Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Osveta!

Ekstremni tifozi Juventusa prete da će, u znak odmazde za "Hejsel", pobiti navijače Liverpula koji u sredu dođu u Torino

Najekstremniji navijači Juventusa zapretili su da će, u znak odmazde za tragediju na Hejselu, pobiti pristalice Liverpula koji sledeće srede dođu u Torino. Nekoliko dana uoči revanša četvrtfinala Lige šampiona na Dele Alpiju, na internet sajtovima Juventusovih navijačkih grupa pojavile su se brojne poruke prepune mržnje prema Englezima, koje pozivaju na "vendetu".

Uticajni dnevnik Gazeta delo sport čak je i preneo neke od ekstremnijih poruka, a jedna od njih, koju je ostavio član najzloglasnije Juventusove navijačke grupe Ultras, glasi ovako:
"Čekali smo 20 godina na utakmicu sa Liverpulom, i sada je konačno došlo vreme za osvetu. Pobićemo ih, kao što su i oni poubijali nas. Odajem počast svima koji su na Enfildu okrenuli leđa Englezima i odbili njihovo prijateljstvo. Navijači Liverpula neće izaći živi sa Dele Alpija. Naoštrite noževe i budite spremni za pokolj".

Naravno, ovakve sulude poruke nisu prošle nezapaženo, pogotovu posle najava sa Ostrva da će oko 4.000 navijača Liverpula krenuti put Torina. Pri tom, Englezi koji su kupili karte preko interneta dobili su mesta u sektorima sa italijanskim navijačima! Zato torinska policija najavljuje svoju najveću bezbednosnu operaciju u istoriji, kako bi sprečila da se krvožedne najave "ultrasovaca" sprovedu.

- Činjenica da je većina navijača Juventusa koji su bili u Engleskoj odbila ruku pomirenja zabrinjava nas više od ovakvih poruka. U stalnoj smo vezi sa policijom Liverpula i koristićemo njihova iskustva u borbi protiv huligana. Spremni smo za svaku situaciju, a mere obezbeđenja biće ogromne, kako na stadionu, tako i u celom gradu - rekao je neimenovani zvaničnik torinskih karabinjera.

Prvi četvrtfinalni meč Lige šampiona, koji su u utorak odigrali Liverpul i Juventus (2:1), engleski klub je iskoristio da na specifičan način izrazi žaljenje zbog tragedije u kojoj je 29. maja 1985, uoči finala Kupa šampiona, u divljanju navijača "crvenih" smrtno stradalo 38 fanova Juvea.

Nažalost, njihov napor da, jednom zauvek, dobiju oproštaj od navijača Juventusa nije urodio plodom. Većina od oko 3.000 Italijana, koliko ih je bilo na stadionu, na simbole pomirenja reagovala je okretanjem leđa, zviždanjem i pokazivanjem srednjeg prsta, što je naišlo na opštu osudu u italijanskim medijima.


Post je objavljen 11.04.2005. u 12:43 sati.