18.04.2005 18:08

BRUTALNOST Četiri se policajca iživljavala nad djecom misleći zbog njihove nacionalnosti da su lopovi
Zagrebački policajci tukli romsku djecu Autor Milena ZAJOVIĆ

Prolaznici na Trgu Bana Jelačića jučer su svjedočili neugodnu incidentu u kojem su četiri policajca udarala djecu romske nacionalnosti.
Prijateljica je došla k meni na posao i rekla da u veži susjedne zgrade policija tuče djecu. Istrčao sam vidjeti o čemu je riječ te ih pokušati smiriti. Jedan je policajac pljuskao najstarijeg dječaka, kojemu je bilo oko 15 godina, dok su ostalo troje mališana čuvala trojica policajaca ispričao je Drago Car, zaposlenik obližnje knjižare. Car je pokušao zapisati broj značke najbližeg policajca, no ovaj mu je odgovorio da je pripravnik i da još nema značku. Dok je mladić pokušavao otkriti tko od policajaca uopće ima značku, tortura nad malim Romima se nastavila.

Ni nakon Dragine intervencije policajac nije prestao pljuskati dječaka. Drugi je policajac potom prišao Dragi te je od njega tražio da mu pokaže osobnu iskaznicu zato što je zapisao broj značke nasilnoga policajca. Kada sam ga upitala bi li tukli dječake da nisu Romi, policajac je rekao da nema vremena za razgovor ispričala je Careva djevojka Petra Begović. Potom su policajci djecu odvezli u civilnom automobilu. Glasnogovornica PU zagrebačke Gordana Vulama potvrdila je dojave o incidentu i naglasila da policija nikako nije smjela primijeniti silu nad maloljetnicima. Objasnila je da su policajci pretpostavili da je grupa dječaka povezana s nedavnim krađama u lokalnim trgovinama, no da to još nije dokazano.

U trenutku napada dob i nacionalnost bilo je jedino što je male žrtve torture povezivalo s osumnjičenima za krađe, što je potvrdila i Gordana Vulama. Strašno je što se usred bijela dana policajci usude zlostavljati djecu, a čak nisu sigurni jesu li ona kriva za krađe. S obzirom na to da su to radili pred pripravnicima, stekao sam dojam da su ih "učili" kako treba postupati s malim Romima zaključio je Car.

MLINARIĆU RZMIŠLJAŠ LI O OSTAVCI? Nije ti Cestar kriv, on je dobar policajac. Mijenjaj one neuke HDZ-ovce i Hercegovanjce u MUP-u.



Post je objavljen 18.04.2005. u 19:17 sati.