Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

2. Proljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' - Velika Gorica 09. 04. 2005.

Igrano je, kao i obično, u Centru za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Velika Gorica u Zagrebačkoj 90. Sistem odabira parova i izračuna redoslijeda je bio švicarski, uz vrijeme za razmišljanje od 30 minuta po igraču i byoyomi 15 sekundi za potez. Komi u egalu je bio 6,5 poena. Turnir je bio handicap uz broj prednosnih kamenova po razlici kategorija umanjenoj za 2.
Bilo je zanimljivo iako nas, ovaj puta, nije bilo puno. Stjepan je počeo dolaziti, što je podiglo kvalitetu turnira. Ima ih još, kojima se nadamo u ovoj našoj konkurenciji, kako bi se još podigla kvaliteta i zanimljivost. Kada bi, k tome, došli i mnogi novi, koji su donedavna bili česti na turnirima, bili bi to zanimljivi turniri. U njima bi se mogle igrati mnoge ravnopravne partije po Mcmahon sistemu. Bile bi to prave vikend-fešte od goa. Možda jednoga dana....
Pogledajmo konačnu tablicu turnira, a potom i izvješće o događanjima tijekom turnira.

1. Andrej Knapić 6. kyu, 4 boda i sos 9,0
2. Stjepan Meštrović 8. kyu, 3 boda i sos 10,0
3. Mladen Smud 2. dan, 3 boda i sos 8,0
4. Marko Ugarčina 14. kyu, 3 boda i sos 6,5
5. Tea Robotić 8. kyu, 2 boda i sos 9,0
6. Matej Zakanj 10. kyu, 2 boda i sos 7,5
7. Adil Karupović 25. kyu, 1 bod i sos 10,0
8. Siniša Zadjelović 10. kyu, 1 bod i sos 8,0
9. Marcela Kovačić 24. kyu, 1 bod i sos 6,5
10. Ivo Borić 24. kyu, 0 bodova i sos 6,0
Nove kategorije: 13. kyu: Marko Ugarčina
Već u prvom kolu dolazi do razdvajanja na dvije kvalitetne skupine, koje uglavnom ostaju do kraja turnira. Pobjedili su Andrej Marka, Stjepan Sinišu, Mladen Adila, Tea Marcelu i Matej Ivu. Iznimka je bio Marko, koji je pobjedama u daljnja tri kola nadoknadio manjak i dohvatio čak krajnje četvrto mjesto.
Švicarski sistem sparuje, u daljnjim kolima, one koji imaju jednake bodove. Za neparan broj natjecatelja s istim brojem bodova, poslijednji u nizu dobiva prvoga s nižim brojem bodova. Sve tako ide u krug po trenutnoj tablici nakon svakog kola. Na taj način uvijek imamo zanimljive susrete, jer se susreću vodeći međusobno, kao i oni u sredini, pa i na kraju tablice. Tako u drugom kolu igraju pobjednici prvoga kola. Stjepan je imao prigodu revanširati se Mateju za poraz na prvenstvu učenika osnovnih škola. Uspio je. Mladen igra protiv Tee sa sedam prednosti. Tea je cijelo vrijeme bila u prednosti, ali prva ulazi u byoyomi. Mladen pred byoyomi komplicira poziciju i Tea nije mogla izdržati. Žali se na kompliciranu poziciju i glavobolju i u takovom stanju prekoračuje vrijeme za razmišljanje. Bila joj je ugrožena velika grupa kamenova. Andrej je taj neparni i dobiva Adila vrlo uvjerljivo. Od poraženih u prvom kolu dižu se na jedan bod Siniša pobjedom protiv Marcele i Marko protiv Iva.
Trećim kolom ulazimo u drugu polovinu turnira. Počinje rasčišćavanje. Od trojice sa po dva boda međusobno igraju Stjepan i Mladen sa sedam prednosnih kamenova. Pregazio je Števa i Mladena sa 16,5 poena razlike, što nije malo. Andrej je opet onaj neparni i dobiva protivnika s nižim bodovima. Protivnica mu je bila Tea. Iako dva kyu razlike u ravnopravnoj Tea gubi za samo 8,5 poena. Na bod zaostatka za vodećim Stjepanom i Andrejom uz Mladena priključuju se Marko pobjedom protiv Adila i Matej pobjedom protiv Siniše. Ivo je izgubio dobivenu poziciju u završnici od Marcele. To ga je iscrpilo, a ima i obiteljskih obveza i odlazi.
Evo završnog kola. Igra se derbi turnira između starih rivala Stjepana i Andreja. Andrej pobjeđuje i osvaja ovaj turnir. Stjepan se zadovoljava drugima mjestom, jer ga pratioci pobjedama nisu mogli prestići. Imao je vrlo jaki sos. Od pratioca s bodom zaostatka Stjepanu se priključuju Mladen pobjedom protiv Mateja i Marko pobjedom protiv Marcele. Zanimljiva je bila partija Mateja i Mladena. Bilo je borbi za velike grupe koje se udlučene u dva maha borbama na ko, koje je Mladen dobio. Ipak na kraju je bilo i pored velikih padova samo 12,5 poena razlike. Marko je opet četvrti. To je glavni razlog povečanju kyua na 13. kyu. Tea vodi borbu sa Sinišom i pobjeđuje uvjerljivo za oko pedesetak poena. Adil ostaje bez protivnika, jer nas je u poslijednjem kolu neparan broj. To je bod bez borbe, a kako je ranije izgubio od vrlo jakih protivnika, završava na dobrom sedmom mjestu uz najjači sos kao i Stjepan.
Eto, odigrali smo još jedan zanimljiv turnir. Slijedeće subote 16. 04. na redu je 3. Proljetni na istom mjestu i u isto vrijeme. Da li će biti novih, koji će ovo prepoznati kao mogućnost za dobru igru goa?
bl. Muradenu


Post je objavljen 09.04.2005. u 20:49 sati.