Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Željko Stipić prokazao ahmićku četvorku

Lažne isprave za 'Jockere'

Četvorica "Jockera", postrojbe koja je 1993. godine počinila pokolj u muslimanskom selu Ahmićima, uživala su vrhunsku zaštitu zadarske ispostave tadašnjeg SZUP-a, koristila su se lažnim imenima i dokumentima. Do danas ne bi bili otkriveni da Tihomir Blaškić nije osuđen u Haagu na 45 godina zatvora. Shvativši da je riječ o pogrešno utvrđenom krivcu, jedan Zadranin otkrio je pravi identitet "Jockera" vjerujući da tako pomaže u otkrivanju istine o Ahmićima.

Jasna Babić, Večernji list, 22. svibnja 2005., POTRAGE Za skrivanje na domaćem terenu najvažnije je imati pouzdane jatake i novac


Jel taj jedan Zadranin, tip iz ove priče:

Predsjednik zadarske podružnice udruge Hrvatski domobran Željko Stipić u prosincu prošle godine organizirao je mimohod Zadrom u ustaškim odorama, a 09. 04. svečano je obilježio ustanovljavanje NDH.

Optužio je zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđu da je lagao kad je rekao da nije dozvolio misu za Antu Pavelića krajem prošle godine u Zadru. Zadarski nadbiskup je kako tvrdi Željko Stipić pred trojicom članova Udruge domobrana dozvolio misu u Zadru.

Mimohod domobrana sa slikom Gotovine i Tuđmanaphoto: Večernji listManje je poznato da je taj isti Željko Stipić 2000-e istražiteljima otkrio gdje se skriva ahmićka četvorka: Paško Ljubičić, Vlado Ćosić, Ante Slišković i Tomo Vlajić. Slišković i Vlajić su se našli na optuženičkoj klupi, ali i Stipić zajedno s njima kao pomagač u skrivanju.

Autorica knjige Urota Blaškić, novinarka Jasna Babić zamjerila je tadašnjem šefu SZUP-a Franji Tureku što je dao optužiti i Stipića.

The Zadar County State Attorney's Office has pressed charges of aiding and abetting fugitive war criminals against Josip Nekic and Zeljko Stipic, former officials with the Office for the Protection of Constitutional Order (SZUP). In May, Nekic was reportedly instructed to investigate whether suspects in the Ahmici massacre were in the Zadar area. Although Nekic's operatives confirmed the suspects were indeed in the region, he chose to omit their findings from his report. Stipic is charged with having enabled suspect Vlado Cosic to obtain false identification in 1998.Stipićevu obranu preuzeo je odvjetnik Anto Nobilo.

Nije potvrđeno da je prvookrivljeni Stipić morao znati za Vladu Ćosića, jednog od četvorice osumnjičenih za ratni zločin u Ahmićima. Imajući u vidu da je postupak protiv osumnjičenih za ratni zločin u Ahmićima počeo tek u rujnu ove godine, a Stipiću se pripisuje da je prikrivao Ćosića do lipnja ove godine, zaključak se nameće sam po sebi, rekao je općinski sudac Babić.


Službeno, ahmićani su otkriveni tako što je odvjetnik Nobilo dostavio SZUP-u i HIS-u dojavu iz Zadra o njihovom skrovištu.

Kao u dobra, stara jugoudbaška vremena na sceni zapaženu ulogu igraju agenti provokatori.
Ali kao što je Gojko Marinković kazao u Latinici o Slobodnom tjedniku: Oni su za račun UDB-e trebali kompromitirati novu hrvatsku vlast ustašovanjem, ali se ustašovanje nekima iz vlasti svidjelo. U ovom slučaju Davoru Arasu.

Predsjednik Udruge Željko Stipić, jučer se zahvalio predsjedniku zadarskog Gradskog vijeća Davoru Arasu na podršci domobranima u prosincu prošle godine kada je zbog nazočnosti skupu na kojem je bilo ustaških obilježja izbaćen iz HDZ-a.


A ministar Božidar Kalmeta zbog skrivanja ahmićana i danas ima problema.

Ministar Božidar Kalmeta bio je gradonačelnik Zadra dok se “ahmićka četvorka” skrivala pred nosom lokalnih tajnih službi. Uz Gotovininu fotografiju na zidinama, u gradskoj upravi zaposlio je Josu Nekića kad je uklonjen iz POA-e (bivši SZUP) zbog zataškavanja informacija o njihovu kretanju. Može li se problem Zadra riješiti tek špijunskim čistkama?

– Ne bavim se tajnim službama. Nemam pojma za smjenu u zadarskoj POA-i. Nekić je profesor, u upravi se bavi školstvom – kaže Kalmeta, član vlade koja tvrdi Europi da je iskreni saveznik Haaga.

Karamarkov početak čistki zadarskih špijunaPost je objavljen 22.05.2005. u 00:08 sati.