Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osobnistav

Marketing

Nevene, gdje si to zalutao?

Novi ministar zdravstva je zalutao u vlast i politiku, a vjerovatno i u medicinu. One izjavljuje: Ja sam iznenađen da odluka županijskog suda nije pravomoćna!?!?!?!?

Gospodin bi trebao znati da nijedna odluka suda nije pravomoćna sve dok ne prođe vrijeme za žalbu od obično 15 dana. Pa tako ni ova. Ako je on navikao da se odluka suda odmah provodi, mora da je došao sa Kube, iz Kine ili iz neke Jugoslavije.

Druga stvar je sam štrajk, dali su im 10 posto, mogli su pričekati. Ali ministar se nije smio tako razgolititi, sebe, svoje znanje i znanje svojih savjetnija.
A toj istoj gospodi vrlo ozbiljno pitanje: Zašto vi mojim dijelovima tijela možete raspolagati poslije moje smrti . Naime, donijeli ste propis da ja moram kod svoga liječnika poptisati izjavu da ne dam ništa svoga. PA zar nije logično , da potpišem ako dam, ako želim donirati neki dio koji ćete Vi PRODATI?
Stvarno niste smjeli prihvatiti ovaj položaj i funkciju ministra. To je sve još uvijek Hebrangovo maslo. On će preživjeti (valjda) operirao se u Austriji, našim novcima.

PS Gospon policaj-ministar,
upravo je umrla Talijanka koju su narkići ukokali. Spavate li mirno? Pročitajte Lučina u Večernjaku.




Vijesti Hrvatska

08.04.2005 18:39

RAZGOVOR Šime Lučin (SDP), bivši ministar unutarnjih poslova
MUP je popunjen hadezeovcima, a policijski sustav tone u kaos

Autor Jasna Babić


Ministarstvo unutarnjih poslova opet je jedna od vodećih političkih i medijskih tema. Dok crne kronike bilježe porast pljački i ubojstava, Marijan Mlinarić, ministar unutarnjih poslova, na bolovanju je. Iz HDZ-ovih kuloara dolaze neslužbene vijesti da će narušeno zdravlje poslužiti kao izgovor za Mlinarićevu ostavku na ministarsko mjesto. U takvoj situaciji bivši ministar unutarnjih poslova, esdepeovac Šime Lučin, krenuo je u političku ofenzivu protiv HDZ-ove koncepcije policijskog sustava.

• Vi, iz oporbe, tvrdite da raste val nasilja. Vladajući HDZ to poriče. Kako se može provjeriti istina?
– Ankete pokazuju koliko se građani osjećaju nesigurnima. Postoje podaci u Državnom odvjetništvu o porastu kriminala i nasilja u odnosu na prijašnje godine. Postoje također policijske statistike...

• Nisu li policijske statistike oduvijek frizirane?
– Ne mogu tvrditi da se policijska statistika generalno frizira. Ali falsifikati su najčešće mogući na razini policijskih postaja, gdje se ne evidentiraju sva kaznena djela, pa onda ne ulaze ni u policijski sustav.

Policija više nije samostalna
• Što ste vi, kao ministar, ostavili u naslijeđe Marijanu Mlinariću?
– Ostavio sam dobro postavljene organizacijske osnove Ministarstva. Za razliku od razdoblja prije 2000. godine, Ministarstvo je u cijelosti depolitizirano, krenulo je u smjeru pune profesionalizacije. Do 2003. internu naobrazbu prošlo je 6500 policajaca. Upoznavali su zakone i granice svojih ovlasti. Ali ono što je najbitnije, za moga mandata policija je u cijelosti bila samostalna u svome radu.

• Što to znači?
– Znači da nitko, pa ni ja kao ministar, nisam mogao davati naloge što trebaju raditi i koga trebaju goniti. No, danas je uveden stranački kriterij u selektiranju kadrova.

• Primjerice?
– Recimo, načelnica Policijske uprave u Bjelovaru postavljena je kao hadezeovka, načelnik Policijske uprave u Splitu, načelnik Policijske uprave u Zadru, u Zagrebu... Jedan je načelnik smijenjen, kako mu je usmeno rečeno, jer je “služio crvenima”, odnosno meni. Zapravo je lakše pobrojiti one koji nisu izabrani po kriterijima HDZ-ove pripadnosti. Na početku mandata sadašnji je ministar javno rekao da će vratiti stari sustav koji je funkcionirao prije 2000. godine. Nije to dokraja ostvario. Stao je negdje na pola puta i zato policijski sustav tone u kaos. Shvatljivo je da je smijenio ljude na čelnim pozicijama u MUP-u, uključujući ravnatelja policije. Ali mjerilo za sve ostale trebali bi biti radni rezultati i profesionalnost. Sve to zajedno dovelo je do policijske neefikasnosti, pa kao posljedica, i porasta nasilja.

• Vi kao ministar niste ni u čemu promašili?
– Trebao sam – a to nisam stigao učiniti – u Zakonu o policiji definirati čvrste i jasne propozicije za određena mjesta: od ravnatelja policije, do načelnika policijske uprave. U tom slučaju izbjegla bi se postavljanja po političkim kriterijima. Odlučujući bi bio stupanj naobrazbe, radni staž i iskustvo, određeni radni rezultati.

S Turekom bez problema
• Vaš čovjek na čelu SZUP-a, FranjoTurek, optužio je vašeg ravnatelja policije i vašu glasnogovornicu za nacionalnu izdaju. Ne pokazuje li to da ste i vi negdje pogriješili s kadrovima?
– Dok je SZUP bio u mojoj ingerenciji, nije bilo nikakvih problema. Nakon reforme 2002. godine, tajna služba nije bila moja odgovornost. Da sam ja i nakon toga bio zadužen za nacionalnu sigurnost, vjerujem da s Turekom ni tada ne bi bilo nikakvih problema. Na drugoj strani, činjenica je da saborski Odbor za nacionalnu sigurnost nije utvrdio da su Ranko Ostojić i Zinka Bardić ušli u Turekovu “prezentaciju” kao nacionalni izdajice.

• Zadovoljni ste takvim rješavanjem “afere Turek” ili “afere Ostojić”, kako je tko već naziva?
– Nisam, naravno. Za mene je to “afera prezentacija”. Nisam dobio odgovore na cijeli niz pitanja, uključujući najvažnije: koji su bili politički motivi njegove prezentacije? I oni su se trebali izjasniti jesu li je naručili i s kojim ciljevima. Inzistirao sam da se i ti političari izjasne pred odborom. No, moj prijedlog nije prošao. Posebna je priča koliko verzija prezentacije postoji. Jedna se pojavila u novinama, i njezina autentičnost nije osporena. A mi smo se u Odboru bavili drukčijom verzijom. Konačno, nije mi jasno zašto je osnovana posebna komisija koja se bavila aferom kad postoji cijeli niz tijela koja su zadužena, čak plaćena za tu vrstu istrage.

• Jeste li znali za Ostojićeve kontakte s haaškim istražiteljima, Britancima i dužnosnicima SFOR-a?
– Da.

• Je li počinio akt izdaje?
– Glupost.

Nemoć u uhićenju Gotovine
• Prvo razdoblje HDZ-ove vlasti do 2000. bilo je obilježeno mafijaškim obračunima, Mlinarićevu eru označava, kako se čini, obiteljsko nasilje i individualni kriminal. Kako tumačite razliku u trendovima?
– Činjenica da se obiteljsko nasilje tek sada pojavljuje kao očit problem ne znači da ga prije nije bilo. Znači da ga ljudi nisu prijavljivali ili da ih policija čak nije ni evidentirala kao kazneno djelo. Između 2000. i 2004., zahvaljujući nevladinim organizacijama i nekim zakonskim izmjenama, stvorena je atmosfera koja je ohrabrila, na primjer, dijete da prijavi oca koji mu zlostavlja majku. Na drugoj strani, to što se na ulicama ne odvijaju, kao nekoć, mafijaški obračuni, ne znači da nema organiziranog kriminala, kako su tvrdili nekadašnji HDZ-ovi ministri. To možda pokazuje da se organizirani kriminal s ulice podigao na višu razinu gospodarskog kriminala i da je ušao u proces legalizacije.

• Zašto vaša vlada i MUP nisu ulovili Antu Gotovinu?
– Nismo mogli, uza sve napore.

• A koje ste napore ulagali?
– Raspisali smo nagradu, intenzivirali kontakte s Interpolom, zapadnoeuropskim policijama. Istraživali smo i njegove pomagače. Locirali smo neke ljude na razini indicija. Ali nismo imali dokaze, pa je taj posao ostavljen današnjem MUP-u i vladi.

• Jeste li lovili njegove “jatake”?
– Bavili smo se mrežom njegovih mogućih pomagača, ali na razini indicija. Nije bilo čvrstih dokaza.

• Jeste li imali kakvih informacija o Gotovininoj kriminalnoj prošlosti u Francuskoj?
– Ponešto se znalo. Imali smo informacije o njegovoj umiješanosti u pljačku dragulja o kojoj je, uostalom, pisao i Feral Tribune.



Post je objavljen 11.04.2005. u 11:12 sati.