Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Kreće 'Jadranska dopisna go liga'

Svake godine pokretano je u Hrvatskoj novo dopisno prvenstvo. Nekada se to igralo putem dopisnih karata, pa pomalo i telefonom. Razvijanjem computerskih tehnologija prešlo se na igru putem e-mailova. U najnovije vrijeme je sve popularnije igranje ovakovih partija, a i čitavih natjecanja, putem interneta na serverima podešenim za takova igranja.
Zanimanje za dopisna igranja u Hrvatskoj relativno su slaba, a u poslijednje vrijeme svelo se uglavnom na dva čovjeka, uz neke koji igraju samo po koju patiju prijateljsku. Ove godine odlučili smo krenuti šire, da okupimo veći broj zainteresiranih i poboljšamo kvalitetu dopisnog igranja. Internet nam je pružio odlične mogućnosti za to. Ipak smo se u okupljanju zadržali na nama bliskom području. Slični su nam jezici, pa se lakše sporazumjevamo. U tom okupljanju pridružilo nam se i dvoje iz Italije, s kojima se povremeno viđamo na otvorenim turnirima.
Za start prvog našeg takovog turnira okupilo nas se dvanaestoro. Svi zajedno činimo jednu grupu u kojoj igramo svak sa svakim po dvije partije. Prijavili su se igrači raznih kategorija, pa se turnir igra s prednosnim kamenčićima, ali se to stavlja umanjeno. Razlog tome je što igrači u dopisnim igrama mogu koristiti literaturu za odlučivanje o potezima, pa bi to utjecalo na rezultat. Ravnopravna igra je ipak nerealna za veče razlike u kategorijama i bez obzira na literaturu. To bi mogao nadomjestiti jedini jak sufler slabijeg igrača. Da bi to bilo primjenjivo uvedene su dopisne kategorije tako da:
dan-igrači su majstorska dopisna kategorija
1.– 5. kyu su 1. dopisna kategorija
5.-10. kyu su 2. dopisna kategorija
11.-15. kyu su 3. dopisna kategorija
i slabiji su vankategornici.
Ove kategorije su osnova za prednosne kamenove u partijama. Tako je maksimalno moguće igrati sa četiri prednosna kamena.
Ovaj prvi turnir nazvali smo 'Jadranska dopisna go liga'. Predviđa se trajanje od godinu dana. Igra preko servera omogučuje automastko vremensko ograničenje trajanja partije.
Na prvom turniru JDGL igraju (poredani po kategorijama), mada svi igramo svak sa svakim:

---Grupa - majstori
Janković Zoran 5. dan - Kragujevac
Simeunović Zoran 5. dan - Bijeljina
Repac Dejan 3. dan - Beograd
Smud Mladen 2. dan - Velika Gorica
Alibašić Ismet 1. dan - Zagreb
---Grupa 2. dopisna kategorija
Barbetti Mirtha 9. kyu - Trieste
Mirković Duško 10. kyu - Bijeljina
Bogdanović Mladen 10. kyu - Bijeljina
---Grupa 3. dopisna kategorija
Bertok Davide 13. kyu - Trieste
Kovačević Damir 14. kyu - Slavonski Brod
---Grupa vankategornici
Petrović Duško 20. kyu - Beograd
Krtalić Igor 25. kyu – Osijek
Svi zaintreresirani se mogu prijaviti na e-mail u ovom blogu. Moguće je i daljnje razvijanje natjecanja novim grupama, pa i kasnijim finalnim nadmetanjima. Sustav je nov, a time i podložan promjenama uz nastojanje izboljšanja.
Tko želi može se registrirati i za slobodne partije po želji naDragon Go Serveru (to i link na njega).
U ovo vrijeme još su u tijeku usvajanja tehničkih mogućnosti na serveru, a neke partije su već i krenule.
bl. Muradenu


Post je objavljen 17.04.2005. u 10:43 sati.