Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wsa

Marketing

Šamari iz zaleta

Hojla! Malo dobrih vijesti u ovom pospanom danu. Mirko Ilić je prihvatio članstvo u žiriju WSA Hrvatska. Jupi jeee. Za one koji ne znaju, radi se o svjetski priznatom i poznatom ilustratoru i designeru koji ima studio u New Yorku (www.mirkoilic.com). Autor je brojnih naslovnica za časopis Times, a njegove ste špice imali prilike gledati u filmovima You’ve got mail i Scout's Honor. Ono što se meni osobno kod njega najviše dopada je činjenica da mu je design totalno promišljen i da sa svojim radovima ne podilazi k'o velika većina designera. Evo jedan izvadak iz njegovog intervjua u knjizi Inside the Business of Graphic Design:

Beskompromisan! To je Mirko Ilić u jednoj riječi. Da nije tako domišljat, dosjetljiv, svjetovan, dobro informiran i najčešće u pravu, vjerojatno bi već odavno bio zbačen s vrha. No, on nastavlja izdavati radove koji izazivaju instinktivnu reakciju - ne samo kod klijenata, kolega i ocjenjivača u natjecanjima, nego ponekad i kod njega samog.

Njegova reputacija zločestog dečka nije dobra za posao. Postoje trenuci u kojima se pita kako će preživjeti – i ured i njegova kreativnost. "Na svijetu ima puno klijenata." - kaže – "Sve što imam je moja kreativnost. Kako bih mogao objasniti loš rad u svom portfoliu?"

Osim toga, on vjeruje da je njegova konačna odgovornost usmjerena prema korisnicima, a ne klijentima. Beskompromisan stav je radi zaštite ljudi koji će doista gledati i koristiti design. On želi dati poslu i klijentima maksimum ali bez varanja ili laganja javnosti. Ilić želi napraviti posao pošteno, a da bi to postigao nastoji raditi s ljudima. No, "Da bih prihvatio neki posao jedna od tri stvari moraju biti osigurane: puno vremena, puno slobode ili puno novaca. Jedno mora postojati, ako imaš dvoje - to je nevjerojatno. Imati sve troje – to je svijet iz snova."


Uz to je totalno nekonvencionalan u nastupima, a njegov intervju u Novom listu sa sintagmom „Šamari iz zaleta“ je za krepat:

Da, ali zar niste i osoba koja voli »zatalasati«?!
Volim zatalasati kad imam razloga. Volim se igrati s taštinama onih koji imaju vlast i moć, no nije mi cilj dirati dno piramide i poigravati se s onima koji imaju manje vlasti od mene. Najljepše je udariti nekome šamar ako morate pritom skočiti da biste mu mogli dosegnuti lice. To su lijepi šamari, šamari iz zaleta.


Da ga nema trebalo bi ga izmislit! :-)

Post je objavljen 13.04.2005. u 12:39 sati.