Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

3. Proljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' 16. 04. 2005.

Evo, ovaj puta je to brza obavijest.
Došli su neki kojih nije bilo prošli puta ili neko vrijeme, a neki koji su dolazili nije ih ovaj puta bilo. I tako to ide, a ima nas puno više. Mogućnost igre je ipak stalna, mada nas slijedeće subote neće biti ovdje. Igra se Grand Prix Slovenije na koji neki idemo. Neće imati tko voditi turnir, a i neki od igrača će biti tamo. Startalo nas je devetoro, a Tea je otišla nakon drugog kola, a Marcela nakon trećega. Druge obveze i događanja su prevladala.
Nakon pauze od nekoliko turnira nam je došao Marijan. Imao je problema s nogom, pa nije mogao dolaziti.
Igralo se i ovaj puta u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica u Zagrebačkoj 90.
I ovaj puta je sistem odabira parova i izračuna redoslijeda bio švicarski. Vrijeme za razmišljanje je bilo 30 minuta po igraču i byoyomi 15 sekundi po potezu, a komi u ravnopravnim partijama 6,5 poena. Igran je handicap po razlici kategorija -2.
Pogledajmo završni redoslije na turniru:

1. Matej Zakanj 10. kyu, 4 boda i sos 8,5
2. Marko Ugarčina 13. kyu, 3 boda i sos 7,0
3. Mladen Smud 2. dan, 3 boda i sos 5,0
4. Tajana Tumpa 7. kyu, 2 boda i sos 11,0
5. Marijan Švarc 19. kyu, 2 boda i sos 10,0
6. Stjepan Švigir 23. kyu, 1 bod i sos 8,5
7. Adil Karupović 25. kyu, 1 bod i sos 6,5
8. Marcela Kovačić 24. kyu, 1 bod i sos 6,0
9. Tea Robotić 8. kyu, 1 bod i sos 3,0
Nove kategorije:
12. kyu: Marko Ugarčina
18. kyu: Marijan Švarc
Pogledati ćemo što se to ovaj puta zbivalo na turniru, koji je imao nekoliko iznenađujućih rezultata.
U prvom kolu očekivane pobjede su postigli Matej protiv Marcele i Marijan protiv Adila, dok je Marko kao neparni, s najvećim žrijebnim brojem, bio bez protivnika i dobio bod bez borbe. U partiji Tajane i Mladena odigravala se prava drama. Pri kraju se radilo o vrlo sitnoj razlici i vrijeme za razmišljanje je kod oboje pri kraju. Mladen minutu i pol prije ulazi u byoyomi. Nastoji sačuvati jedan poen, ali se usložnjuje situacija. Tajana vješto upada u prostor. Slijedi kriva Mladenova reakcija, pad velike grupe i predaja partije. Tajana je izvela u majstorskoj maniri korištenje vremena uz usložnjavanje pozicije jakim prijetnjama. Mladen je pak htio sačuvati poen, ne misleći na moguće komplikacije u malom vremenu za razmišljanje.
Drugo kolo opet ima svoj biser. Tajana je, nakon lijepe pobjede protiv Mladena, ušla s Matejom u vrlo izglednu poziciju, ali Matej nebi bio Matej, da ne kopa tamo gdje nitko ništa ne vidi. On tamo često nešto i iskopa. Spasio je svoju već skoro otpisanu grupu i ovladao solidnim prostorom. Tajana napada unutar Matejevog interesa, ali Matej se vješto brani i Tajani sav materijal, kojim je vršila napad upadom, propada u zarobljeništvu Matejevom. Bila je to uvjerljiva Matejeva pobjeda i to bez prednosnih kamenova i uz samo 0,5 komi poena.
Drugu pobjedu je ostvario i Marijan i to protiv Tee. Imao je dosta prostora i Tea je uspjela uz devet prednost doći na domak izjednačenja, ali je tada otišla zbog drugih poslova i predala partiju. Drugi bod je ostvario i Marko protiv Stjepana. Marcela je izmučila Adila. Pozarobljavala mu je puno kamenčića i Adilu nije bilo spasa. Mladen je dobio bod bez borbe, jer nije imao protivnika.
Od vodećih sa dva boda u trećem kolu novi treći bod dobiva Matej protiv Marijana. Mateju na tri boda se priključuje i Marko Ugarčina. Bilo je to još jedno iznenađenje ovoga turnira. Igrao je protiv Tajane ziheraški. Čuvao je svako sumnjivo sjecište i sačuvao veliki prostor. Imala je i Tajana podosta poena, ali za 1,5 manje od Marka na kraju. Nakon vrlo vrijedne pobjede protiv Mladena, Tajana je doživjela veliki pad s dva poraza i to pomalo neočekivano. Mladen se oporavlja pobjedom protiv Adila, a Stjepan ostvaruje prvu pobjedu protiv Marcele. Marcela je morala na drugu obvezu nakon ovoga kola.
Zadnje je kolo. Borbu za osvajanje pobjede na turniru vode Matej i Marko. Očekuje se sigurna pobjeda Mateja, ali odjednom nastupaju komplikacije. Mateju pada oveča grupa u sredini. Ipak se smiruje i vidi da očuvanjem već osvojenog prostora ima pobjedu i tako Matej privodi partiju u dobitak za 16,5 poena. Ovo je Matejev prvi osvojeni vikend-turnir Velike Gorice. Bilo je samo pitanje kada će to ostvariti.
Iznenađenje je i drugo Markovo mjesto. Njemu je ovo, od 89 odigranih velikogoričkih vikend-turnira, prvi puta da je među prvom trojicom. Bravo Marko!
Borbu za treće mjesto vodili su Marijan i Mladen. Nadjačao je Mladen za 43,5 i osvojio treće mjesto. Četvrta je bila Tajana s najvećim sos-bodovima, ali prvi kriterijh redoslijeda su bodovi, a toga je imala manje od prve trojice. Marijan je na lijepom petom mjestu. Od onih s jednim bodom najbolji sos je imao Stjepan na šestom mjestu, pa Adil na sedmom, Marcela na osmom, a poslijednja je bila Tea, koja je najranije otišla s turnira.
Slijedećeg vikenda smo na Bledu i neće biti turnira u Velikoj Gorici u subotu 23. 04, a 4. Proljetni je na redu u subotu 30. 04. također u Centru i također s početkom u 10:30.
bl. Muradenu


Post je objavljen 16.04.2005. u 20:21 sati.