Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

IT vesti

_Video igre stiču još veću popularnost
_Stigao novi Photoshop
_Puni se za minut

Video igre stiču još veću popularnost

Američka firma za istraživanje tržišta zabave po imenu Nielsen Entertainment objavila je podatke koji pokazuju da ljudi danas igraju video igre više nego ikada i da ova forma elektronske zabave postaje sve dominantnija.

Prema istraživanju sprovedenom među 1500 nasumično odabranih osoba, američki muškarci troše više novca na video igre nego na audio diskove, ali za sada još uvek manje nego na DVD filmove. Pored toga, broj godina prosečnog igrača se povećao, tako da sada skoro četvrtina njih ima više od 40 godina. Prema rezultatima istraživanja, crnci i hispano-amerikanci troše više novca na video igre nego belci, a prosečan aktivni igrač provede pet sati nedeljno igrajući se sam i oko tri sata igrajući se u grupi ili preko Interneta.

40 % američkih domova u ovom trenutku poseduje uređaj za igranje, bilo da je u pitanju računar ili konzola. Oko 8 % igrača je priznalo da kući ima sve tri aktuelne konzole - PS2, Xbox i GameCube.

Stigao novi Photoshop

Kompanija Adobe je predstavila novu verziju svog nadaleko poznatog alata za obradu slika po imenu Photoshop. Novi Photoshop CS2 će u retail prodaji koštati 600 dolara, dok će vlasnici starije verzije ovog programa moći da ga dobiju kao upgrade za 150 dolara.

Novi Photoshop donosi i nove mogućnosti, kao što je Vanishing Point, filter sa setom alata za crtanje mreže kojom će biti definisana perspektiva slike. Kada Vanishing Point pravilno shvati uglove i perspektivu slike, u stanju je da menja layer-e kako bi se recimo dobio iskošeni tekst na tabli koja stoji pod uglom u odnosu na potrošača.

Novost su i takozvani Smart Objects koji omogućavaju da se layer umanjuje bez gubitka u kvalitetu, tako da se kasnije opet može uvećati do svoje prvobitne veličine bez promene izgleda. Tu je i Spot Healing Brush, preuzeta iz Photoshop Elements paketa. Za rad sa digitalnim fotografijama su uvedeni filter za uklanjanje "šuma", kao i Red Eye alat za uklanjanje efekta crvenih očiju. Photoshop CS2 je preuzeo mogućnost rada sa GIF animacijama od svog vernog kompanjona po imenu ImageReady, a tu su i brojni drugi novi dodaci i poboljšanja.

Puni se za minut

Preokret u tehnološkom svetu je najnovije čudo tehnike iz japanskog giganta Tošibe. Litijum-jonska baterija, koja 80 odsto kapaciteta napuni za manje od 60 sekundi, fascinira svim svojim karakteristikama.

Do ovog trenutka “najbrža” je bila, takođe litijum-jonska, baterija za čije je punjenje do 80 odsto kapaciteta, u zavisnosti od jačine, potrebno između jednog i četiri sata.
Eksperti iz “Tošibe”, tvrde da će život nove baterije biti neuporedivo duži nego dosadašnjih: posle hiljadu punjenja, njene ćelije gube samo procenat svog kapaciteta.

Čudo od baterije, za kompletno punjenje potroši tek nekoliko minuta. U stanju je da funkcioniše i na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa, mada je u tim, ekstremnim slučajevima, njena snaga redukovana na 80 odsto.Baterija radi stoprocentno na temperaturi od oko 25 stepeni. Ako se, na primer, koristi na vrućini od 45 stepeni, posle hiljadu punjenja, izgubi pet odsto kapaciteta.

Tošibina čudesna baterija, kako je već zovu širom sveta, pojaviće se na tržištu, prema najavama iz japanskog giganta, iduće godine, najpre u automobilskoj industriji, a zatim u ostalim privrednim granama.



Post je objavljen 10.04.2005. u 21:23 sati.