Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pegy

Marketing

Mislite na zdravlje

Danas sam napravila, moglo bi se reći, studiju, da bih napisala ovaj post. «Studija» je bila samo radi vas, iako bih do tih podataka koje ću vam reći, došla i radi sebe same. Možda samo malo manje sistematično. Naime, nedavno sam kupila knjigu «Što se krije iza E-brojeva?». Prvo, da rasčistimo, ne reklamiram knjigu, jer nemam baš nikakvih interesa za to. Drugo, ne okrećite očima odmah pri spomenu riječi «knjiga» ili riječi «brojevi». Image Hosted by ImageShack.us Ili od pogleda na poduži post. No, poduži je isključivo radi VAS.

Volim odlaske u market i još mi samo jedna «sitnica» fali da sreća pri tome bude apsolutna. No o njoj ću jednom drugom zgodom. Stoga mi je zadovoljstvo voziti kolica i uživati u prevrtanju proizvoda koje ću staviti u njih. Pri tome, idealno je da budem sama, jer niti želim terorizirati nekoga svojim cjepidlačenjem, niti želim da me netko stalno neurotično poteže za rukav.

U pregrštu zamamnih i fino upakiranih proizvoda koji vas «zovu» da ih uzmete, uvoznih ili domaćih, jeftinih ili skupih, ne znam vodite li računa o onome - zdravih ili nezdravih. Znam, sad ćete odmah pomisliti – a što je danas više zdravo? Slažem se da puno toga nije kao nekad, ali ako moram birati između štetnog ili JAKO štetnog, ipak ću izabrati prvo.

Vjerovatno je barem netko od vas zavirio na one etikete na kojima pored proizvođača stoje i sastojci proizvoda kojega kupujete. A danas se gotovo svoj hrani dodaju različiti dodaci – aditivi i to kao boje, emulgatori, konzervansi, antioksidansi... Neću vas zamarati tim nazivima, tek napomena da svaki «E» (od njih više stotina) znači neki kemijski spoj koji se dodaje hrani. Neki su bezopasni, za neke se vjeruje da su bezopasni, a za neke se pak zna da su opasni, ali se i dalje nalaze u hrani. Posebno me žalosti što je to VRLO često u hrani koju djeca jako vole jesti – bomboni, žvake, čokolade, sladoled, grickalice ... Suhomesnati proizvodi posebna su priča i RIJETKO koji da su bez štetnih dodatka.

Navest ću vam samo neke proizvode koje sam imala doma, s time da sam stavila bold za dodatke koji su u navedenoj knjizi crvene boje (što znači opasne po zdravlje):

- kruh-toast (Pekarne «Klara») – E282
- keksi «Abeceda» («Lura-keksi») – E500, E503
- čokolada za kuhanje («Kraš») – E322, E476
- Hlapićeva čokolada («Kraš») – E322
- mesni ragu («Podravka») – E621
- pileći narezak («Gavrilović») – E250, E300, E450, E451, E621
- proljetna juha («Podravka») – E621, E631
- čips od paprike («Franck», ali i drugi, jer dosta sam ih jela) – E621
- Mezzelune suha pašta punjena pršutom («Matelica») – E621
- Nescafe («Nestle») – E331, E339
- Cedevita («Cedevita») – E160, E414, E500
- kikiriki Krocks («Franck») - E124
- prašak za pecivo («Dr. Oetker») – E450a, E500b
- bomboni Orbit («Dr. C. Soldan GMBH») – E100, E422, E950, E951, E953, E967

Izdvojila bih samo neke vrlo česte da imate viziju o čemu se radi (ponekad ih srećete pod šifrom, ponekad pod punim nazivom):

E250 – Natrijev nitrit
Dopušten samo u suhomesnatim proizvodima. U organizmu ometa transport kisika. Na temperaturi od 130°C mogu nastati kancerogeni elementi. Mogu izazvati proširenje krvnih žila i sniziti krvni tlak, a u visokim dozama čak i akutno trovanje. Kod djece je moguća pojava sindroma hiperaktivnosti. Dodatak E300 spriječava nastanak kancerogenih elemenata. Česta upotreba nije preporučljiva. I ja napominjem – imaju ga gotovo SVI suhomesnati proizvodi!

E621 – Mononatrijev glutaminat
Nalazi se u tjesteninama, pekarskim proizvodima, krekerima, grickalicama, žvakama, juhama, topljenim sirevima i pripravcima od sira, gotovim jelima, dodacima jelima, margarinima, senfu ... Prirodno je i u ribi, mlijeku, pomidorima, ali tu nije štetan. Često se nalazi i pod imenom «prirodna aroma». Učestala upotreba može izazvati: glavobolje, mučnine, vrtoglavice, lupanje srca, tjeskobe, bolove u prsima, hiperaktivnost, nadutost, žeđ, hladan znoj, crvenilo lica, alergijske reakcije (posebno kod asmatičara). U velikim količinama može dovesti do odumiranja živčanih stanica, a to se pak povezuje sa nastankom Allzheimerove, Parkinsonove, Huntingdonove bolesti. Zabranjen je u dječjoj hrani.

E950 – Acesulfam-K
Umjetno sladilo i pojačivač okusa, 200 puta slađi od šećera. Dnevni unos ne bi smio biti veći od 9mg/kg tjelesne težine. Upotrebljava se u slatkišima, dnevnim namirnicama, kozmetici, lijekovima, bezalkoholnim gaziranim pićima. CSPI (Centar za znanost u javnom interesu) svrstava ovaj te E951 i E954 u 10 najopasnijih aditiva. Pokazalo se da kod životinja uzrokuje rak. Izazivaju i veliki apetiti pa može doći i do debljanja.

E951 – Aspartam
Umjetno sladilo i pojačivač okusa, 200 puta slađi od šećera. Dnevni unos ne bi smio biti veći od 40mg/kg tjelesne težine. upotreba je vrlo raširena (preko 6000 proizvoda, pa i dječjih). Može izazvati: glavobolju, umor, vrtoglavicu, povraćanje, ubrzani rad srca, dobivanje na težini, razdražljivost, gubitak pamćenja, osip, zamagljeno vidno polje, sljepilo. Postoje sumnje da može izazvati tumore mozga, multiplu sklerozu, epilepsiju, Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu bolest, defekte kod porođaja, limfome ... U trudnoći može djelovati i na plod.

I da zaključim, moja namjera nije bila da prestanete jesti hranu, namjera mi je bila da obratite pažnju na ono što jedete i na ono što dajete da jedu vaša djeca. I ovi dodaci koji su naizgled bezopasni možda u velikim količinama mogu izazvati tegobe. Ovi pak opasni sigurno ne štete ako ih pojedete tu i tamo, jednom mjesečno ili rijeđe. Problem je, barem kako ja vidim, u UČESTALOM i KONSTANTNOM unošenju tih spojeva u tijelo. Stoga, na vama je da odlučite hoćete li ili nećete paziti što jedete. I hoćete li ili nećete učiniti «medvjeđu uslugu» i djetetu i sebi kupujući mu lizaljku ili gumene bombone kad nasred marketa počne plakati.

p.s. Ako nekoga zanima konkretan E-broj, rado ću mu napisati ono što pročitam u knjizi.


Post je objavljen 17.04.2005. u 21:41 sati.