Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 43.

Izgledao je jednostavan, a i bio je jednostavan, ali je bilo i nekih trikova, koji vode na krivu stranu. Ustvari, kod trikova je uvijek nešto skriveno tj. teže vidljivo. Zbog njih mnogi 'ulete' u gubitne nastavke. Radeći probleme često se srećemo s takovim zamkama, pa ih pomalo i upoznajemo. Na taj način sve više gledamo široko i dozvoljavamo si razmišljati i onom što bi inače smatrali nepotrebnim. Upravo u tom području najviše je trikova. Pa, normalno, jer većina to niti ne pokušava gledati.
Da vidimo što bi se od prve pokušalo. Vidimo da je bijeli kamenčić na F2 ponuđen crnome. Crni ga može zarobiti bez problema, zar ne? Pa, dobro, odigrajte to. OK, Vi na F2, a ja ću na F1. Sada sam i ja Vama napao kamenčić i to upravo onaj koji ste odigrali na G2. Primjećujete li da je na sjecištima G1 i G2 nastala ko-borba. Uzmete li mi igrom na G1, kamenčić sa G2, ja ću odigrati na primjer G6 u namjeri da odmaglim s cijelom grupom van daljnjom igrom na H6. Vi ćete me vjerojatno u tome sprijećiti s H6, a ja ću tada opet uzeti ko igrom na G2. Znači tu bi bio ko, a to nije dobro rješenje za crnoga, jer ima kombinacija čistog zarobljavanja bijelih kamenova. Kako? Pokušati ću Vam prije pokazati još ponešto što je zamkovito.
Odigra li crni prvo na D3, ništa si nije glede prethodnih kombinacija pomogao, a neke nove si je uništio. Bijeli bi odgovorio sa D2, nakon čega bi bio siguran za jedno oko na doljnjoj stranici, što mu je dovoljno za opstojnost cijele grupe.
Puno bi igrača odigralo na D2. Vidi se da postoji način spoja preko igre na C1 ili direktno na D3. Na taj način je kamenčić crnoga na tom D2 opstojan, ali bijeli ima dobar odgovor na E2. Ostavlja dva kamenčića na C2 i C3 na milost i nemilost protivniku, a kreće raditi 'drugo oko'. Tako u prirodi radi gušter kada otpušta rep, za koji ste ga uhvatili. On se spasi. Rep je rep, a gušter je gušter, pa makar i bez repa. Kada bi sada crni odigrao na F1 uz namjeru da odigra i G1 uz onemogućenje oka, bijeli bi igrao odmah na D3 i imao bi oko ili na D2 ili na F1, ako odigra i na G1. Jedno oko mu je tako uz stranicu sigurno, a time i život cijele grupe.
Puno toga smo isprobali, pa da vidimo još ono što treba igrati. Rješenje je 1. E1. Ako crni poveže taj kamen s vanjskim dijelom preko C1, bijeli nema gdje raditi oko. Sjecište F2 ne može biti oko je crni ima kamenčiće na E1 i G3. Zbog navedenoga bijeli igra 2. D2. navedena veza, preko C1, sada više nije moguća.
Sada odigrani prvi crni E1 pokazuje i drugu funkciju, jer je moguće igrati 3. F2. 'Ko' više nije moguć, jer ako nakon F2, sada bijeli odigra na F1, crni će mu zarobiti dva kamenčića igrom na G1.
E, pa ste vidli, da zamki ima i da bi se dobar dio prešao. Obično se pogleda i konstatira: 'Pa to je lako.', i ne gleda se dalje, a kada ta sekvenca dođe na red u igri često se odigra krivo.

Bio sam prije 2,5 godine na seminaru za učitelje goa u Amsterdamu. Bilo nas je s raznih strana Europe. Jedan od predavača je bio i rumunjski profesionalni igrač Taranu. Jedno od pitanja mu je bilo, po ćemu on vidi razliku između profesionalnih i amaterskih igrača goa. On je nedavno prešao u profesionalce i djeluje u Japanskoj profi lizi. Isprva kao da nije znao kako to objasniti nama amaterima. Rekao je: 'Profesionalci su toliko slobodni u igranju, da gledaju i ono što amateri preskaću kao nešto što nije vrijedno'. Razmišljao sam o tome često i sve više vidio naše slijepilo. Znate, svašta čovjek nauči i to upotrebljava skoro automatski. Na taj način sve mu je manji dio života prožet njegovom sviješću. U nekim situacijama zatreba i ono što više ne možete niti pomisliti. Sve veći dio života nam je zamagljen krivim učenjem. Trebamo učiti živjeti!!!!!!!
bl. Muradenu


Post je objavljen 18.04.2005. u 07:32 sati.