Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 42.

Pri usporedbi s prošlim problemom vrlo je brzo vidljivo, da u rješenju nema one mogućnosti atarija crnih na G2 u 5. potezu, pa bijeli ne mora reagirati s 4. H1. To bijelom daje dodatne manevarske mogućnosti. To je dodatna funkcija, koja se oslanja na slobodi više, koja je ovaj puta na F4.
Sada, kada bijeli ima tu mogućnost više, treba se i crni preustrojiti u onemogućavanju bijeloga da uradi opstojni oblik.
Kreće se za crnoga u sredinu koja sažima sve razvoje eventualnog pravljenja 'dva oka'. Znači crni igra 1.F1, kao i u prošlom rješenju. Igra li bijeli na F2, kao u prošlom problemu, nema šanse. Sada koristi razliku i pokušava s 2.G1. Tu nema bitne filozofije, jer bijeli bi igrom na F2 živio, pa crni treba to onemogućiti igrom na isto mjesto. Dakle 3.F2.
Sada izgleda da bijeli ima oko na desno po drugom redu, ali to nije tako. Pogledajmo. Bijeli kreće širenjem u namjeri da uradi drugo oko na H1 ili možda i J1, ako nastavi slagati po drugom redu svoje kamenove. Pa, onda bijeli 4.J2.
Hm. Tu treba u mislima slagati kamenčiće dalje, dalje i dalje. Sve će biti jasno tek nakon nekoliko tako složenih zamišljenih kamenčića. Crni kreće s 5.J1!!! Bijeli igra dalje na 6.K2. Vidite li fintu koju je spremio crni? S 7.L2 on prijeti vezati svoj kamen na J1, igrom na K1, s vanjskim štitom. To znači da bijeli treba igrati na 8.K1. Crni je to i čekao i igra na 9.G2. Ako bi sada bijeli čuvao svoj kamen vezanjem na H1 i uzimanjem crnoga na J1, crni bi sa slijedećim potezom na L1, stavio šest bijelih na zadnju slobodu i pred pad. To je bio sastavni dio razmišljanja crnoga.
Bijeli sada izbjegava spomenutu klopku i igra 10.E2 . Tri crna su sada na zadnjoj slobodi, ali i za to crni ima lijeka. Slijedi izmjena uzimanja kamenčića. Prvo crni uzima jedan bijeli, igrom na 11.H1. Sada bijeli uzima dva crna kamenčića na H1 i J1 igrom na 12.G1. U ovom trenutku je opet tri crna stavljeno na zadnju slobodu i crni stavra slobodu na G1 uzimanjem bijelog kamenčića na tome mjestu igrom na 13.H1.
Ovo se smatra krajem problema, jer sada bijeli više ne može stvoriti 'dva oka'. Da bi to bilo jasnije pogledajte mogući slijed, koji se ne nalazi u prikazu rješenja na slici. Bijeli igra na E1. crni G1, bijeli uzme pet crnih igrom na J1 i crni igra u sada praznu sredinu na G1. Nema očiju, sada to i vrapci mogu vidjeti.
Onda, je li bilo zanimljivo? Nemojte samo reči, da vam niš nije jasno. Možda niste dobro pogledali. Za gledanje nisu dovoljne samo oči. To znate, jelda?
bl. Muradenu


Post je objavljen 11.04.2005. u 10:09 sati.