Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Vikend zanimacija - Go-problem broj 43.

Evo nas već i na 43. go-problemu po redu na ovom blogu.
Ovaj problem izgleda malo drugačije. Barem za oko. Nekako je složen u visinu. Autor je htio uraditi jedno 'oko' posebno, a problem svesti na nalaženje onog 'drugog oka' uz stranicu. Naravno u problemu bi to značilo, ne dozvoliti bijelome oko uz stranicu. A zašto to tako? Pa, kada pogledate sliku problema, vidjeti ćete, da je bijelom takovo drugo oko već gotova stvar. To, međutim, nije tako.
U problemima je obično tako da situacija odražava već gotovu stvar, a ona ustvari nije takova. Nije zato, jer postoje neke skrivene mogućnosti.

To je kao iluzionizam. Gledate, a ne vidite ono što se stvarno događa, jer vam gledanje remete neke agresivne vizualnosti. One naprosto prekrivaju skrivene, a važne, detalje. Dobro je smoći načina i snage i objektivno vladati stanjem. To znači, ne se prepuštati volji drugih ili utjecaju okoline, bez svijesti o tome.
Obično se prihvaćaju stvari 'zdravo za gotovo', bez razmišljanja. To se tako radi pred autoritetima, koje stvarate sami ili koje vam netko nametne. No, dobro, možete ih formalno prihvatiti, ali nije na odmet razvijati svoje osobno mišljenje, a pri tome i kritiku prema njemu, da nebi bilo, da je to tako, samo zato što vi to tako kažete. Tek na taj način ćete se moći mijenjati svojom voljom. Ako nemate svoga mišljenja, što bi ustvari i mijenjali. Tuđe mišljenje možete, ako vas je netko prihvatio autoritetom. Osobno, čak, mislim da je dobro one uz vas osvjestiti, da im to ne budete, već da zajedno tražite puteve kvalitetnog razvoja svijesti. Kao da svi zajedno idete stepenicama dalje, svojim naporom gradeći svijest o postojanju. Koga ili čega? Da kažem, bila bi to samo riječ. Ti možda to vidiš..., a ti ćeš možda vidjeti. Do tebe je. Pričati o tome bila bi i dalje sve veča hrpa slika u našim mislima, a ono stvarno jest po sebi....... Shvaćaš.... pa kreni....
Kroz ove probleme se ustvari učimo učiti, ali primjerima iz goa. Viđamo i to, da ono što vidimo, možda i nije takovo kako nam se čini, jer slikama uvijek dodajemo nešto osobnosti. To je kao da nam slike iz svijeta prolaze kroz neke samo naše filtere. Ustvari slike u nama su u našim mislima. Ima li tamo mjesta za ono što one predstavljaju? Znači li to da slike svijeta u nama nisu do nešto, što je nastalo od stvarnosti, što smo dopustili svijesno ili nesvijesno. Igrači goa cijelo vrijeme rade u mislima i imaju viđenje da je to njihovo razmišljanje. Često vide odstupanje od stvarnosti, kada im zamisli ne prolaze. Često vide svoju nemoć, ali uče da bi mijenjali sebe. Biflanje ovdje ne daje velike rezultate, jer vještina je u stvarnim situacijama to primjeniti.

Pred nama je opet vikend. Sutra 14. 04. u Velikoj Gorici u 'Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica' je 3. Proljetni otvoreni prednosni go-tunrir s početkom u 10:30. Tko dođe, dobro došao. Vikend iza toga 22. - 24. 04. je Grand Prix Slovenije na Bledu na koji nekolicina članova GK Velika Gorica namjerava ići.
bl. Muradenu


Post je objavljen 15.04.2005. u 14:57 sati.