Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bottom

Marketing

Lavender Heights

Danas na prvoj stranici lokalnih dnevnih novina veliki naslov: "Gay poduzetništvu ne cvatu ruže". Članak opisuje homoseksualni par, vlasnike lokalne gay knjižare, koji danas žale za devedesetim godinama kad su im prozori knjižare razbijani i propucavani. "To je bilo doba aktivizma i posao je dobro išao. Danas se situacija promijenila."

Danas su stavili svoju knjižaru sa 11000 naslova na prodaju. "Prodajemo knjižaru zato jer više nema osjećaja zajedništva među pederima i lezbijkama. Više nema težnje da se pomogne gay poduzetnicima". Gay biznis u "Lavender Heights" se više ne isplati kao nekoć. Veće prihvaćanje društva donijelo je i veću konkurenciju. U osamdesetima i prvoj polovici devedesetih, izaći iz closeta je nešto značilo. To je zahtijevalo hrabrost. Danas je biti gay postalo uobičajeno. To je postalo dio mainstreama.

U sedamdesetim godinama gay getoi su nicali svuda po Americi. Njujorški Chelsea, Castro u San Franciscu, i West Hollywood. Gay biznisi su cvali. Lokalni Lavender Heights ime je dobio po zaštitarskoj organizaciji "Lavender Angels" koji su patrolirali gay ustanove i poduzeća koja su tada često bila vandalizirana. Danas postoji još petnaestak gay poduzeća u tom dijelu grada. Međutim, negdašnje energije i živosti više nema.

Vlasnik najvećeg gay kluba priča kako mu se gay mušterije žale da klub posjećuje previše str8 ljudi. I njemu je to smetalo, dok nije shvatio da pomoći nema te da je svačiji novac isti. Američke korporacije su shvatile isto. Od 500 najvećih kompanija, 150 ih je prošle godine reklamiralo svoje proizvode u gay novinama i magazinima. Mnoge mainstream trgovine su u svoju ponudu uključile proizvode za gay zajednicu. Više nema bojazni da će time uvrijediti str8 mušterije. "Prije su nas posjećivali ljudi iz okolice i u jednom posjetu bi potrošili $200-$300 u našoj knjižari. To se više ne dešava. Zašto bi netko putovao tako daleko ako istu stvar može kupiti u lokalnom lancu "Barnes & Noble".

Socijalna asimilacija nije ništa novo u Sjedinjenim Državama. Nekoć živopisne četvrti Afroamerikanaca, Kineza ili Japanaca s vremenom su nestale kako su velike korporacije uključile ove skupine u svoj marketing. Isto se dešava i s gay zajednicom danas. Lavender Heights je sličan Castru u San Franciscu. To je bio pravi gay geto u kome su cvala gay poduzeća. Danas je gay zajednica odrasla, i ovaj grad je postao sigurniji i otvoreniji. Lokalna "Rainbow Gospodarska Komora" broji 135 poduzeća koja su raštrkana svuda po gradu. Isto tako i homoseksualci žive svuda, nema više getoizacije. "Više nismo novost u gradu", kažu vlasnici gay knjižare, "Živimo u južnom predgrađu. Dokle god kosimo travu ispred svoje kuće i plaćamo račune lokalnom udruženju stanara nikoga nije briga da smo gay".

Post je objavljen 18.04.2005. u 10:08 sati.